Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yabancı Araştırmacılar Gözüyle Alevilik

Tuttum Aynayı Yüzüme Ali Göründü Gözüme

Kolektif

Tuttum Aynayı Yüzüme Ali Göründü Gözüme Gönderileri

Tuttum Aynayı Yüzüme Ali Göründü Gözüme kitaplarını, Tuttum Aynayı Yüzüme Ali Göründü Gözüme sözleri ve alıntılarını, Tuttum Aynayı Yüzüme Ali Göründü Gözüme yazarlarını, Tuttum Aynayı Yüzüme Ali Göründü Gözüme yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
183 syf.
8/10 puan verdi
Yabancı araştırmacıların makalelerinin derlenip çevirisi yapılması ile oluşturulan bu kitapta Alevilik-Bektaşilik hakkında çeşitli bilgilere yer verilmekte. Çevirisi İlhan Cem Erseven tarafından yapılmış olan kitaptan edineceğiniz bilgiler yüksek ihtimalle her yerde bulunamayacak türden. Eğer kitabı bulmanız zor olmazsa (ki ben ancak sahaflardan bulabildim) okumanızı önereceğim bir kitap. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Tuttum Aynayı Yüzüme Ali Göründü Gözüme
Tuttum Aynayı Yüzüme Ali Göründü GözümeKolektif · Ant Yayıncılık · 02 okunma
Ali güzelliğin sembolüdür. (Cemal simgesi.) Her insanın yüzünde bulunan Ali adının üç harfi olan (ayın, lâm ve ye), Tanrının yüzünü anlatmaktadır. Öyle ki on dokuzuncu yüzyıl Bektaşi şairlerinden olan Hilmi Dede şöyle der: Tuttum aynayı yüzüme Ali göründü gözüme.
Sayfa 55 - Ant Yayınları
Reklam
Hazreti Şah’ın avazı Turna derler bir kuştadır. Asası Nil deryasında Hırkası bir derviştedir.
Sayfa 53 - Ant Yayınları
Ahmet Yesevi, “Türkistan’ın doksan dokuz bin pirinin piri” diye anılmaktadır.
Sayfa 20 - Ant Yayınları
Alevi-Bektaşilerin ayinsel (ritüel) dansları kuşlara özgü bir karakter gösterir. Öyle ki turna kuşunun (Allı Turna’nın) uçuşunu andırırlar.
Sayfa 19 - Ant Yayınları
Kuşlarla ilgili motif, Şamanlıkta çok yaygındır.
Sayfa 19 - Ant Yayınları
Reklam
Turna kuşu (allı turna), Alevi-Bektaşi folklorunda çok büyük bir rol oynar ve Hz. Ali’nin simgesidir. Pir Sultan Abdal, bunu en güzel biçimde dizelerinde şöyle ölümsüzleştirir: “Hazreti Şah’ın avazı Turna derler bir kuştadır.”
Sayfa 18 - Ant Yayınları
Alevîlik ve Bektaşilik, “bir grup Ali taraftarlarına verilen ad” değil, törenleriyle, müziğiyle, edebiyatıyla, yaşam biçimiyle kendine özgü bir olgudur.
Ant Yayınları