Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yirmi Önemli Felsefe Kitabı

James Garvey

Yirmi Önemli Felsefe Kitabı Gönderileri

Yirmi Önemli Felsefe Kitabı kitaplarını, Yirmi Önemli Felsefe Kitabı sözleri ve alıntılarını, Yirmi Önemli Felsefe Kitabı yazarlarını, Yirmi Önemli Felsefe Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hegel için, tüm insanlık tarihi kendisini gerçeklik olarak anlamaya başlayan Tin'dir."
Kant'ın devrimi, zihnin edilgen değil etken olduğunu iddia etmesinde yatar. Zihin dünyayı sadece yansıtmaz; bir bakıma zihnin faaliyeti dünyayı kurar. (...) Deneyciler, akılcılar ve şüpheciler zihnimizin dünyayla nasıl eslestigini merak eder. Kant'a göre bu yanlış sorudur. Sormamız gereken şudur: Zihinlerimiz dünyayı nasıl kurar?
Reklam
Kant'a göre, hem deneycilik hem de akılcılık yanlıştır. Özelde aklın rolünü genelde de zihni düşünerek aklın hem başarısızlıklarını hem de başarılarını açıklayacak yeni bir düşünme şekline ihtiyaç vardır. (...) "Aklı tüm görevlerin en zoruna, kendini tanıma görevini ve meşru iddialarını güvence altına alacak ve zemini olmayan tüm savları zorbalıkla değil sonsuz ve sabit kanunlarla ortadan kaldıracak bir mahkeme kurma görevini üstlenmeye" çağırır.
(Rousseau) Bir kez özel mülkiyet masaya geldi mi, bir kez birşeyleri benim ve senin olarak düşünmek söz konusu oldu mu, insanlığın doğal özgürlüğü ölür.
Hume kendi içine baktığında kısa süreli izlenimlerden -nefret, aşk, aci, vs- başka birşey göremediğini ve değişikliklere direnerek sabit kalan hiçbir şey de olmadığını söyler. Kısaca ben fikrimize karşılık gelen hiçbir izlenim yoktur; ben kelimesi bizim kurguladığımız hayal ürünü bir fikirden başka bir şey değildir.
(David Hume'a göre) ...Zihin her ne kadar hayal ve merak etme konusunda sınırsızmış gibi gözükse de, aslında bu faaliyeti için hammaddeyi izlenimlerden edinir.
Reklam
(George) Berkeley'e göre fikirler üçe ayrılır: 1 Duyu deneyimleri yoluyla zihne kazınan fikirler 2 iç gözlemle tutku ve zihin faaliyetlerini kayda geçirerek şekillenen fikirler 3 Hafıza veya hayal gücü ile oluşan fikirler
Nietzsche'nin gözünde zayıflığı överek, üstesinden gelinmesi gereken, ağza alınmayacak bir şeye dönüşmusuzdur. Nietzsche nihilizmi savunmak şöyle dursun, Hristiyanlık öncesi değerlere dönüşe yakın bir durum için çağrı yapar.
Sayfa 129Kitabı okudu
Nietzsche bazen değerlerin hiçbir gerekçesi veya anlamı olmadığını söyleyen düz nihilistlerle karıştırılır. Nietzsche'ye göre Batı'nin entelektüel ve yorumlayıcı yapısı sona yaklaşmaktadır, değerlerin muhakemesine ulaşmak için kullandığımız temel kavramlar bizi daha fazla taşıyamaz. Nietzsche bir değer krizinin eşiğinde olduğumuzdan endişe duyar. Hayatta kalabilmek için de bu manevi boşluğu doldurmamız gerekecektir.
Sayfa 128Kitabı okudu
-Sabahin ilk alıntısı, hoş bir Nietzsche tanımlaması olsun bari- "Nietzsche filozofların Venn şemasında, Alman, sıradışı, etkileyici, ölçüsüz, zor ve inanılmaz derecede okunası olanı ayıran kesişim kümesinde yer alır. Bunların hepsi vardır onda ancak Nietzsche'yi özel kılan onun mükemmel uslubudur. Nietzsche, elde ettiği sonuçlar için her zaman bir argüman sunmaz. Dahası, sonuçları da her zaman mümkün olan en açık dille anlatmaz. Pek çok yoruma açık biçimde yazar ve hiç şüphesiz bu aklında olan sonuçlardan birisidir. Tüm bunlar, Nietzsche'nin hakikate olan hayranlığimizin bir çeşit hastalık olduğu ve bu hastalığın incelenmesi gerektiği fikrinde kısmen anlatılır."
Sayfa 127Kitabı okudu
24 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.