Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Materyalizm

Rick Dolphijn

Yeni Materyalizm Sözleri ve Alıntıları

Yeni Materyalizm sözleri ve alıntılarını, Yeni Materyalizm kitap alıntılarını, Yeni Materyalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arzu, dönüşü olmayan noktayı işaret eden kaçınılmaz bir içgörü rastlantısıyla ve ivmelenme coşkusuyla ‘bundan böyle’ ile ‘henüz değil’ arasındaki öznelerarası karşılaşma koşullarını belirler.
Feminizm ‘kadınlar’ adına hareket ettiği kadarıyla ortadan kaldırmaya çalıştığı ‘cinsel farkı’ yarattı. ‘Cinsel farkı hem kabul etmeye hem de reddetmeye’ dair bu çelişki feminizmin uzun tarihi boyunca politik bir hareket olabilmesi için asli koşuldu.
Sayfa 182Kitabı okudu
Reklam
Bir düşünceye karşı çıkan başka bir düşünce her zaman olumsuz göstergeden etkilenen aynı düşüncedir. Bir düşünceye ne kadar karşı çıkarsanız, aynı düşünce çerçevesinde o kadar fazla takılıp kalırsınız.
Sayfa 163Kitabı okudu
Bergsoncu zaman kavramının ifade ettiği radikal içkin felsefeye göre, madde, Madde olarak, Akıl ya da Logos, Zihin ya da Temsil olarak algılanmaz, bilakis ‘maddeye gömülmüş süreye’ odaklanmayla algılanır. Aslında, bu odak, başkalaşıma ya da morfojeniye yöneliktir: Değişime dayanan, temel olarak zamanın içine işleyen şey zamanla değişmeden ya da aynı kalan şey, Platonik bir öz değil, aksine zaman geçerken kendini eski halinden uzaklaştıran ve dönüştürendir.
Sayfa 146Kitabı okudu
Madde başlangıçtan beri varolan bir ontolojik düzendir: hiçbir şey yerine bir şeylerin varolması gerekmesi olgusudur –aslında tesadüfi varlıklardır. Farklı kanunların yönettiği bir sonsuzluk ve daha çok materyal dünya tasavvur edilebilir: bunlar eşit derecede materyal olsa da farklı ‘doğalar’ olacaktır. Maddenin ikinci özelliği olumsuzdur: tesadüfi cansız ve düşünemeyen varlıklara işaret eder. Bizim dünyamızda yaşam ve düşünce, sonunda yine ona dönüşecekleri cansız bir maddeye dayalı olarak oluşturulur.
Sayfa 111Kitabı okudu
Doğa rastlantısaldır
Meillassoux’ya göre, Spinoza’nın Tanrının doğayla bir olduğu iddiası (her ikisi de sınırsız olduğu için tek olmalıdır), Tanrının öznel bir metafizik tanımıdır, çünkü mutlakla aynı, daha büyük bir bütün oluşturur. Tanrıyı doğayla aynı olarak düşünmek, doğanın akılcı olduğu anlamına gelir (buna da nesnel materyallikle aynı şekilde doğaya dair okumalarını ‘gerçek’ olarak değerlendirdikleri için tabii ki paleobiyologlar inanır) ve bu da Meillassoux açısından imkânsız bir insanmerkezciliktir. Meillassoux’ya göre doğa rastlantısaldır, bunun nedeni de özellikle doğanın düşünceden üstün hatta daha yeğ olması, doğanın aklımıza gelebilecek her türlü mantık sisteminden üstün olmasıdır.
Sayfa 232Kitabı okudu
Reklam
Foucault açısından, öznenin doğumu ölümüne eşittir; ya da Nietzscheci biçimde, Tanrının ölümü insanın ölümüne eştir.
Sayfa 223Kitabı okudu
Kartezyencilik karşıtlığı dahil olmak üzere bütün modern düşünceye nasıl hakim olduğunu inceliyorum: Akıl hastanesindeki ahmaklar değil asıl Bağıntı Kuran felsefeciler ‘büyük kapatılmanın’ içindeydiler buna Foucault da dahil.