Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı İmparatorluğu'nun Çöküş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluş Belgeleri

Yıkılış ve Kuruluş

Murat Bardakçı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reis-i Cumhur Mustafa Kemal, meşhur "Nutuk"unu 1927'nin 15 ile 20 Ekim günleri arasında, Cumhuriyet Halk Fırkası'nın İkinci Kurultayı'nda okudu." 1335 senesi Mayıs'ının 19. günü Samsun'a çıktım" cümlesiyle başlayan metni "Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur" sözleri ile tamamladığında başlamasının üzerinden altı gün geçmiş ve aralıklarla 36 saat 31 dakika boyunca okumuştu.
Sayfa 234 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri! emrinin orijinali
Afyonkarahisar - Dumlupınar büyük meydan muharebesinde zalim ve mağrur bir ordunun asıl muharebe birliklerini inanılmayacak kadar az bir zamanda imha ettiniz. Büyük ve soylu milletimizin fedakârlıklarına layık olduğunuzu ispat ediyorsunuz. Sahibimiz olan büyük Türk Milleti, istikbalinden emin olmaya haklıdır. Muharebe meydanlarındaki maharet ve fedakârlıklarınızı, yakından görüyor ve takip ediyorum. Milletimizin hakkınızdaki takdirlerine aracılık etme vazifemi hiç durmadan yerine getireceğim. Başkomutanlığa tekliflerde bulunulmasını Cephe Komutanlığına emrettim. Bütün arkadaşlarımın Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri verileceğini dikkate alarak ilerlemesini ve herkesin aklını, yiğitliğini ve gayretini yarışırcasına göstermeye devam etmesini isterim. Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!
Sayfa 187 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Efendim, hâkimiyet ve saltanat hiç kimse tarafından hiç kimseye ilim icabıdır diye, müzakere ile münakaşa ile verilmez. Hâkimiyet, saltanat kuvvetle, kudretle ve zorla alınır. Osmanoğulları zorla Türk milletinin hâkimiyet ve saltanatına vâzıülyed olmuşlardı: bu tasallutlarını altı asırdan beri idame eylemişlerdi. Şimdi de Türk milleti bu mütecavizlerin hadlerini ihtar ederek, hâkimiyet ve saltanatını isyan ederek kendi eline bilfiil almış bulunuyor. Bu bir emrivakidir. Mevzuubahs olan millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız meselesi değildir. Mesele, zaten emrivaki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehal olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabii görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde yine hakikat, usulü dairesinde ifade olunacaktır. Fakat ihtimal bazı kafalar kesilecektir. ("Nutuk. Gazi Mustafa Kemal Tarafından", Devlet Matbaası, İstanbul 1934,cild:2,Sah:186)
Sayfa 202 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa'nın askerlikten istifa telgrafı
Mübarek vatan ve milleti parçalanmak tehlikesinden kurtarmak ve Yunan ve Ermeni âmâline kurban etmemek için açılan mücahede-i milliye uğrunda milletle beraber serbestce de çalışmaya sıfat-ı resmiye ve askeriyem artık mâni olmaya başladı. Bu gaye-i mukaddese için milletle beraber nihayete kadar çalışmaya mukaddesâtım nâmına söz vermiş olduğum cihetle, pek âşıkı bulunduğum silk-i celîl-i askerîye bugün veda ve istifa ettim. Bundan sonra gaye-i mukaddes-i milliyemiz için her türlü fedâkarlık ile çalışmak üzere sîne-i millette bir ferd-i mücahit suretiyle bulunmakta olduğumu tamimen arz ve ilân ederim.
Sayfa 167 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa ve müfettişlik heyeti Samsun'a giderken beraberlerinde altı adet eğerli at götürmeyi de düşünmüş, bu atlar için de vize alınmış ama sonradan sadece üç at götürülebilmişti. At nakli için bile İngilizler'den vize alınmasına ihtiyaç duyulduğunu gösteren bu belge, o günlerin Türkiye'sinin yaşadığı işgalin nasıl bir âfet olduğunu gösterir mahiyettedir.
Sayfa 157 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
22 Ekim 1914'te Türkiye'nin savaşa girmesine sebep olan emir
Donanma Kumandanı Amiral Suşon Paşa'ya: Donanma-i Hümayun Karadeniz'e hakimiyet-i bahriyeyi kazanacaktır. Bunun için Rus filosunu arayarak nerede bulursanız ilân-ı harp etmeden ona hücum ediniz. Enver
Sayfa 79 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Cem Sultan “Razı” olmamış!
Cem Sultan, ağabeyi Sultan İkinci Bayezid'e yazdığı bir şiirinde ona şöyle seslenir: "Sen bister-i gülde yatasın şevk ile handan, Ben kül döşenem külhan-ı mihnette sebep ne" (Sen gül döşenmiş yatakta neşeyle gülerek yatarken, ben zahmet ve eziyet içinde küle batayım, neden) Sultan İkinci Bayezid ise ona şöyle cevap verir: "Çün rûz-i ezel kısmet olunmuş bize devlet, Takdire rıza vermeyesin böyle sebep ne, Haccacü'l-Haremeynüm deyüben dava kılarsun, Ya saltanat-ı dünyeviye bunca talep ne" (Bize ezelden saltanat kısmet imiş, sen ise kadere rıza göstermedin buna sebep ne, Hacca gittin kendini temizlemek davasına düştün, peki dünya saltanatı için bunca hırs niye)
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.