Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yazınsal Metin Çözümlemesinde Kuramsal Yaklaşımlar

Nedret Tanyolaç Öztokat

Yazınsal Metin Çözümlemesinde Kuramsal Yaklaşımlar Hakkında

Yazınsal Metin Çözümlemesinde Kuramsal Yaklaşımlar konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
3
Okunma
Beğeni
535
Görüntülenme

Hakkında

Kitabın ilk bölümünde "metin" olgusu ele alınmıştır. Genelde gündelik söylemlerde, özellikle de bilimsel yapıtlarda, "metin" yerine de kullanılan ve aynı bağlamlarda yer alan söylem, anlatı gibi terimleri teknik açıdan tanımlanmaya çalışıldı. İkinci bölümde genelde "metin çözümlemesi", özelde de 'yazınsal metin çözümlemesi" denildiğinde başvurulan bilimsel yaklaşımlar yer almaktadır. Bugün Fransa'da üniversite düzeyinde kuramsal olarak öğretilen ve yazınsal metinlere uygulanan "söylem çözümlemesi', "yazınsal edimbılim". "anlatıbilim". "yazınsal gösterge-bilim", "retorik", "biçembilim" ve "yazınbilim" gibi yaklaşımlar ikinci bölümün konusunu oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde "yazınsal metin çözümlemesi" denildiğinde her kaynakta karşımıza çıkan ve araştırmada en sık başvurduğumuz temel kavramların tanımlanmasına yer verilmiştir. Son bölüm, Yaşar Kemal'in Sarı Sıcak adlı öyküsünü göstergebilimsel açıdan inceleyen bir uygulamaya ayrılmıştır.
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 160Basım Tarihi: 14 Mart 2006Yayınevi: Multilingual Yabancı Dil Yayınları
ISBN: 9789756008016Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Nedret Tanyolaç Öztokat
Nedret Tanyolaç ÖztokatYazar · 1 kitap
1962 yılında İstanbul’da doğdu. İ.Ü.Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan 1985’te mezun oldu. Aynı kurumda 1988 yılında göreve başladı. 1989 yılında Yüksek Lisans tezini, 1995 yılında Doktora tezini savundu; 1997’de Yardımcı Doçent oldu. 1999 yılında Fransız Dili ve Edebiyatı bilim dalından Doçent olan Nedret Öztokat, 2006 yılında Profesör oldu. Edebiyat göstergebilimi alanında gerçekleştirdiği tez çalışmalarından sonra, 1997’den başlayarak, göstergebilimsel yöntem ışığında, edebiyatın yanı sıra, tiyatro ve görsel sanatlara ilişkin yapıt çözümlemelerine yöneldi. Çağdaş Türk edebiyatına ilişkin yapıtlar üzerinde de araştırmalar yayımlayan Nedret Öztokat, aynı zamanda Todorov, Camus, Duras, Berberova gibi yazarların yapıtlarını Türkçeye kazandırdı. 2002 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığını sürdürmektedir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda ders vermekte olan Nedret Öztokat 2009 yılından bu yana Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans programı ve Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarımı Lisans programında ders vermektedir. İstanbul Üniversitesi bünyesinde yayımlanan Dilbilim dergisi ve Uluslararası Fransız Dili Araştırmaları Grubu Gerflint’in yayın organı olan Synergies-Turquie dergilerinin editörlüğünü yapmaktadır. Fransız Göstergebilim Derneği, AFS (Association Française de Sémiotique ) üyesi olan Nedret Öztokat 2006 yılında Fransız Devlet Liyakat Nişanı olan Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques unvanına layık görülmüştür.