Harp Ve Darp Ülkesinde Bir Selvi

İlk Yayın Tarihi:
Kasım 2011
Doğan Kitap

2023 146. kitabı
"İnsan büyürken küçülür kimsesizliği" demişti. Ben büyüyordum evet ama büyüdükçe kimsesizliğim de yarışırcasına büyüyüveriyordu. . #sibeloral kaleminden #zayi 70 li yılların Turkiyesini ve yaşanan acıları, haksızlıkları, adalet arayışını İstanbul'da metruk binaların olduğu bir sokağın sakinleri üzerinden anlatıyor. Soylu ve tanınmış bir ailenin torunu ile birlikte #aile içi farklı siyasi görüşler yüzünden ayrışmanın değil bir ülkeyi aileyi bile ne denli yaraladığını okuyoruz. Annesini ve babasını savundukları fikre kurban veren bir #çocuk ve yaşadıkları gelirken gözlerimizin önüne birbirine tutunan yalnız insanlara da ilişiyor gözümüz.. Toplumsal travmaların sebeplerini #siyaset , #cinsiyet ,toplumsal statü, ahlâk ve namus üzerinden anlatıyor aslında #kitap. Çok severek okudum. #tavsiyekitap . "O gidişlere üzülmemeyi de yavaş yavaş öğreniyordum." . #dogankitap #sibeloral
ZayiSibel Oral · Doğan Kitap · 202344 okunma
2023 39. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2023 00:20
ZAYİ Harp ve Darp Ülkesinde bir Selvi Yazar: Sibel Oral "İnsanların eksik yanlarıyla küçülüyordu dünya ve biz zavallı faniler paylaşamıyorduk onu.." . Herkese Merhaba Bugün sizlere kısacık olmasına rağmen içerisindeki kahramanların yaşadıkları yaşamları okurken yüreğimi acıtan, adalet işleyişinin Adalet karakteri üzerinden yazarın alt metinde verdiği ince mesajları ile çokça etkilendiğim harika bir kitap bırakıyorum. Özellikle ilk sayfada yazarın kitabı nerede ve ne şekilde kaleme aldığı yazısı çok iyidi, o bile başlı başına bir yürek yangını idi.. Adaletin bu mu dünya misali.. Adalet maalesef ki yok ve olmayacak da sanırım. . Bu ülkenin susturulmuş kahramanları onlar; hepsi bir çıkmaz sokakta, metruk binalar gibi birbirine yaşlanmış, yalnızlıkları ve kederleriyle, kendi araflarında yaşıyorlar.. Dar kaldırımlı geniş yokuşun başında, eskimiş köhne evlerin olduğu çıkmaz bir sokak, aşağıdaki işlek caddede ve elit semtlere bağlanan sokaklarda ise faniler yaşıyor ağızlarından salyalarını akıta akıta. Onlar ki, zavallı faniler.. Topu topu yedi kişiler bu dar, çıkmaz sokakta; işte o kadının yıllar sonra kapısını açtığı ev ki, sokaktaki diğer evlere göre daha köhne, yıkıldı yıkılacak, taşıyamıyor sırlarını ve kapılarında büyüttüğü çocukların anılarını. Hemen yanında ağaç olmayı dileyen Lerna Hanım'ın camekân balkonlu sarı evi, onun yaslandığı ise Emine ve Rüstem 'in evleri. Sonra Ayhan, Rüstem Efendi ve Sofie.. Tuhaftır ki, o çelimsiz kadın, bu sokağa başında uçuşan iki kara kuzgunla birlikte geldiğinde hiçbiri onu görmedi.. Emine 'den başka.. Ahh Selvi.. Hepsinin derdi olmuştu Selvi. Nereden ve neden bu sokağa geldi? Uçtu kuzgunlar servilerin dallarından.. Büyük Kuzgun: "Kooork.." Küçük Kuzgun: "Koork.." "Sırlar sadece sırlılarda kalıyordu." Bir yandan köklü bir İstanbul
ZayiSibel Oral · Turkuvaz · 201144 okunma

Sibel OralYazar · 6 kitap
SİBEL ORAL, 1979’da İstanbul’da doğdu. 2000’de günlük gazete ve dergilerde gazetecilik hayatına başladı ve bir süre sonra sadece kültür sanat alanında yoğunlaştı. Edebiyat söyleşileri ve yazılarını Taraf, Radikal ve Cumhuriyet Kitap’ın yanı sıra Milliyet Sanat ve Sabit Fikir dergilerinde sürdürdü. İlk kitabı Beni Beklerken 2006’da, ikinci kitabı Zayi “Harp ve Darp Ülkesinden Bir Selvi” 2011’de yayımlandı. Öyküleri Kar İzleri Örttü, Kısa Öyküden Çıktım Yola, Bu Sefer Mavi adlı kitaplarda yer aldı. Yazı ve söyleşilerine İstanbul Art News Edebiyat, kitap kritik sitesi K24 ve Cumhuriyet Kitap’ta devam ediyor.