Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Genler, Beyin ve İnsanın Potansiyeli

Zekanın Bilimi ve İdeolojisi

Ken Richardson

Zekanın Bilimi ve İdeolojisi Gönderileri

Zekanın Bilimi ve İdeolojisi kitaplarını, Zekanın Bilimi ve İdeolojisi sözleri ve alıntılarını, Zekanın Bilimi ve İdeolojisi yazarlarını, Zekanın Bilimi ve İdeolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsan zekâsı kadar gizemli, ihtilaflı bir yapı çok azdır."
Reklam
"Kişisel kanaatlerin ve önyargıların bilimsel sonuçlar üzerindeki etkisi, bilginin ilerlemesine tehdit oluşturur."
" Bilimde önemli olan, yeni olgular bulmaktan ziyade olgular hakkında yeni düşünme tarzları keşfetmektir."
"Birtakım nimetler kazandıran göz alıcı, olumlu bulgulara odaklanmış bir bilim kültürü, tekrar üretilmeyen büyük bilgi teşekülleri doğurabilir."
Bir çalışmada Donna K. Ginther ve Shulamit Kahn şu sonuca vardı: “Kadınların, matematik ağırlıklı alanlara girmeyişinin asıl nedeni [...] küçük çocukların velileri ile öğretmenlerinin klişe inançlarıdır; söz konusu klişeler, çok küçük yaştan itibaren bizzat çocukları kendi kendini doğrulayan bu inanç sisteminin parçası kılar.”
Sayfa 302Kitabı okudu
Reklam
Düşük potansiyelle yaftalanma korkusu bile performansı zedeleyebilir. “Toplumsal psikoloji araştırmaları, kadınlarla ve azınlıklarla ilgili olumsuz klişelerin, stereotip tehdidi denen mekanizma aracılığıyla başarının önüne görünmez bariyerler dikebildiğine işâret ediyor.”
Sayfa 297Kitabı okudu
Fikirler, bireylerin zihninde sıfırdan ortaya çıkmaz. Bizzat Einstein’ın işâret etmekten hiçbir zaman yılmadığı gibi, “bizi kaçınılmaz olarak görelilik kuramına ulaştıran,” geçmişte Maxwell ile Lorentz’in kurduğu kuramlardır. Kişinin çalışmalarının, bilimsel çağdaşlarının çalışmalarına mahkûm olduğunu, âdetâ mensubu olduğu neslin kişiler üstü bir ürünü olduğunu ısrarla belirtir.
Sayfa 270Kitabı okudu
Michael Tomasello, yıllarca karşılaştırma yaptıktan sonra, kuyruksuz maymunların aksine insanların işbirliği yapmak üzere evrimleştiğini söyler. Yani beyinde korteks ile his merkezlerinin arasındaki zengin bağlantılar, beyinler arası ilişkiler vasıtasıyla başkalarına dair derin farkındalığı geliştirmiştir. İnsanlar, başkalarının ne düşündüğünü düşünmekle kalmaz, başkalarının ne hissettiğini de hisseder. Tomasello’nun araştırmaları, her ne kadar şempanzeler ara sıra işbirliği yapsa da, insan çocuklarının bu işbirliğine mecburen yöneldiklerini gösteriyor. Örneğin ödülle sonuçlanacak müşterek bir etkinlikte şempanzeler tüm ödülleri olasılıkla aşırır, oysa çocuklar eşit paylaşır. Çocuklar bireysel davranmak yerine ortaklaşa çalışmayı yeğler, oysa şempanzeler nadiren işbirliği niyeti sergiler. Çocuklar müşterek etkinliklerde haksız ödülleri reddeder, otlakçıları hoş görmez.
Darwin’den bu yana insanlar ile öteki primatlar arasındaki düşünsel uçurum, evrim kuramı açısından en zorlu sorun olma özelliğini sürdürdü. Belki şunu sormalıyız: Başka bir etken var mıdır?
Sayfa 241Kitabı okudu
Reklam
Primat literatüründe “kültür”, gözleme dayalı bireysel öğrenmenin ürünü olarak tanımlanır. Örnepin akranlarında benzer davranışları gözlemleyen şempanzeler, termitleri yuvalarından çekip çıkarmak için sopa kullanmaya başlayabilir ya da maymunlar, deniz kıyısında patates yıkamayı öğrenebilir.
Sayfa 238Kitabı okudu
Toplu zekânın dinamikleri hakkındaki pek çok şeyi kuş sürülerinden öğrendik. Kuş sürülerinin uyumlu uçuşu, doğanın en etkileyici hava gösterilerinden biridir. Bunlar gerçekten göz kamaştırıcıdır. Sosyal medyada video çekimleri izleyebilirsiniz (örneğin bakınız youtbe.com/watch?v=8vhE8Sc...). Karmaşık havakareografisinde binlerce kuşu içeren hızlı yön ve sürat değişiklikleri sergilerler. Tüm bu hareketler, bir orkestra şefi olmaksızın ve çarpışmaya mahal vermeksizin gerçekleşir.
Sayfa 230Kitabı okudu
Yaklaşık 550 milyon yıl önce meydana gelen Kambriyen patlaması, muazzam bir tür çeşitliiği yarattı. Bu çeşitlilik, yırtıcı-av etkileşimlerinin yoğunluğunu artırdı, böylece avlanma ve savunma sistemlerini iyileştirdi. Bir kısmı zâten hareket hâlinde olan nesneler arasında hızla hareket etmek, yüksek seviyeli bir öngürülemezlik yaratır. Duyu girdileri büyük oranda dalgalıdır, bölük pörçüktür ve yeni kombinasyonlar oluşturur. Bu değişken çevresel koşullarda, büyük bir manevra kabiliyetine ve hıza sahip kemikli balıklar ortaya çıktı. Duyu ve motor sistemleri yeniydi, beyinleti daha büyüktü, bu sistemleri düzenleyen biliş sistemleri daha ileriydi. Kimileri evrimleşip toplumsal gruplar kurdu, yani balık sürüleri ve takımları ortaya çıktı.
Sayfa 227Kitabı okudu
Düşünmek ve Problem Çözmek
Düşünmek, bilişin nüvesi sayılır. Her şeyin ötesinde, psikologlar ve davranış genetikçileri, bireysel biiş farklarına göndermede bulunduklarında, yetkin ya da etkili düşünme yeteneğini kastederler (bu tür varyasyonun, genlerdeki ve beyindeki varyasyonla alakalı olduğunu da ima etmiş olurlar). Fakat daha önce gördüğümüz üzere düşünme, geleneksel
213, 214, 215Kitabı okudu
Steven Pinker, “How The Mind Works” kitabında psikologların, bilginin doğası konusunda nasıl şaşakaldıklarını, allak bullak olduklarını anlatır. Konuyla ilgili bir inceleme makalesinde Emmanuel Pothos şunu söyler: “Bütüne bakınca, genel bilgiyi anlama konusunda hiçbir sav tek başına hâkimiyet kuramadı.”
Sayfa 213, 214, 215Kitabı okudu
93 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.