Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yüzyıllık Apartheid

Taner Akçam

Yüzyıllık Apartheid Sözleri ve Alıntıları

Yüzyıllık Apartheid sözleri ve alıntılarını, Yüzyıllık Apartheid kitap alıntılarını, Yüzyıllık Apartheid en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çalışmayı başta öne sürdüğüm dördüncü tezle bitirmek isterim: Eğer din, dil, etnik köken farkından bağımsız olarak tüm vatandaşların eşit ve eşdeğer olduğu, demokrasinin kural ve kurumlarıyla işlediği bir rejim isteniyorsa, 1918-1938 Apartheid rejiminin kurucularıyla araya mesafe koymak şarttır. Aksi takdirde, hem bugünkü Apartheid rejiminin kökleri anlaşılamaz hem de bunun değiştirilmesi imkânsız olur. Gel gelelim bugün gözlenen tam tersidir. Türkiye'nin egemen siyasi kültürü kendisini hâlâ Apartheid kurucuları ile özdeşleş tirmektedir. Bu tutum vatandaş eşitliğinin ve demokrasinin önündeki en büyük engellerden biridir, çünkü Apartheid sorgulama imkânını elimizden almaktadır.
Sayfa 138 - Aras YayınlarıKitabı okudu
Hiç kimsenin öteki hakkında söyleyeceği yeni bir şey yok, hepsi biliniyor gibi duruyor. Ama hâlâ ötekini dinlemiş değiliz. Bu nedenle de nasıl bir arada yaşamamız gerektiğini bilemiyoruz.
Sayfa 13 - Aras YayıneviKitabı okudu
Reklam
Şeyh Sait Ayaklanması'yla ilgili çalışmalara baktığımızda esas olarak üç temel soruya cevap arandığını görürüz. Birinci soru, hareketin doğasının dini mi, yoksa ulusalcı mı olduğudur. İkinci soru, hareketin ilerici ve modernist bir rejime karşı feodal bir başkaldırı olup olmadığıdır. Üçüncü soru ise, Şeyh Sait hareketinde "yabancı parmağı" meselesidir. Ayaklanma, Musul meselesi nedeniyle İngiltere tarafından mı planlanmış ve organize edilmiştir?
Sayfa 103 - Aras YayıneviKitabı okudu
Sosyalistler, Kemalist hareketin çok iyi başladığı bir işi sonuna kadar götürmediğine inanırlar; Kemalistlerin, "burjuva demokratik devrimi" tamamlamayıp yarıda bıraktığı kanaatindedirler. Hatta hedeflenen bağımsızlık bile korunamamış ve yeniden emperyalizme bağımlı yarı sömürge bir ülke durumuna düşürülmüştür. Sağcı İslamcı çevreler, Kurtuluş Savaşı'nın, Batı'nın elinde esir olan İslam Halifesini kurtarmak ve hilafeti yeniden tesis edebilmek üzere başlatıldığını savunurlar. Ve Mustafa Kemal'in laik bir devlet kurmaya yönelerek, süreci İslamcı güçlerin tasfiyesine dönüştürdüğü fikrindedirler. Kürtler, Türklerle birlikte çıktıkları yolda kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini ve üstelik rejimin hedef tahtası haline getirildiklerini söylerler.
Sayfa 49 - Aras YayıneviKitabı okudu
Amerika'ya, Afrika'dan ilk kölelerin getirilmesinin sembolik tarihi olan 1619'un 500'üncü yılı vesilesiyle başlatılan projenin tezi basitti. Eğer ABD'de bugün ırkçılığın üstesinden gelinmek isteniyorsa, bunun yapısal bir soru olduğunun kavranması gerekiyordu. ABD'nin kuruluş hikayesinin sadece Britanya Krallığı'na karşı bir özgürlük savaşı olarak anlatılması bu yapısal ırkçılığın üstünü örtmekteydi.
Sayfa 11 - Aras YayıneviKitabı okudu
Türkiye'de yapılan tartışmalarda Kurtuluş Savaşı'nın, yabancı işgal güçlerine karşı anti-emperyalist bir savaş mı yoksa Türk, Kürt, Ermeni ve Rumlar arasında yaşanmış bir iç savaş mı olduğu sorusu merkezi rol oynadı. Türkiye'de ezici bir çoğunluk, Kurtuluş Savaşı'nın esas olarak işgalci güçlere karşı verilmiş anti-emperyalist bir savaş olduğunu savunur.
Sayfa 18 - Aras YayıneviKitabı okudu