Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Temel Kavramlar

Uluslararası İlişkiler Teorileri

Mehmet Şahin

Uluslararası İlişkiler Teorileri Gönderileri

Uluslararası İlişkiler Teorileri kitaplarını, Uluslararası İlişkiler Teorileri sözleri ve alıntılarını, Uluslararası İlişkiler Teorileri yazarlarını, Uluslararası İlişkiler Teorileri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devletler; Asıl amaçları olarak ya da diğer amaçlarını elde etmek için bitmeyen bir güç mücadelesi vermektedirler. Çünkü uluslararası ilişkilerde her türlü ilişkinin sonucu tamamen aktörlerin göreceli güçlerine bağlıdır ve ancak güçlü olanları sonuçları kendi çıkarlar doğrultusunda belirlenmektedirler.
Bütün politikalar gibi, Uluslararası politikada bir güç ve iktidar mücadelesidir.
Reklam
İnsan yaratılışından kaynaklanan hırs, yarış ve mücadele nasıl bir toplum içinde huzursuzluk yaratıyorsa, devletlerin yapısına işleyen bu özelliklerde uluslararası alanda soğuk ve sıcak savaşlara neden olmaktadır.
Klasik gerçekçiliğe göre genel olarak insanlar; nankör, değişken, İçten pazarlıklı, Riyakar, Korkak ve çıkarcıdırlar.
İdealizm insan doğasının büyük ölçüde iyi ve gelişmeye açık olduğunu ileri sürerken, Klasik Gerçekçilik daha karamsar bir görüşe sahiptir. İnsan doğasının karanlık, bencil ve açgözlü yönünün tarihin başlangıcından beri insan ilişkilerinde etkili olduğu görüşü, gerçekçiliğin en önemli varsayımlarından biridir.
Gerçekçilere göre insan doğası bitmek bilmeyen bir güç arayışındadır ve diğerlerini kontrol etme isteği tüm insanlarda bulunan baskın bir istektir. Devletleri de meydana getirenlerin insanlar olduğu düşünüldüğünde, insan doğasının yansımaları devletin davranışlarında görülmektedir.
Reklam
İdeal bir devletin nasıl olması tartışmasının ötesinde Gerçekçilik, devletlerinin varoluşuna halkın güvenliğini ve refahının sağlanması temelinde bakmaktadır. Devletin olmaması durumunda insanlar sürekli bir mücadele ve çatışma halinde bulunmaktadır. Bu üst otorite insan davranışlarına kısıtlamakta ve ülke içinde bir güvenlik ortamı oluşturmaktadır. Fakat diğer taraftan, kendilerinde bulunan kötü özellikleri yenmek için devlet kuran İnsanların bu özellikleri devlete geçmektedir ve böylece insan doğası, devletin eylemlerine şekil vermektedir.
Klasik Gerçekçilik devletleri uluslararası ilişkiler dünyasının temeline koyar ve devlet eylemleri uluslararası ilişkilerdeki tüm gelişmeleri oluşturan nedendir.
Gerçekçilere göre; savaşın amacının düşmanı, kendi iradesinin kabulüne zorlamak için bir kuvvet kullanma eğilimi olduğundan hareketle savaşların temel nedenini, Devletlerin isteklerinde yani çıkarında yatmaktadır.
Uluslararası İlişkilerde Gerçekçilerin İlkeleri
1 - Siyaset; kökleri insan doğasında olan nesnel yasalarla yönetilmektedir. 2 - Uluslararası politikada, gerçekçiliğin yolunu bulmasına yardım ederinin en önemli noktalardan biri güç kavramıdır. 3 - Ulusal çıkarları elde etmek politikaların özüdür, fakat çıkarların hiç değişmeyen sabit kavramlar olduğunu ileri sürmek mümkün değildir. 4 - Gerçekçiliğin; uluslararası eylemlerin ahlaki öneminin farkında olmasına rağmen ahlaki ilkelerin Bir kalıp halinde devletlerin davranışlarını uygulanabileceğinin ileri sürülemeyeceğidir. 5 - Bir Devletin eylemlerinin ahlaki olup olmadığının tartışılmasında Dünya geneline uygulanacak ahlaki yasaların varlığını Gerçekçilik kabul etmez, çünkü her devlet kendi girişimini kendi ahlaki ölçütlerine göre doğru bulmaktadır. 6 - Gerçekçiler; uluslararası ilişkilerin kendi başına bağımsız bir alan olduğunu düşünürler ve her alanın kendine özgü bir düşünce yapısı olduğu gibi gerçekliğinde olayları güç ve çıkar bağlamında ele aldığını ileri sürerler.
46 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.