Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yirmi Önemli Felsefe Kitabı

James Garvey

Yirmi Önemli Felsefe Kitabı Gönderileri

Yirmi Önemli Felsefe Kitabı kitaplarını, Yirmi Önemli Felsefe Kitabı sözleri ve alıntılarını, Yirmi Önemli Felsefe Kitabı yazarlarını, Yirmi Önemli Felsefe Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Schopenhaur'e göre yaşam, olmaması gereken bir şeydir ve bu dünya olabilecek en kötü dünyadır.
Sayfa 107 - Nail kitabeviKitabı okudu
Güvenilir varlıklar değiliz. Sözleşmeler, başımıza geleceklerden korkmadığımız bir durumda, hiç bir anlam ifade etmez. Hobbes'un belirttiği gibi "kılıç olmadan taahhütler kelimelerden ibarettir."
Sayfa 51 - Nail kitabeviKitabı okudu
Reklam
Thrasymaschus'un adalet hakkında düşünceleri
Güç kimin elindeyse kanunlar da o el tarafından kendi amaçları ve istekleri doğrultusunda yapılır, adalet güçlünün iradesinin tezahüründen fazlası değildir.
Sayfa 17 - Nail kitabeviKitabı okudu
Platon Bölümünden
Thrasymaschus'a göre, insanlar ne kadar yüksek dilden konuşurlarsa konuşsunlar, en mutlular ahlaksız ve yozlaşmış olanlardır, zira her istediklerini elde ettikleri için hepimiz içten içe onları kıskanırız.
Sayfa 17 - Nail kitabeviKitabı okudu
175 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitap için söylenecek olan en önemli şeyi kitap, adıyla birlikte söylüyor zaten... Bu tip bir eserin kaderi ilk olarak Nigel Warburton'ın 'Felsefenin Kısa Tarihi' kitabıyla karşılaştırılmak olur. Bu kitabın, Warburton'a göre daha fazla felsefi bilgi gerektirdiğini söyleyebilirim. Belki birbirlerini tamamlayan kitaplar olarak düşünmek hoş olur. Kitabın diline bakarsak, genel olarak yorucu değil, hem doğru örnekler, hem de arada yazarın kendi fikirlerini belirtmesiyle okuyucu rahatlatıyor ama yeri geldiğinde de oldukça ciddi ve belki de anlaşılması güç oluyor.
Yirmi Önemli Felsefe Kitabı
Yirmi Önemli Felsefe KitabıJames Garvey · Nail Kitabevi · 20165 okunma
... başka insanların, maddi nesnelerin özellikleri onların davranışlarını nasıl belirliyorsa, sizi de, aynı şekilde hareketlerinizi belirleyen bazı özelliklere sahipmişsiniz gibi gördüğünü düşünürsünüz, bu özellik istenen birşey değildir. Sartre buna "bakış" der.
Reklam
"Her insan, belli bir tür insanla özdeşleşme amacındadır ve bu proje kişinin sürdüreceği diğer projelere sınırlar getirir. Sartre belli şekillerde davranmak için bu projelerle belirlenmediğimizin, yalnızca böyle davranmaya eğilimli olduğumuzun altını çizer."
(Schopenhauer) Dünyada tasarım olarak görünen tüm nesneler arasında bir tanesine özel erişimim var: Bedenime. Bedenimi içerden, yani bir tasarım olarak bilmekten oldukça ayrı olarak bilirim çünkü içinde yaşarım. İçerde bulduğum şey ise, istençtir.
(Schopenhauer) "Dünya bize bir tasarım olarak görünür ancak altında yatan doğası istençtir."
(Hegel) İnsanları hayvanlardan ayıran sadece iştahtan daha fazlasına sahip olmalarıdır. Bizim arzularımız vardır ve bu arzuların bir tanesi de başkaları tarafından bağımsız bir benlik olarak tanınma arzusudur.
Reklam
"Hegel için, tüm insanlık tarihi kendisini gerçeklik olarak anlamaya başlayan Tin'dir."
Kant'ın devrimi, zihnin edilgen değil etken olduğunu iddia etmesinde yatar. Zihin dünyayı sadece yansıtmaz; bir bakıma zihnin faaliyeti dünyayı kurar. (...) Deneyciler, akılcılar ve şüpheciler zihnimizin dünyayla nasıl eslestigini merak eder. Kant'a göre bu yanlış sorudur. Sormamız gereken şudur: Zihinlerimiz dünyayı nasıl kurar?
Kant'a göre, hem deneycilik hem de akılcılık yanlıştır. Özelde aklın rolünü genelde de zihni düşünerek aklın hem başarısızlıklarını hem de başarılarını açıklayacak yeni bir düşünme şekline ihtiyaç vardır. (...) "Aklı tüm görevlerin en zoruna, kendini tanıma görevini ve meşru iddialarını güvence altına alacak ve zemini olmayan tüm savları zorbalıkla değil sonsuz ve sabit kanunlarla ortadan kaldıracak bir mahkeme kurma görevini üstlenmeye" çağırır.
(Rousseau) Bir kez özel mülkiyet masaya geldi mi, bir kez birşeyleri benim ve senin olarak düşünmek söz konusu oldu mu, insanlığın doğal özgürlüğü ölür.
Hume kendi içine baktığında kısa süreli izlenimlerden -nefret, aşk, aci, vs- başka birşey göremediğini ve değişikliklere direnerek sabit kalan hiçbir şey de olmadığını söyler. Kısaca ben fikrimize karşılık gelen hiçbir izlenim yoktur; ben kelimesi bizim kurguladığımız hayal ürünü bir fikirden başka bir şey değildir.
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.