Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlim Felsefe Ve Din Açısından Yaratılış Ve Gayelilik

Yaratılış Ve Gayelilik

Hüseyin Aydın

Yaratılış Ve Gayelilik Gönderileri

Yaratılış Ve Gayelilik kitaplarını, Yaratılış Ve Gayelilik sözleri ve alıntılarını, Yaratılış Ve Gayelilik yazarlarını, Yaratılış Ve Gayelilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Eski Türklerin de kendilerine has yaratılış efsaneleri vardır. Türklerin evrenin meydana gelişine dair yaratılış efsaneleri, Altay ve Yakut Türklerine ait efsanelerden bazı değişik unsurlar ihtiva ediyorsa da, genel hatları ile aynıdır. Türk yaratılış efsanesi, başka din, yabancı efsane ve kültürlerin tesiri altında kalmıştır. Bununla beraber Türk yaratılış efsanesinin, günümüz semavi dinlerinin getirmiş olduğu yaratılış inancı ile büyük ölçüde bir benzerliği vardır..."
Sayfa 33 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 8. Baskı. 2020 - AnkaraKitabı okuyor
"Evrenin başlangıç (menşe) ve sonu (münteha) ile ilgili sorunların insanın kaderi ve daha üst düzeydeki vazifeleri ve sorumluluğunun açıklanmasında, Kur'an-ı Kerim'i bilgi kaynağı olarak görmek ve onun bazı ayetlerini referans olarak almak, bilimsellik içinde kalma niyet ve tavrımızı asla haleldar etmez..."
Sayfa 18 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 8. Baskı. 2020 - AnkaraKitabı okuyor
Reklam
İnsanın asıl büyüklüğü, kendi varlık bütünlüğünden kaynaklanan Allah-insan ilişkisinde gerçekleşir, şeref ve haysiyeti de bu ilişkide anlam kazanır ve artar. Bu ilişkinin şuuru içinde ölüm karşısındaki endişe ve ürperti tatlı ve huzurlu bir yaşayışa dönüşür. Böyle bir yaşayışın insanın değerini nasıl yücelttiğini bir filozof olarak Kant, felsefe dili ile ve biraz örtük bir biçimde SALT AKLIN ELEŞTİRİSİ adlı kitabında şöyle dile getiriyor: İki şey var ki onlar üzerinde ne kadar sık ve çok durup düşünülürse insanın gönlünü artan bir hayranlık ve saygı doldurur, bu iki şey, üstümdeki yıldızlı gökyüzü ve içimdeki ahlak kanunudur.
Okyanus, Yunan düşünce efsanesinde Tanrıların ve insanların anasıdır. Su’yun ilk madde, ana madde oluşu sadece Yunan efsanesinde değil, Hinduizm’in Vedalarında ve eski Türk efsanelerinde de görülür.
Sayfa 55
İnsanoğlu hiçbir şeyi anlamsız ve yorumsuz bırakmaz. Anlamsız ve izahsız kalan bir şey onu amansız bir şekilde tedirgin eder. Öbür taraftan insan, diğer canlılar gibi çevresi içine sıkışmış, sınırlı bir varlık değil, çevresi değil dünyası olan, evrene açık olan bir varlıktır.
Sayfa 42
Finstein “ilim, evrenin sürekli değişen bir tasvirini yapar.” der.
Sayfa 19
Reklam
Dolayısıyla bilim, özellikle tabiat bilimleri tarafsızdır ve laiktir.
Sayfa 16
Evren yoktan mı yaratıldı, yoksa var-olan bir şeyden mi oluşturuldu?
Sayfa 15
Eğer sadece bilimler ve felsefeye dayanılarak oluşturulan evren tasavvuru, mutlaklaşır ve bir iman niteliği kazanırsa, bu da imanı kendi kaynağının dışında aramak olur.
Sayfa 13
Hinduizm’in evren tasavvuru pantheist, vahdet-i vücudçu, yani Tanrı ve evrenin birlikte olup bütünleştiği, Tanrı’nın evren içinde eridiği modeldir.
82 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.