Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

V. Enternasyonel İçin

Samir Amin

V. Enternasyonel İçin Sözleri ve Alıntıları

V. Enternasyonel İçin sözleri ve alıntılarını, V. Enternasyonel İçin kitap alıntılarını, V. Enternasyonel İçin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kapitalizm bir dünya sistemidir. Kurbanlarının onun saldırısına etkin bir biçimde karşı koyabilmeleri, aynı ölçekte örgütlenebilmelerine bağlı.
1968 birçok şeyi olumlu yönde değiştirdi. Kadın hareketinin gelişmesi, bireysel demokratik sorumluluğun derinleşmesi, 1968’in olumlu katkısıydı. Fakat kapitalizm sömürü ve baskı temelini tehlikeye atmadan bu tür evrimleri etkisizleştirmeye başarılı olduğunu da gösterdi. Şimdilerde post- modernist denilen bazı yayınlar, iktidarı ele geçirmeden olayların seyrini değiştirebileceği yanılsamasına “bilimsel meşruluk” görüntüsü kazandırma gayreti içindeler. Bu anlayışa göre bir şey yapmaya gerek yok zaten ne oluyorsa kendiliğinden ve doğal olarak gerçekleşiyor.
Reklam
Liberalizm demokrasinin düşmanıdır ve uygulandığı her yerde demokratik geleneği erozyona uğratıyor. Söz konusu ülkelerde sağın önemli kesimleri tereddütsüz anti-demokratik otoriter bir perspektife sahip, özellikle de sosyal demokrat partilerin temsil ettiği diğer politik güçlerse hem neoliberalizme yelken açıp hem de demokrasiyi savunmanın mümkün olduğunu sanıyorlar.
Gerici güçler tarafından sürekli olarak “kültürler çatışması” meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bu anlayışa göre kültürler mirasla, özellikle de dinlerle nesilden nesile aktarılan değişmez unsurlara sahiptir. Halkların enternasyonalizmin bu “kültüralist” yorumlarla mücadeleyi önemsemesi, onun yerine kapitalizmin kültürüyle sosyalizmin değerlerini karşı karşıya getiren modern çağın asıl çatışmasını sahnenin önüne yerleştirmesi gerekiyor.
Politik liberalizm farklı derecelerde olsa da sınıf mücadelesini dışlayan, sağı ve solu tanımlayan ideolojik mücadele olmadan da bir konsensüsün mümkün olduğu yanılsamasını kafalara sokmayı başardı.
Kapitalizme insani bir yüz kazandırmak türü eylemlerden sonuç alma beklentisi bir yanılsama olmanın ötesine geçemez. Kapitalizmi aşma perspektifinden yoksun eylemlerin, şeylerin seyrini değiştirme şansı yok.
Reklam
Küreselleşmiş liberalizmin projesi, toplumun her türlü müdahaleden arındırılmış piyasa ekonomisiyle yönetilebileceğini ileri sürüyor ve bunu mümkün arzulanır bir şey olarak görüyor. Bu mümkün sayılıyor “düzenlemeden arındırılmış” piyasanın eğilimsel arz talep dengesini sağlayacağı varsayımına dayanıyor. Arzulanır bir şey sayılıyor zira, böyle bir genel dengenin buluşların neden olduğu dinamizm sayesinde tüm taraflar herkes için arzula sonuçlar doğuracağı varsayılıyor.
Modern dönemde sadece üç büyük devrim (Fransız, Rus ve Çin) oldu.
Büyük devrimler diğer (sıradan) devrimlerden farklı olarak, ileriye yönelik misyonun taşıyıcısıdırlar. Çağların çok ötesine gönderme yaparlar. Bu niteliklerinden ötürü de kendilerini yaşanan anın sorunlarına cevap vermekte sınırlayan sıradan devrimlerden ayrılırlar.
Modern çağın temel ve hakim üretim tarzı olan kapitalizm, emek-sermaye temel eksenli bir karşıtlığa denk gelen sınıf mücadelesine dayanıyor. Bu mücadelenin temel karakteri de, onun bir proleter hareketi oluşudur.
Reklam
Artık emperyalizm önceki dönemlerdeki gibi çoğul olarak ifade edilmiyor. Üçlünün (ABD-AB-Japonya) kollektif emperyalizmi söz konusu.