Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ütopya ve Modern Dünya

Alper Gürkan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
modern ve geleneksel dönemlerin üç temel farkı
Yaklaşık olarak Rönesans döneminde belirginleşmeye başlayan ve ontolojik izahla epistemolojik dayanakların farklılığı itibarıyla modern dönemi geleneksel dönemden ayıran bu üç özellik şunlardır: a. Modernliğin rasyonalitesi (öznel aklîlik), b. Öznelleşme ve insan-merkezlilik fikri, c. Sekülerleşme.
yeryüzü cenneti arayışı..
“Ütopyanın varlık şartları ancak Tanrısal olandan kopuşla mümkün olduğundan ütopik gelişmeler sekülerleşmeyi takip etmiştir. Ortaçağ yaşam biçimini ve Hıristiyanlığın mevcut formasyonunu gayr-ı insani bulan hümanist bir kesimin öncülüğünde başlayan ‘içsel dönüşüm/Rönesans’ ilan ederek tanrıyı yeryüzünden atmasının ilk kıvılcımlarıydı.” (Ανcι, 2012:389)
Reklam
desaklarizasyon (sekülerleşme) süreci
Böylece modernitenin ilk ve en etkin neticesi, insan aklının kendi kendine yeterliliği fikrine uygun biçimde kendisini bağlayıcı nitelikteki tüm değerlerden sıyrılması olmuştur. Bu özgürleşmenin geleneksel değerlerle kurulu dünya açısından anlamı, mutlak olanın (tanrısal gerçekliğin) yerini mümkün olanın (tikel olasılıkların) almaya başladığı bir desaklarizasyon (sekülerleşme) süreciyle yüzleşmedir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.