Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültür ve Sanat Sorunlarına Düşünsel Bakışlar

Yeni Bir Aydınlanmaya Doğru

İsmail Tunalı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Binlerce yıldır kültür dediğimiz varlığı yaratmış olan özgür insan, şimdi, kendisinin yaratmış olduğu bu teknolojinin bilinçsiz bir kölesi olma durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Mitolojik bir dev olan Leviathan, buyün teknik ve makine olarak realite kazanmıştır. İnsan ya bu deve karşı kendi öz varlığını, kültür varlığını olanca gücüyle koruyacak ya da ona boyun eğerek kendi insanlık varlığından vazgeçecek ve bu teknolojik dünyada basit bir otomat olacaktır. İnsanın yaşadığı bu durum, şimdiye kadar yaşanmamış bir dramı ortaya koyuyor.
Sayfa 22 - Remzi Kitabevi - 1.Basım, Ağustos 2013Kitabı okudu
Özellikle, ülkemizde yanlış bir eğitim sonucu, aydın olmak ile çağdaşlık kavramları arasında kurulan özdeşlik bağı, insanları tarihselliğe karşıt hatta düşmanca bir tavır almaya götürür. Bu anlayışta o kadar ileri gidilir ki, aydın ve kültürlü olmanın ayracı doğrudan doğruya bu düşmanlığın niceliğine bağlanır. Tarihsellik ne kadar yadsınırsa, o derece aydın ve kültürlü olunduğu sanılır. Hiç kuşkusuz, bu tarihselliğin yanlış bir kavranışıdır. Ama ne var ki, bu yanlış kavrayış ülkemizde o kadar ileri gitmiştir ki, somut olmak için mimarlıktan bir örnek verirsek, tüm eski, tarihsel değerli yapıları yıkıp yerine değersiz beton yığınları yapmak, on yıllar boyu ülkemizde çağdaşlık, kültürlülük ve aydın olmak olarak anlaşılmıştır. Bunu uygulamada en çok başarılı olanlar, tarihsellik bilincine en çok sahip olması gereken yöneticiler olmuştur. Ama tarihselliği doğru anlamak da hiçbir zaman her tarihsel olanın körü körüne korunması anlamına gelmez.
Sayfa 101 - Remzi Kitabevi - 1.Basım, Ağustos 2013Kitabı okudu
Reklam
Gerçekte de, sanat ödüllendirmelerine baktığımızda, bunların en başta Nobel ödülü olmak üzere belli bir toplumsal-insansal ideolojiyi ölçek olarak aldıklarını görürüz. Bu elbette ki hiçbir ödüllendirme eyleminde açık olarak dile getirilmez ya da vurgulanmaz. Ama her ödüllendirme eyleminde bunun gizli ve örtük ya da bilinçaltı bir ölçek olarak alındığını düşünebiliriz.
Sayfa 40 - Remzi Kitabevi - 1.Basım, Ağustos 2013Kitabı okudu
Hiç kuşkumuz olmasın, Leonardo günümüzde yaşamış olsaydı, çağdaş soyut bir sanatçı gibi yapıtlar yapacaktı. Picasso, Rönesans'ta yaşamış olsaydı bir Rönesans sanatçısı olarak duyacak, düşünecek ve yaratacaktı. Çünkü her sanatçı, çağının düşünce ve duygu kategorilerinin belirlemesi içindedir. Vaktiyle Kandinsky, bunu, "her sanatçı çağının çocuğudur," diye anlatmak istemişti. Her sanatçı bilincinde bile olmadan bu belirlemeye uyar. Uymak istemeyen ise, çağına tümüyle ters düşer, çağdışı kalmaya mahkum olur.
Sayfa 58 - Remzi Kitabevi - 1.Basım, Ağustos 2013Kitabı okudu
Teknoloji ve makine çağında yaşıyoruz ama belki de tüm çağlardan daha fazla estetik bir eğitime gereksinme duyuyoruz. Bu, makine çağının paradoksudur ama aynı zamanda da makine çağının en büyük gerçeğidir.
Sayfa 54 - Remzi Kitabevi - 1.Basım, Ağustos 2013Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.