Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014)

Nazmi Ağıl

Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014) Gönderileri

Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014) kitaplarını, Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014) sözleri ve alıntılarını, Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014) yazarlarını, Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
480 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
Evde geçen bütün bir günün ardından elime geçen bu kitaptaki enfes imgeler, arka planda çalan Kara Güneş'in müziği ile birleşince bir türlü bırakamadım kitabı. Saat gecenin ikisi ve ben üzülmekteyim biten 480 sayfaya kalan geride. Sone gibi birkaç farklı tarzı denemiş şair. Lakin bütün şiirlerinde değişmeyen şeyler var. Anlatımın duruluğu, kelimelerin birbiriyle ses, tını uyumları ve hayatın temel ontolojik sorunlarına yönelik arayışlar... Şairin bütün şiirlerinde hep bir merak var kainatın perdesinin arkasında ne olduğuna dair. Mesela göz retinasının yırtıldığı bir dostuna yönelik yazdığı 418. sayfadaki Makinist şiirine bakalım. Bu şiirde böyle dramatik bir olayı öyle güzel şiirselleştirmiş ki! Örnekleri çoğaltmak mümkün. Hemen her şiirinde yaşamın içindeki dramı, güzelliği, hüznü, melodiyi şiire yansıtırken muhteşem ve canlı imgelerle bize tiyatral bir manzara sunmuş şair. Bazen "ah bu imgeyi ben yazsaydım keşke" diye kıskandırdığı da oluyor. "Pisipisiotunu avucuma yerleştirip ellerimi birbirine sürtüyorum." (s.148) Nadirkitap'ta bulmuştum artık basılmayan bu kitabı. İyi ki karşılaşmışım, iyi ki bulmuşum!
Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014)
Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014)Nazmi Ağıl · Yapı Kredi Yayınları · 20143 okunma
"Evet, hep bir masal tadında devinip kalacak yaşam, bir eş zaman sürecinde, büyüklerle küçüklerin, kedilerle kralların aynı dili konuştuğu bir düzlem anlamında"
Sayfa 193Kitabı okudu
Reklam
Dediğin gibi , Kandid herkesin kendi bahçesine bakması öğüdüyle son verir , Voltaire'in aynı adlı yapıtında sözlerine . Varsa mutluluk ancak böyle bulunur çünkü .
Sayfa 87
bir çalar saat boynunuza asılı , zonklayan bir farkındalık , eli kolu bağlı tanığı olmak kıyımın
Sayfa 82
Farkında mısın bilmem diyor , yaşamı sanata dönüştürüyorsun , kalıcılık adına , ama bu işi yaparken arada kaynayan zaman , neden anlamıyorsun , düşman sevgimize . Bir ânı bir anı kılmak diyordun , kabul , fotoğraf çekmek gibi bir şey yani , ama yaşamaya fırsat mı kalır saatler boyu elinde makineyle ? Sürekli deklanşöre basan bir adamı çeken bir adamı çeken bir adamı çekmeye devam edip gidersin belli bir süre sonra . Üstelik doğasında akışkanlık olan bir şeyi dondurmanın ne farkı var uçan bir kuşu vurup içini doldurmaktan ? Apollo , ey ! Baktığı her şeyi cansız mermere çeviren bir erkek Medusa o !
Sayfa 77
Kat kat toprağın altında da olsa, işler, hiçbir uygarlık yaşamdan vazgeçmez çünkü ustam.
Sayfa 65
Reklam
Metamorfoz
Çekirgeyi duyuyor , Gregor Samsa'yı düşünüyor birden . Kapıyı usulca aralayıp , zilden kendi adını siliyor.
Sayfa 61
Zamanın acımasızlığına karşı kendi panzehrini sunar her eşya . Ve işte duvarlar yaşantıları farklı kılmak içindir ve bir yerde başlayan çürüme yayılmasın diyedirler öteki odalara . Ey , yanlış odada durmuş canı sıkılan !
Sayfa 56
Kurumuş cam macunları arasından, kapı altları ve duvarlardaki çatlaklardan incecik süzülen rüzgar, soluğu mudur da görünmez bir Tanrı'nın
Sayfa 52
Kendi topluluğunu seçer ruh Sonra kapıyı kapatır Kutsal çoğunluğun üstüne "Girmek yasaktır."
Sayfa 40 - Emily Dickinson
Reklam
Gökçe Yaz
Aldırma, bütün yıkıntılar birbirine benzer, yaşamak bir farklılaşma çabasıyken nasıl eşitlerse ölüm soluk alan ne varsa.
Sayfa 35
·
Puan vermedi
Merhabalar, Pek popüler olmayan bu kitap raflar arasında gezinirken elime geldi ve birkaç sayfa okudum. Sanıyorum ki bu kadar okuma yazarın şiirleri hakkında küçük bir inceleme yazmama olanak sağlıyor. Şiirler; oldukça anlaşılır ve duyguyu aktarabilen cinsten. Sade, oyunsuz ve fazla şiirsellik yapılmadan yazılmış. Duyguların belirgin olduğunu söylemek doğru olur. Ben, şiirlerin bir kısmını atladım; kötü oldukları için değildi. Bir kısmını birkaç defa okudum ve not ettim. "Çürüme" ve "Yap-Boz" şiirleri benim favori Nazmi Ağıl şiirlerimdir.
Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014)
Yağmura Bunca Düşkün (Toplu Şiirler 1998-2014)Nazmi Ağıl · Yapı Kredi Yayınları · 20143 okunma