Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yedikıta Dergisi - Sayı 162 (Şubat 2022)

Yedikıta Dergisi

Yedikıta Dergisi - Sayı 162 (Şubat 2022) Sözleri ve Alıntıları

Yedikıta Dergisi - Sayı 162 (Şubat 2022) sözleri ve alıntılarını, Yedikıta Dergisi - Sayı 162 (Şubat 2022) kitap alıntılarını, Yedikıta Dergisi - Sayı 162 (Şubat 2022) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
35 yıllık saltanatı müddetince onlarca sefere çıkan ve hiçbirinde mağlup olmayan Emir Timur, ülkesinin sınırlarını Çin seddi'nden Hindistan'a, Asya'dan Ortadoğu'ya ve Anadolu'ya kadar genişletmiş, savaş dehası bir hükümdardı…
Sayfa 44
Makam ümidiyle kimseye rica arz etmeyi bilmem. Kederliysem de halimden şikayet etmem.
Reklam
Ne kadar kaçarsak kaçalım her halükarda ölüm kazanır ve mezar taşlarına "Hüvel baki" kazınır. İnsandan geriye kalan ise bir mezar taşıdır. Zaten onu da başkası diker
Sayfa 49
Selçuk Bey'in üç oğlu vardı. Mikail, Arslan ve Musa. Tuğrul ve Çağrı beyler, Mikail'in evlatlarıydı. Bir savaş esnasında Mikail vefat edince, Selçuk bey, torunlarına sahip çıkmıştı…
Sayfa 61
Timur Han'ın Tevazuu
"Emir Timur aleyhirrahme, bir gün Buhara sokaklarının birinden geçmekteydi. O esnada, Hace Şah-ı Nakşibend Hazretleri'nin dergâhının dervişleri de hankahlarının (dergâhlarının) sergilerini silkeliyorlardı. Emir Timur, İslâmiyet'e olan bağlılığı sebebiyle, dervişlerin feyzinin bereketinden istifade için (üzerinde ders okunup ibadat ü taatla meşgul olunan sergilerden çıkan) bu tozları, sanki misk ü amber kabul edip orada durdu. "İşte Emir Timur, bu tevazuu ve gösterdiği hürmet sayesinde, hüsn-i hâtime ile müşerref olmuştur. İşittiğimize göre, Emir Timur'un vefatından sonra, "Timur, imanla öldü.' buyurulmuştur." (İmam-ı Rabbanî Hazretleri, Mektubat-ı Şerife, C.2, Mektup 92)
Reklam
Medeniyet ve maarif sele benzer ki ona hiç bir şey set olamaz. Karşısına geleni dağ gibi kavi olsa bile, siler süpürür. Sırrı paşa
Meskenim dağlar başıdır, sahraya hacet kalmadı Deşildi cümle yaralarım, cerraha hacet kalmadı İçtim ecel şerbetin, Lokman'a hacet kalmadı
Sayfa 50
İçtim Ecel Şerbetin Lokmân’a Hâcet Kalmadı
Salgın Hastalıkların Mezar Taşlarına Yansıması Dünya, 21. asrın henüz başında SARS, Kuş Gribi, MERS, Ebola gibi bulaşıcı virüsler sebebiyle “salgın hastalık” kavramını yeniden gündemine aldı. Bugün de yaşayarak görüyoruz ki bu ne ilkti ne de son olacaktır. Kadim şehir, İstanbul’umuzun tarihî kabristanlıklarındaki birçok kabrin şâhidesinde, bu konuda örnekler bulunur. Topkapı’daki Çamlık Kabristanlığı’nda bulunan Valide Sultan’ın kethüdası Yusuf Ağa’nın oğlu Şefik Bey’in mezar taşında, genç yaşta vebadan vefat ettiği, hüzünlü bir dille anlatılır. Merkez Efendi Kabristanlığı’ndaki Derviş Hasan Efendi’nin şâhidesinde de yakalandığı veba sebebiyle açılan yaralarını tedavi için hekim müdahalesine zaman kalmadan ecel şerbetini içtiği belirtilir…
yedikıta
TİMUR HAN'IN TEVAZUU "Emir Timur aleyhirrahme, bir gün Buhara sokaklarının birinden geçmekteydi. O esnada, Hace Şah-ı Nakşibend Hazretleri'nin dergâhının dervişleri de hankahlarının (dergâhlarının) sergilerini silkeliyorlardı. Emir Timur, İslâmiyet'e olan bağlılığı sebebiyle, dervişlerin feyzinin bereketinden istifade için (üzerinde ders okunup ibadat ü taatla meşgul olunan sergilerden çıkan) bu tozları, sanki misk ü amber kabul edip orada durdu. "İşte Emir Timur, bu tevazuu ve gösterdiği hürmet sayesinde, hüsn-i hâtime ile müşerref olmuştur. İşittiğimize göre, Emir Timur'un vefatından sonra, 'Timur, imanla öldü.' buyurulmuştur." (İmam-1 Rabbanî Hazretleri, Mektubat-i Şerife, C.2, Mektup 92)
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.