Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'nin Yapısal Özellikleri ve Anayasal Düzeni

Uğur Mumcu

Türkiye'nin Yapısal Özellikleri ve Anayasal Düzeni Sözleri ve Alıntıları

Türkiye'nin Yapısal Özellikleri ve Anayasal Düzeni sözleri ve alıntılarını, Türkiye'nin Yapısal Özellikleri ve Anayasal Düzeni kitap alıntılarını, Türkiye'nin Yapısal Özellikleri ve Anayasal Düzeni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Köy Enstitüleri, tüketici eğitimden üretici eğitime geçilerek toplumun yeni baştan örgütlenmesini amaçlayan bir "kansız ve sessiz" bir devrimdi.
Basın özgürlüğü demokrasinin temellerinden biridir. Kamuoyunu oluşturan ve ifade eden basın, tarihin her devrinde tartışma konusu olmuştur. Basın özgürlüğünün kısıtlandığı dönemlerde demokratik gelişim durmuş; totaliter eylemler güçlenmiştir. Basın özgürlüğünün gelişimi ile demokratik ilkelerin yerleşmesi arasında zorunlu bir bağ vardır.
Reklam
Temel eksiklik Türkiye'nin demokratik çerçeveyi ve biçimsel kuralları, dolduracak bir toplumsal yapı içerisinde olmamasıdır. Batı demokrasisinin oluşturan toplumsal temellerden yoksun bir toplumda, bu demokrasinin biçimsel kuralları uygulanma ortam ve olanağını bulamamaktadır. Partiler ve düzen aynı kaldıkça ve bu partiler düzeni oluşturan hakim sınıfların partisi olacaklarından bir kısır döngü içerisine girilmektedir.
Köy Enstitüleri, tüketici eğitimden üretici eğitime geçilerek toplumun yeni baştan örgütlenmesini amaçlayan bir "kansız ve sessiz" bir devrimdi.
Devlet-Üretici
Ancak devlet, el koyduğu bu değerle uyumlu olarak kamu hizmetini yürütmemektedir. Yani, artık-ürün tümü ile kamu hizmetlerine ayrılmamaktadır; devlet-üretici ilişkisi "genel sömürme" biçimindedir.
Sayfa 14 - CK
Emek sahibi, toprağın tasarruf hakkına sahip olduğu için özgür,ancak toprağın mülkiyetine sahip olmadığı için genelleşmiş köledir.
Reklam
Kurtarıcıların özgürlük katilleri olmaları bile basit rastlantı değildir. Aynı toplumsal koşullar aynı sonuçları doğurmakta, iktidarlar Bir önceki kötü uygulamaların taklitçisi olmaktadırlar.
Başlangıçta Batı tipi parlamento düzenine geçişte bir aşama kabul edilen Şura-yı Devlet,bir süre sonra iktidarı frenleyici eylemlere girişmiş,bundan son derece tedirgin olan iktidarın,Danıştay ‘a kendilerine bağlı kişileri seçmesiyle-devrin tanımıyla-Şura’yı Devlet değil Şura-yı Evet olmuştu.(!)
Kemalizm toplumu demokrasiye alıştırma ve demokrasinin temellerinin atılma devridir. Kemalist devlet anlayışında, bağımsızlık ilk temel öğedir. Yalnız bu bağımsızlık iki kapsamlıdır. Emperyalizm karşısında ulusun ve ıluş içerisinde kişinin bağımsızlığı birlikte düşünülmüştü.
Tanzimat hareketi hukuk planında dahi, Batılılaşma değil, Batının sömürgesi olma hareketidir.
Reklam
Din, sadece inanç olmaktan çıkıp toplumsal düzen kurallarına dönüşürse, bu kurallarda dini bir inanç olarak değil,ancak bir toplum düzeni niteliği ile yorumlamak ve anlamak gerekir.
Geçmeyen Habersizlik Hali
Batı'nın ekonomik üstünlüğünden habersiz olan Osmanlı Aydınları, biçimsel reformlarla Batı gibi üstün ve güçlü olunacağına inanıyorlardı.
Sayfa 23 - CK
Uğur Mumcu Gazeteciliği
Uğur Mumcu gazeteciliği işlevselcidir, toplumu bilgilendirme ve aydınlatma sorumluluğu üzerinde temellenir.
Sayfa 7 - Cumhuriyet Kitapları
Mehmet Emin Yurdakul
"Bırak beni haykırayım, susarsam sen matem et Unutma ki şairleri haykırmayan bir millet Sevenleri toprak olmuş öksüz bir çocuk gibidir."
Sayfa 61 - CK
Sömürü-Refah
Batı, bugünkü teknolojik düzeye sömürgecilik siyaseti ile ulaşmıştır. Batı'nın bugünkü uygarlık düzeyinin ardında, acımasızca sömürülen Asya ve Afrika halklarının alın terleri ve kanları yatmaktadır. Bu, Batı'nın çirkin ve bağışlanamaz yüzüdür.
Sayfa 60 - CK
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.