23 Eylül 2020
Kadran Medya & Yayıncılık

2020 106. kitabı
Yediveren, yılda birkaç kez meyve veren veya çiçek açan bitkiye deniyor. Anadolu'nun yedi farklı şehrinden yedi öğretmen bir araya gelerek yedi öyküyle bizlere güzel bir meyve verdiler. İsimleri "Yediveren" ama anlattıkları tek: Anadolu. Öyle kalem malem de kullanmamışlar. Kullandıkları yürekleri... . Kitapta önce "Anadolu'nun Ayak Sesleri"ni duyuyoruz Ömer ve Mevlüt'ün peşinde. Şehit anası Feden'in hayatını Aşık Halil'den dinliyoruz. Karacası'nın üstünde, yaptığı iyiliğe karşı hediye kabul etmeyen, burnu baloncuklu Ali'yi tanıyıp "aşene" ve "hayat"ı öğreniyoruz. . Tarlada domates yetiştiren bir aile babasının iç "Muhasebe"sini duyuyoruz sonra, ailesinin geçimini nasıl sağlayacağını düşünen babanın karşısında çiftçiden daha çok kazanan aracılara, tüccarlara kıza kıza... . "Pirinç Akıllı" Vahide'nin Birsen'e hasretine ortak oluyoruz. Onlar birbirine sarıldıktan sonra ayrılırken biz de oradaki baba gibi gözümüzün nemini siliyoruz. . Kardeşini okutmak için mücadele veren, bu uğurda babasını bile karşısına alan Hikmet'le övünüyoruz. Soner okusun diye biz de onunla çabalıyoruz. . Havva Nine'yi ziyaret ediyoruz sonra. Kırılan radyo için çocuklara kızıyoruz. Köyden ayrılırken burnumuzda "Toprak Kokusu"yla dilimizde Haluk Levent'in "Hasretler ayrılıkla başlar" şarkısıyla uzaklaşıyoruz. . Büzgülü'ye de yolumuz düşüyor. Hani o gençlerin küçük diye terk ettikleri, sığamadıkları köye. Öğretmenimizi bekliyoruz biz de. "Annesiz iki kuştuk, birbirimize kanat olup uçtuk." sözünü kazıyoruz zihnimize. . "Anadolu'nun Melekleri"ni görüyoruz. Melekler görünür mü demeyin. Görünüyor işte. Hem de bir sürü var. Anadolu'nun anaları onlar. Kendi çocuklarının yanında yüreklerine çocuklarının arkadaşları için de yer açan melekler. Buradan da "Sevdikleri ölünce insan onları toprağa değil kalbine
Yediveren
2023 2. kitabı
Yediveren, yedi öğretmen arkadaşımızın kaleminden çıkan yedi öyküden oluşuyor. Sıcak, samimi, akıcı. Bir çırpıda okunuyor. Öyküleri okuyunca kendi hayatlarımızdan da izler, benzerlikler bulabiliyoruz. Anadolu insanının yaşantısı gerçekte de üç aşağı beş yukarı aynı. Feden Ana'nın başından geçenleri; Çiftçi Hasan'ı; Pirinç Akıllı Vahide'yi; Soner'in üzüntüsünü sonra mutluluğunu; Havva ninenin mazide kalışını; Yağmur'u ve çok sevdiği Sahra öğretmenini; Genç meslektaşımızın anne yerine koyduğu Melek annesini okumak güzeldi. Tavsiye ederim. Kitaptan bazı alıntılar: Anadolu'yu okuyarak anlamak mümkün değilmiş. Yaşanmışlıklar, en büyük hayat tecrübesiymiş. Âşık Halil'den, Feden Ana'dan çok şey öğrenmiştik. " s.26 @birgulaslanoglu Belli oldu biz de çocuklara bir şey bırakmayacağız fakirlikten başka. İnşallah okurlar da kurtarırlar kendilerini. s.36 @dkafali33 Kimse, kimseye böyle sarılamaz. Hasretlik insanın kemiklerini kırdırtır. Öyle sarıldı ablam bana. Yüzünde sicim sicim yaşlar... Ne kadar güzel... Benden de bütün köyün kızlarından da güzel. s.43. @gulsen.p.guzey Bıçak sırtı bakışlar, yaydan çıkmaya namzet tavırlar odanın ahşapları üzerinde geziniyor, mutfaktaki metallerden yaldızlanıp kayboluveriyordu. s.58 @yazici.gurhan Tamamen sararmadan düşmüştü yapraklar. Demek ki yapraklar için de ölüm vakitsizdi. s.69 Toprak bekleyiş içinde. Yağmurdan sonra kokusuyla çağırır insanları kimse gelmez. Millet oturduğu yerden para kazanma derdinde. Batılılar gibi yaşamak istiyorlar ama Batılılar gibi çalışmak istemiyorlar. (...) s.75 Toprağın kokusunu da koyup taşıyabilirler mi bununla?
2020 93. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2020 17:14
Yediveren bahçe güllerinden elde edilen ve sürekli çiçek veren bir bitkidir. Tıpkı 7 öyküyle bir araya gelip Yediveren 'i ortaya koyan edebiyat öğretmenleri gibi. Her biri sıcacık, içten anlatımlarıyla Anadolu temalı yedi öyküde tanıdık çok unsura rastlayacaksınız. Anadolu'nun Ayak İzleri öyküsü sevgili Birgül Yangın Aslanoglu'na ait. Daha önce okuduğum Dedemin Köstekli Saati kitabının yazarı. Yine sıcacık bir öyküyle karşımızda. "Yalın ayaklarınla koştun mu tarla tarla Duydun mu çıplak toprağın, çıplak insanın yasını Ağlayan kadınlarla, ihtiyarlarla Yaşadın mı bir yağmur duasını.." Yavuz Bülent Bakiler 'in dizeleriyle giriş yapılıyor öyküye. Anlatılanlar çok hüzünlü ama çok içimizden, bize ait bir öykü. "Anadolu kadını, söyleyemediklerini, içinde tuttuklarını nakışlara dökmüş demek ki." s. 20 Gerçek adı Fatma isimli Feden Gelin'in öyküsüne tanıklık ediyoruz. 'Dünyanın yükü sırtıma verilse göğüsleyen, acıyla yoğrulmuş, sabırla harmanlanmış, tevekkülü elden bırakmamış analar' ın temsilcisi olmuş Feden Gelin:( "On üç çocuk getirdin dünyaya Beşini verdin kara toprağa, Biri şehit düştü Afyon Emirdağ'da Acın katık oldu artık bu hayatta." Muhasebe öyküsü Durhasan Kafalı' ya ait bir öykü. "Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi..." Ruhi Su epigrafı ile giriş yapılan öykü Hasan isimli 3 çocuklu bir çiftçinin hayatta kalma mücadelesi için geçim hesabını yaptığı sıcacık bir öykü. Bu ifade edilirken Anadolu köylüsünün yaşadığı sorunlar da göz önüne getiriliyor. Pirinç Akıllı Sevgili Gülşen Paşa Güzey'in kaleminden çıkmış. "Örseli bir bahçenin Acemi gülüyüm Bilmedim bir türlü Bilemem Bir mevsimlik rengi ben Dörde nasıl böleyim" Şükrü Erbaş epigrafı ile başlıyor öykümüz. Pirinç