Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkoloji Ders Notları

Abdülkadir İnan

Türkoloji Ders Notları Sözleri ve Alıntıları

Türkoloji Ders Notları sözleri ve alıntılarını, Türkoloji Ders Notları kitap alıntılarını, Türkoloji Ders Notları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Asıl ve dillerin ilk kökenlerinin Çuvaşçadan çıktığı ileri sürülmektedir. Türk lehçelerinden birisi olan Çuvaşçanın farklı bir dil gibi lanse edilerek Türkçenin en eski dil olduğu gerçeğini değiştirmediğini göstermektedir.
Sayfa 16 - AltınorduKitabı okudu
Türkoloji; Türk kavimlerinin -bütün şümuliyle- Dil, Tarih, Edebiyat, Etnoğrafya ve folklorunu tetkik eden bir ilimdir.
Reklam
Mevzumuz Türk dilidir. "Türk Dili" demek yalnız Türkiye'de konuşulan dil demek değildir. Bu dil şarkta Ohotsk denizi kıyılarından, Lehistan'daki Visla Nehrine, Akdenize, Tuna havzalarına, cenüpta(güneyde) Hindüküş Dağlarına, Basra Körfezinden Şimal'de(kuzeyde) Buzdenizi kıyılarına kadar uzanan geniş bir sahaya yayılmış bir dildir.
Şüphe yok ki,Türkoloji sahasına ait bir vesikayı öğrenirken o vesikayı bırakan kavmi, sülaleyi ve o kavmini zaman ki içtimaî hayatını, komşu kavimlerle olan münasebetlerini öğrenmek gerektir. Aksi takdirde tarihi ve lisani bir vesika ile, bir efsane ve hikaye yahut bir roman sahifesi arasında fark kalmaz, kafalara yerleşemez.
Eski Türkçede Sayılarda "Almanca" Benzerliği
Orhon Kitabelerindeki adet isimlerinin tercümesi işidir. Orada 'yeti yegirmi', "beş otuz" "üç yegirmi "eki yegirmi "gibi adetler "yirmi yedi","otuz beş", "yirmi üç" diye tercüme ediliyordu.
Türk gençliği, kendi tarihini ve dilini layık olduğu şerefin icaplarına göre tetkik etmek(inceleme) hakkını kazanmıştır.
Reklam
Vamberi "Türk kavimler i v adlı eserinde Şarki Türkistanlı bir Türkün İstanbullu bir Türkle dikkatli konuşursa anlaşabileceğini, söylemiştir