Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yönteme Karşı

Paul Feyerabend

Yönteme Karşı Gönderileri

Yönteme Karşı kitaplarını, Yönteme Karşı sözleri ve alıntılarını, Yönteme Karşı yazarlarını, Yönteme Karşı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İster iyi isterse kötü olsun ahlak zabıtası insanı köleleştirir, köleliğe zorlar ve İyinin veya Tanrı’nın hizmetinde de olsa, kölelik köleliktir, en aşağılık insanlık durumu.
Sayfa 341Kitabı okudu
…tekbiçimli bir “bilimsel dünya görüşü”nün bilim yapan insanlara yararlı olabileceğidir; özgürlüklerini kısıtlamaksızın onları teşvik eder. Adeta bir bayrak gibidir. Tek bir kalıp sunmakla birlikte, inssnlara birçok farklı şey yaptırır. Ancak onlar dışındakiler için bir felakettir. Onlara en bağnazlarından dinsel bir sadakat önerir ve onlar adına benzer bir bağnazlığı teşvik eder.
Sayfa 337Kitabı okudu
Reklam
Doğa ve İnsan şimdi iki ayrı şeydir ve insan ötekinin efendisidir.
Sayfa 335Kitabı okudu
Akılcılık üzerine kurulu bir toplum tümüyle özgür değildir; entelektüellerin oyununu oynamak zorundasınızdır.
Sayfa 308Kitabı okudu
Yanılsama, insan zihninin uygun şekilde uyarıldığında sahte deneyimler üretme yeteneğinde olmasından ileri gelir.
Sayfa 271Kitabı okudu
Dört başı mamur ve kısıtlayıcı bir kurallar kümesi üzerinde yükselen ve böylece insan olmayı bu kurallara uymakla aynı anlama çeviren bir toplum, muhalifi, hiçbir kuralı olmayan ıssız bir sahada oynamaya zorlar ve böylece onu aklından ve insanlığından mahrum eder.
Sayfa 223Kitabı okudu
Reklam
“Diğer bir hata… bilimin zorla sanatlara ve yöntemlere indirgenmesidir, böyle bir şey olup bittikten sonra bilimlerin gelişmesini beklemek boşunadır; çünkü nasıl genç adamlar gövdeleri ve organları iyice şekillendikten sonra çok nadir büyürse, bilgi de öyledir; çeşitli ilke, düstur ve gözlemler altında büyümesini sürdürür; ama ne zaman ki yöntemlerin kalıbına vurulur, hacim ve içerik olarak büyümesi sona erer, daha cilalı, bol açıklamalı ve kullanışlı olması durumu değiştirmez.”
Sayfa 168Kitabı okudu
Onlar artık kendilerine eşlik eden cümlelerin olduklarını söyledikleri şeylerdir. “Konuştukları” dil tabii ki, eski nesillerin uzun zsmandır birlikte yatıp kalktıkları, artık ayrı ilkeler olarak görünmeyen, günlük söylemin terimlerine girmiş ve zorunlu eğitimden sonra, şeylerin kendilerinden ortaya çıkıyormuş gibi görünen inançlarından etkilenir.
Kuramlar daha erdemlerini gösterme fırsatı bulamadan terk edilirler ve yerlerini modaya daha uygun başkaları alır.
Kuramlar ancak manasız bölümleri uzun süre kullanıldıktan sonra açık ve “akla yatkın” hale gelirler. Demem o ki bu mantıksız, anlamsız ve yöntemsiz ısınmalar açıklık ve deneysel başarının kaçınılmaz ön şartıdır.
Reklam
İncil'de Dünya'nın düz olduğu sonucu çıkarılabilecek birçok bölüm vardır. Buna rağmen Kilise, küresel Dünya düşüncesini, uzun boylu sorgulamadan doğal bir doğru olarak kabul etti.
Roma Kilisesi, Kitabı Mukaddes'i inceleme, yorumlama ve uygulama hakkının sadece ve sadece kendisinde olduğunu iddia ediyordu.
Newton'a göre bilgi iki kaynaktan sökün eder: Tanrı'nin sözü -İncil- ve Tanrı'nın eserleri -Doğa-; ve bilindiği gibi o, gezegenlerarası sisteme, bir koyut olarak, ilahi müdahaleleri dahil etmişti.
Fakat hiçbir görüş yoktur ki tümüyle boş ve meziyetsiz olsun; uzun, yorucu bir emeğin konusu olmaya layık görülmesin. Hiçbir keşif bir tecrit odasında yapılmaz ve bu yüzden hiçbir düşünce tümüyle desteksiz (soyut veya deneysel) değildir.
O halde insanların eğilimlerinin, hangi kayıt ve şart altında olursa olsun, akla karşı gelmesine izin verınek tavsiye edilebilir bir şeydir; çünkü bu, hayatın tahditlerini azaltır çünkü bilim bundan kazançlı çıkabilir.
Öyle görünüyor ki, tarihsel örneklerimiz şöyle bir duruma işaret ediyor: en liberal değerlendirmelerimizin ve en liberal kurallarımızin bile, bugün bilim için temel olarak gördüğümüz birtakım görüşleri eleyecekleri ve hakimiyet kurmasına müsaade etmeyecekleri durumlar vardır ve böylesi durumlar çok sık oluşurlar.
150 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.