Çağımızda Ölümü Yaşamak

Orijinal Ülke:
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı

2025 20. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 13:15
Jacqueline Rose, Veba Çağımızda Ölümü Yaşamak kitabında pandemi dönemini yalnızca bir sağlık krizi olarak değil, toplumsal adalet, iktidar ve eşitsizlik bağlamında derinlemesine ele alıyor. Ölümle toplumsal eşitsizliklerin kesişim noktalarını cesurca tartışıyor; kimi hayatların neden diğerlerinden daha “korunmaya değer” görüldüğünü sorgulatıyor. Özellikle 3.bölümde -beni en çok etkileyen bölüm-; kadınların pandemi sürecinde görünmez yükler ve tehlikeler altında kaldığı gerçeği, kitabın en çarpıcı yüzleşmelerinden biri olarak ele alınıyor. Rose, karantina döneminde kadınların ev içi şiddet ve yük artışı gibi alanlarda yaşadığı sessiz krizleri görünür kılarak, krizin cinsiyetlendirilmiş bir deneyim olduğunu gösteriyor. Deneme türünün derinliğiyle toplumsal hafızayı tazeleyen bu kitap, pandeminin yalnızca tıbbi bir olağanüstü hal değil, bir adalet krizi olduğunu hatırlatıyor. Zor sorular sormaktan çekinmeyen okurlar için ufuk açıcı bir okuma.
Duygu ve Düşünce
VebaJacqueline Rose · Yapı Kredi Yayınları · 20257 okunma
2025 12. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2025 00:38
Bu kitap, gördüğümüz hastalıkların ötesine bakıyor. Jacqueline Rose, ölümü sadece bedenin sonu değil, toplumun ve bireyin içindeki bastırılmış bir yara olarak ele alıyor. Pandeminin gerçekliğiyle yüzleşirken, benim gördüğüm sessizlik, en derin acıların üstünü örtme çabası. Ölümler sayılarla anlatılırken, o ölümlerin arkasındaki yürekler konuşulmuyor. Rose, o konuşulmayan acıyı, kayıpları, korkuları gün yüzüne çıkarıyor. Ve sadece ölüm değil… Yoksulluk, eşitsizlik, adaletsizlik gibi toplumsal yaralar da bu sessizliğin içinde saklanıyor. Kimlerin sesi duyulmuyor? Kimlerin acısı görünmez oluyor? İşte bu soruların içinde dolanıyor kitap. Rose bana diyor ki: “Ölümü reddetmek, onu yaşamak değildir. Onunla yüzleşmek gerekir ki, gerçek insan olabilelim.” Bu kitap bana, acının ve ölümün insan hayatındaki yerini, sessizlik içinde ne kadar büyüyüp bizi nasıl sarstığını gösteriyor. Ve en çok da, o sessizliği kırmanın, konuşmanın, paylaşmanın gücünü.
VebaJacqueline Rose · Yapı Kredi Yayınları · 20257 okunma

Jacqueline RoseYazar · 1 kitap
1949 Londra doğumlu. St. Hilda’s College, Sorbonne ve University of London’da eğitim gördü. Queen Mary, University of London’ın İngilizce ve Drama bölümünde İngilizce profesörü olarak görev yapıyor. Özellikle psikanaliz, feminizm ve edebiyat ilişkilerine odaklanan çalışmalarıyla tanınıyor. Independent Jewish Voices’ın kurucularından biri olan Jacqueline Rose’un diğer eserleri şunlar: The Case of Peter Pan, or the Impossibility of Children’s Fiction (Peter Pan Vakası veya Çocuk Romanının İmkânsızlığı, 1984), The Haunting of Sylvia Plath (Sylvia Plath, 1991), Why War - Psychoanalysis, Politics and the Return to Melanie Klein (Neden Savaş - Psikanaliz, Siyaset ve Melanie Klein’a Dönüş, 1993), States of Fantasy (Fantazinin Halleri, 1998), On Not Being Able to Sleep - Essays on Psychoanalysis in the Modern World (Uyuyamamak Üzerine - Modern Dünyada Psikanaliz Üzerine Denemeler, 2003), The Question of Zion (Siyon Meselesi, 2005), The Last Resistance (Son Direniş, 2007).