Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yaşamsal Satranç

Talat Çiftçi

Yaşamsal Satranç Gönderileri

Yaşamsal Satranç kitaplarını, Yaşamsal Satranç sözleri ve alıntılarını, Yaşamsal Satranç yazarlarını, Yaşamsal Satranç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ortadoğulular hep atalarının mirasları ile övünürler ama o mirasa layık çalışmalar yapmazlar.
Beyin yapısını oluşturan bölümleri Yaşamsal satranç oyununda taşlar olarak düşünürsek, şah oyun kurucu bireyi tanımlar. Fizyolojik kimlik piyon, Bedensel kimlik at, Duygusal kimlik fil, Bilge kimlik kale, Yaratıcı kimlik ise vezir olarak tahtada yerlerini alırlar. Yaratıcı kimlik oluşturamayan kişilerin, Yaşamsal satranç oyununda, vezire yani en güçlü taşa sahip olmadan oyun oynamak zorunda kalacaklarını söyleyebiliriz. Bu kişilerin beyinlerinin kısırlaştığından bahsetmiştik. Kısırlaştırılmış beyinler Yaşamsal satranç oyununda başarılı olamaz.
Sayfa 147 - Destek yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil.
Geçmişte Bilge Kimlik, cehalete karşı edinilmesi gereken birikimi temsil ediyordu. Bunun en temel nedeni bilgi kaynaklarının az bulunan ve kolay anlaşılamayan metinlerden oluşmasıydı. Günümüzde sağlam temel eğitimi alan ve deneyim kazanan insanlar kitap, dergi ve internet üzerinden insan beyninin sahip olamayacağı kadar bilgiye ulaşabiliyorlar. Burada sorun, önemli ile önemsizin ayırt edilmesine ve bu bilgilerden sentez yapılabilmesine dönüşüyor. Bilge Kimlik'in yeni görevi bu büyük bilgi birikimi içinde yolunu kaybetmeden, karmaşık sorunları çözebilmektir.
Sayfa 124Kitabı okudu
İnsan beyninde özellikle ön ve üst kısımda yoğun bir tabaka şeklinde, beynin yaklaşık %80'ini oluşturan Neokorteks vardır. Kıvrımlı yapısı nedeniyle geniş bir yüzeyi kaplar. Nöronların sağlıklı beslenebilmesi için Neokorteks'in yüzey alanının geniş olması yaşamsaldır. Bu yüzeyden besin maddeleri alınır ve atık maddeler uzaklaştırılır. Bu şekilde geniş bir yüzey alanı olmasaydı, beynin hızlı çalışmasının mümkün olmayacağı düşünülüyor. Neokorteks, bireyin sosyal kültürel birikimine, gelecek vizyonuna, stratejik bakışına, yenilik ve yaratıcılığına ev sahipliği yapar. Hayvanların beyinleri ile kıyaslandığında, insanda Neokorteks yapısının ileri seviyede gelişmiş ve uzmanlaşmış olduğu görülür.
Sayfa 112Kitabı okudu
Neokorteks, insana ait sosyal kültürel birikimin sürdürülmesi yanında keşif, icat, tasarım ve sanat etkinliklerini gerçekleştirir. Bu bölümün beynin stratejik üstyapısı yani Stratejik Beyin olduğunu söyleyebiliriz.
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
Görsel medya üzerinden, küçük çocukların ilkokuldan itibaren çok fazla şiddet ve cinsellik görüntülerine maruz kalmaları günümüzde önemli bir sorun teşkil ediyor. Yapılan araştırmalarda, şiddet içeren filmleri ve televizyon programlarını izleyen gençlerde suç oranının yükseldiği ortaya çıkmıştır. Yetişkinliğe erişenlerin okulda harcadığı zamandan daha fazlasını televizyon ve film izleyerek geçirdiği hesaplanmıştır. Çocukların yetişme dönemlerinde on binlerce cinayet ve şiddet görüntüsünü izledikleri tahmin ediliyor. Cinselliğin, şiddet ile ilişkisi kadın ve çocuklara yönelik istismar sorunu da beraberinde getiriyor. Günümüzde şiddetin ve silahlanmanın artmakta olması ürkütücüdür. Şiddet içeren filmleri izleyenlerin gördükleri davranışları taklit ettikleri de biliniyor. Örneğin, Geyik Avcısı filmini izleyen 35 kişi Rus ruleti oynayarak canına kıymıştır.
Sayfa 106Kitabı okudu
Sürüngen Beyni'nin işlevi sadece şiddet ve cinsellik ile sınırlı değildir. Pek çok bedensel ve kinetik faaliyetleri de yönetir. Örneğin spor, avlanma ve dans gibi zevk veren etkinliklerde bu çerçevede görülebilir. Hatta pek çok avcı, avlanmayı beslenmek için değil, sadece keyifli bir eğlence olarak sürdürür.
Sayfa 100Kitabı okudu
Yoğun korku, şiddet ve cinsellik içeren durumlarda, Sürüngen Beyni devreye girince mantıklı düşünmek zorlaşır. Yani, yaşamsal tehlike hissedildiğinde, uzun süreli bir değerlendirme için zaman yoktur. Sürüngen Beyni hızlı bir şekilde karar alınmasına neden olur. Bu süreçte beyinde Talamus üzerinden Amigdala'ya giden yollar kullanılır. Bu seçenek, ön beyin üzerinden gerçekleşen karar sürecine kıyasla 150 kat daha hızlı hareket etmeyi sağlar