Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk Modernleşmesi

Mehmet Devrim Topses

Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk Modernleşmesi Gönderileri

Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk Modernleşmesi kitaplarını, Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk Modernleşmesi sözleri ve alıntılarını, Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk Modernleşmesi yazarlarını, Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk Modernleşmesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
127 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
İnsanı düşünen bir canlı olarak kabul ettiğimizde herkesin aklına gelen bazı genel soruların nedenleri ve sonuçlarıyla yazan bilim insanının bakış açısıyla açıklandığı sade ve güzel bir kitap. Kitabın bize sunmuş olduğu uygarlık tarihi kitap kısa olmasına rağmen antropolojiyi de içine alarak aslında insanın yaşamış olduğu ilk dönemden günümüze kadar geliyor. Uygarlığın oluşmasında ve gelişmesinde en önemli faktörler ekonomi,coğrafya ve bilimdir. Bunlara alt yapı dediğimizde uygarlığın üst yapısı ise sanat,felsefe,hukuk ve siyasettir. Kitabı okuduğunuzda anlayacaksınız ki günümüz Türkiye'sine gelene değin (Tanzimat dönemi,2. Mahmud dönemi, 1950 sonrası Türkiye'si) çok yanlışlar yapılmıştır ve halen yapılmaktadır.Faik Tonguç'un bir köylüyle yaptığı konuşmada köylünün şu sözü beni etkiledi:''Bizi yalnızca askerlik ya da vergi çıktıkça akıllarına getiriyorlar.'' Bu böyle olmamalıdır. Bu ülkede gelir dağılımında eşitlik sağlanmadığı sürece adalet,eşitlik ve kardeşlik lafları edilmemelidir.
Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk Modernleşmesi
Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk ModernleşmesiMehmet Devrim Topses · Çanakkale Kitaplığı · 20133 okunma
Uygarlık
İslam dünyasının hurafelerden uzak, bilimsel tutumu bilim yoluyla Tanrı'ya ulaşma özlemi, Arap dilinden Batı dillerine yapılan çevirilerle 16.yy Avrupa Röneasansının gelişiminde alt yapı görevi görmüştür.
Sayfa 93 - ÇNK KitapKitabı okudu
Reklam
Din
Tevrat,İncil ve Kuran'ın temelinde Sümer döneminden kalan efsane ya da mitoslar bulunmaktadır. Bu dönemdeki efsaneler, daha sonra din kitaplarına girmiştir. Örnek olarak insanların büyük bir suyun içinden çıkan toprak parçasından yaratılmış oldukları yönündeki Sümer efsanesi, daha sonra Tevrat,İncil ve Kuran'ın temel anlatılarının birisi olmuştur.
Sayfa 86 - ÇNK KitapKitabı okudu
Din
Sosyolojik anlamıyla din, insanların anlayamadıkları karşısında güçsüz kaldıkları doğa ve toplum olaylarını, tasarladıkları doğa-üstü mistik nitelikli ''güç''lerle açıklamaya yönelmeleridir.
Sayfa 85 - ÇNK KitapKitabı okudu
Bütün büyük uygarlıklar , gerçekte başka uygarlıkların kültürel katkısı ve ortak bir kültürel birikimle oluşmuştur.
Sayfa 76 - ÇNK KitapKitabı okudu
Uygarlık
... uygarlıkların oluşumunda dinler-kültürler değil , ekonomik-toplumsal koşullar belirleyici olmuştur.
Sayfa 75 - ÇNK KitapKitabı okudu
Reklam
Uygarlık Tarihinde Maddi Alt Yapıların Önem Taşımasının Sosyolojik Nedeni
Abraham Maslow'a göre : İnsanlar zorunlu gereksinimleri karşılandığı ölçütlerde sevgi,ahlaklı olmak ve kendini gerçekleştirmek türünden diğer insan edimlerini kazanabilmektedir.
Sayfa 61 - ÇNK KitapKitabı okudu
Gelenek ve Görenek
Köylerdeki gelin seçiminde belirleyici olan ölçütlerden ''iyi soydan gelme'' , ''çalışkanlık'' , ''namusluluk'' gibi değerler, para ekonomisinin gelişmesine bağlı olarak ''güzellik'' , '' zenginlik'' , '' sevgi''ye dönüşmüştür.
Sayfa 60 - ÇNK KitapKitabı okudu
Hukuk
Hukuk kurallarının çıkışı bazı kaynaklara göre zenginleşen rahip ve yönetici sınıfının köleler üzerindeki otoritesini korumasıdır.
Sayfa 50 - ÇNK KitapKitabı okudu
Uygarlık
Toplumu dinsel baskı araçlarından kurtarmanın ve özgürleştirmenin tek yolu bilimdir.
Sayfa 42 - ÇNK KitapKitabı okudu
Reklam
Uygarlık Tarihinde Bilim İnsanının Oluşma Süreci
İnsanlık tarihinde bilimin ve bilimsel düşüncenin belirginleşmeye başlaması,bilim insanlarını besleyecek artı ürünün ve boş zamanın oluşmasını beklemiştir.
Sayfa 37 - ÇNK KitapKitabı okudu
Kadının Toplumdaki Yeri
Uygarlık tarihi içinde kadınların toplumsal saygınlığı, onların ekonomik ve toplumsal güçleriyle doğru orantılı olarak değişmiştir. ....toplumun sosyo-ekonomik yapısını değiştirmeye amaçlamayan hiçbir iyi niyetli eğitim,konferans çalışması ya da hukuksal önlemler kadının aşağılanmasını engelleyemeyecektir.Önemli olan kadının ekonomik yapısını değiştirmektir.
Sayfa 35 - ÇNK KitapKitabı okudu
Kadının Toplumdaki Yeri
Uygarlık tarihi içinde kadının toplumdaki yeri düşünce yoluyla değil,sosyal yapının ekonomik gelişimine bağlı olarak değişim göstermiştir. İnsanların en ilkel üretim teknikleriyle yaşam savaşı verdikleri ve birbirlerine en çok gereksinimleri olduğu uygarlık öncesi dönemde kadın ve erkek arasında eşitlik söz konusudur. Özel mülkiyetin erkeklerin eline geçmesiyle ve ataerkil yapının oluşmasıyla kadın erkek arasındaki eşitlik oranı azalmıştır.
Sayfa 32 - ÇNK KitapKitabı okudu
Uygarlık
Eski Türklerde kadınların yönetime katılıyor olmasına göstererek,''Türk geleneğinde demokrasi vardır.'' türünden bir saptama geçersizdir. Zira Orta Asya Türk devletlerinde, çağın bütün soya dayalı yönetimleri gibi, iktidar halkının Tanrı tarafından verildiğine inanılmış ve halktan yalnızca itaat istenmiştir.
Sayfa 31 - ÇNK KitapKitabı okudu
Uygarlık
Toplum felsefelerinde demokrasiyi öne çıkaran Aristotales bile ''köleyle hayvanı aşağı yukarı aynı şey''olarak değerlendirmiştir.
Sayfa 30 - ÇNK KitapKitabı okudu
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.