“Ukde 1”, Zeynebin iç dünyasını baştan sona taşıyan, acıların insanı nasıl sessizce şekillendirdiğini anlatan bir hikâye… Ben bu kitabı okurken en çok Zeynebin acılarının sessizliğine, kimseye yük olmadan taşıdığı kedere ve kırılganlığının altındaki o güçlü dirayete takıldım. Onun yaşadıkları sadece bir karakterin dramı değil; birçok kadının yüreğinde susturduğu çığlıkların yankısı gibiydi.
Zeynebin acıları, bir anda ortaya çıkan geçici sarsıntılar değil… Aksine yılların biriktirdiği, bastırdığı, yutkunup içine gömdüğü yaralar. Kitap boyunca en çok hissettiren şey şu: Zeynebin her adımı, geçmişinin gölgesinde ve kırılmışlığının ağırlığında şekilleniyor. Bazen güçlü görünmeye çalışıyor ama cümle aralarından sızan o ince titrek duygu, gerçekte ne kadar yalnız olduğunu ele veriyor.
Onu en çok yaralayan şey insanlar değil; insanların susuşu, görmezden gelişi, “idare eder” sandığı duygularının altında ezilişi. Yazar, Zeynebin acılarını öyle doğal, öyle içten bir dille vermiş ki, bazı satırları okurken durup nefes alma ihtiyacı hissettim. Çünkü Zeyneb sadece bir karakter değil; sanki kendi yüklerini saklayan her kadının yüzü.
Kitap Zeynebi mağdur yapmakla yetinmiyor; onun içsel dönüşümünü, kırıklarından yeniden doğuşunu, acılarıyla barışma çabasını da anlatıyor. Bu yönüyle hikâye sadece hüzün değil; bir iyileşme çağrısı da taşıyor. En çok da şu hissi veriyor:
“İnsan en çok susturduklarıyla büyür.”
Zeynebin acılarına rağmen dimdik durmaya çalışması, her ne kadar kırılmış olsa da kendine yeniden tutunmak istemesi… İşte kitabın en çok iz bırakan tarafı bu. Okurken bir yerden sonra ona üzülmeyi değil, ona saygı duymayı öğreniyorsun.
Sonuç olarak; “Ukde 1”, Zeynebin acılarını yalnızca bir olay örgüsü olarak değil, bir ruhun ağırlığı olarak hissettiren bir roman. Ve Zeyneb…