Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ütopya Gönderileri

Ütopya kitaplarını, Ütopya sözleri ve alıntılarını, Ütopya yazarlarını, Ütopya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
204 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Kitap adı ile bağlantılı olacak şekilde bir şehrin ve o şehrin insanlarının nasıl olması gerektiğini gerçek dışı bir beklenti ile anlatmış. Bir noktaya kadar okuduklarınız size keyif veriyor özeniyorsunuz. Ama bir noktadan sonra en azından ben bu yaşamın çok da hayal edilen yaşam olmadığını düşünmeye başladım şahsen. İnsanın doğasında gerçekten bu kadar kusursuz bir sistem işleyebilir mi?
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Kaynak Yayınları · 201620,5bin okunma
Summum jus, summa injuria ( Aşırı doğruluk aşırı haksızlık getirir. )
Sayfa 77
Reklam
Milyonlarca çocuğu bozucu, körletici bir eğiti­ min pençesinde bırakıyorsunuz. Erdem çiçekleri aça­bilecek bu körpe fidanlar gözlerinizin önünde kurtlanıyor; büyüyüp suç işledikleri zaman, yani içlerine çocukluktan giren kötülük tohumları acı meyvalarını verdiği zaman ölüm cezasına çarptırıyorsunuz onları. Sizin yaptığınız nedir biliyor musunuz? Asma zev­kini radabilmek için hırsızlar yaratmak.
Sayfa 76
Adanızı bu toplum vebalarından, bu suç ve yok­sulluk tohumlarından kurtarın. Öyle yasalar çıkarın ki köyleri, çiftlikleri yıkan beyler ya hepsini yeniden yapmak, yada toprağı yeniden çiftlik kuracak insanlara bırakmak zorunda kalsınlar. Zenginlerin cimri bencilliğini firenleyin. Sömürme, tekel kurma hakkı­nı alın ellerinden. Aylak insan bırakmayın meınleke­ tinizde. Tarımı büyük ölçüde geliştirin. Yün işlikleri ve daha başka üretim kolları yaratın. Yoksulluk yü­ zünden bugünedek hırsızlık, serserilik, yada uşaklık eden, aşağı yukarı aynı kaderi paylaşan bir sürü in­san oralara gidip yararlı bir çalışma yoluna girsin. Bütün bu anlattığım dertlere çare bulmazsanız, adale­ tinizle övünmeyin İnsafsızca, budalaca yalan söyle­miş olursunuz.
Sayfa 76
Gerçek bir kral..
Kral, kendisi zengin olmaktansa zengin insanlara hükmetmelidir. Çünkü herkes sızlayıp inlerken zevk-ü sefa süren birisi ancak bir gardiyandır, kral değil.
Halkın yoksulluğa düşmesi­ nin baş nedeni aristokratların çokluğudur. Bu yarar­sız, bu bal vermez arılar başkalarının alın teriyle ge­çinmekte, topraklarında çalışanları daha fazla kazan­mak için derisine kadar yüzmekte, bunun dışında başka gelir kaynağı bilmemektedirler. Ama iş keyif için para harcamaya geldi mi, bu adamların yapınıya­cağı delilik yoktur. Bu uğurda varlarını yoklarını ha­vaya savurup dilenciliğe kadar düşerler. Üstelik ken­dileriyle birlikte başka işlerde hayatlarını kazanamayacak bir sürü aylak uşaklarını da yoksulluğa sü­rüklerler.
Sayfa 70
Reklam
Halkın yoksulluğu, kralın varlığını korur.
Gurur denilen bu kusur, mutluluğu başkalarının sefilliğinden beslediği kadar kendi imkanları üzerinden besleyerek sağlayamaz.
Sayfa 158
Her türden canlıyı açgözlü veya obur yapan tek şey yoksulluk korkusudur ancak insandaki açgözlülüğün nedeni korkunun yanı sıra gururdur; elindeki bollukla gösteriş yaparak başkalarına üstünlük taslamaktan keyif alır.
Sayfa 75
Herkes keder içinde inlerken kendisi zengin ve keyifli olan biri kral değil, ancak zindan bekçisidir.
Sayfa 43
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.