Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Alman Edebiyatı Tarihi

Gürsel Aytaç

Yeni Alman Edebiyatı Tarihi Gönderileri

Yeni Alman Edebiyatı Tarihi kitaplarını, Yeni Alman Edebiyatı Tarihi sözleri ve alıntılarını, Yeni Alman Edebiyatı Tarihi yazarlarını, Yeni Alman Edebiyatı Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bu durum tüm gücümü boğuyor. Bu durum ruhumun cesaretini çalıyor, beni kısıtlıyor. Bende neler yok ki! Neler gelişemez ki! Özgür dünyaya açılmak, uzaklaşmak zorundayım.”
Sayfa 154 - Goethe
Vom Vater hab‘ ich die Statur, Des Lebens ernstes Führen… Vom Mütterchen die Frohnatur Und Lust zu fabulieren. (Babamdan dış görünüşümü, Hayatı ciddi sürdürmeyi… Anacığımdan da şen tabiatımı Ve hayal kurma zevkimi aldım…)
Sayfa 147 - Goethe
Reklam
Aydınlanma devri dilinde kavramsal dil hakimdir. Sade, anlaşılması kolay, rasyonel ve kesin anlamlı bir üslup rağbettedir. Cümle yapısı basittir ve mantığa dayalı bir dallanma söz konusudur. Lessing’in kendi üslubu hakkında söylediği şu söz, bütün bir akımı karakterize eder: “En büyük berraklık, benim için en büyük güzelliktir.”
Sayfa 65
Lalebuch (Lale Kitabı) 1587
Kitap, Laleburg denen bir şehrin halkından söz eder. Laleburglular, bir Yunan bilgesinin torunlarıdır. Zekâ ve kurnazlıkları onları öylesine meşhur etmiştir ki, birçok prens ve beylere işlerinde akıl hocalığı etmeleri için vazifelendirilmekten bıkmışlar, sonunda bu türlü çalışmak zorunda kalmamak için deli rolü takınmaya karar vermişler. Lalebuch'un yazarına konu olan şey, işte bu insanların delilikleridir. Önce bilerek, şuurlu bir şekilde yürüttükleri deliliğe öylesine alışmışlar ki, delilik artık onların tabiatı olmuş.
Sayfa 35 - çok iyiiii :D
16.YÜZYILDA "VOLKSBÜCHER" (Halk Kitapları)
16. Yüzyılda halkın zevkine ve seviyesine hitap eden kitapların yazılması oldukça yaygınlaşır. Eski şövalye destanları (Ritterepen) ve kahramanlık efsaneleri, çoğu kere Fransız edebiyatından aktarma eğlendirici romanlar, 16.yüzyıl Alman halkının okuma merakını tatmin ediyordu.
Sayfa 34
16.YÜZYILDA "VOLKSBÜCHER" (Halk Kitapları)
Matbaanın icadı ve geliştirilmesi sonucu kitaplar ucuzlamış ve çoğalmıştır. Öğretim kurumlarının da gelişimiyle okur yazar oranı artmış, halk okuma zevki edinmiştir.
Sayfa 34
Reklam
JÖRG WICKRAM (1520-1562)
En önemli eserlerinden biri Rollwagenbüchlein (Gezi Kitapçığı) (1555)'dır. Bir seyahat kitabı olarak kaleme aldığı bu eser, eğlendirici, hoşça vakit geçirici, nükteli bir kitap niteliğindedir. Aynı zamanda kadın okuyuculara da hitabetmesi için, hikayelerin fazla açık saçık olmamasına dikkat edilmiştir. Wickram, bu eserinde kısa, etkili ve özlü bir anlatım tekniğini denemiş ve bunda başarılı olmuştur.
Sayfa 31
Almanyada Hümanizma Hareketi
Hümanistler kendilerine poetae (şair) diyorlardı; çünkü şairlik ve yazarlık onlar için adeta övünülecek bir sıfattı. Şair sözü yerine de Latin edebiyatından aktardıkları vates (ileriyi gören, kâhin) sözünü kullanıyorlardı; çünkü şairlik mesleğinin gerçek dünyanın üstünde bir âlem yarattığı konusunda inançları vardır.
Sayfa 16
Almanyada Hümanizma Hareketi
Alman Hümanizma hareketinin ilk kültür merkezi Viyana ve Nürnberg olup, bu akımı var gücüyle destekleyen mesen ise, Kayzer I. Maximilian'dır.
Sayfa 16
Almanyada Hümanizma Hareketi
Almanya'da bu akım, ilk olarak tercüme faaliyetiyle başlar. Nürnberg'de Boccacio'nun Decameron'u Almancaya çevrilip yayınlanır. Eserin Almanca mütercimi, İtalya'da öğrenim görmüş bir kimsedir: Heinrich Schlüsselfelder.
Sayfa 15
Reklam
Hümanizmanın belli başlı özellikleri olarak şunları gösterebiliriz: İnsanı esas almak, yaşama sevincini yansıtmak, hür düşünceyi yaşatmak, skolastiği yıkıp kaynaklara inmek ve okumuşlar tabakasının malı olmak.
Sayfa 14
İnsan, Tanrı karşısında güçsüzdür, günahkârdır, öbür dünyayı düşünüp kendini oraya hazırladığı ölçüde iyidir.
Sayfa 14