Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zerdüşt Dini İran Mitolojisi

Mehmet Korkmaz

Zerdüşt Dini İran Mitolojisi Gönderileri

Zerdüşt Dini İran Mitolojisi kitaplarını, Zerdüşt Dini İran Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, Zerdüşt Dini İran Mitolojisi yazarlarını, Zerdüşt Dini İran Mitolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tamamı 12.000 öküz derisine yazıldığı tahmin edilen Avesta; M.Ö 356-323 yılları arasında yaşayan ve M.Ö. 336-323 yılları arasında tahtta hüküm süren Makedonya kralı İskender tarafından, M.Ö. 334 yılının ilkbaharında çıktığı Doğu Seferi sırasında M.Ö. 331 yılında ele geçirdiği İran'da Persepolis(Parsa) kentinde yakılmıştır.
Sayfa 30
Avestak" "Avistak" gibi farklı isimlerle anılan Avesta, "temel bilgi", "ilke", "öz" ve "temel belge" anlamlarını taşır. Sözcüğün kökü "bilmek", "temellendirmek", "kurmak", "özleştirmek" benzeri farklı karşılıkları bulunan "Upesta"dır. Biri "gatha"(küçük şiir), diğeri düzyazı olmak suretiyle iki bölümden meydana gelen Avesta'nın tamamı dua kitabı niteliğini taşımaktadır.
Sayfa 31
Reklam
Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın XIII. yüzyıl başlarında İran'a saldırmasıyla start alan Moğol yayılmacılığı sırasında yakılıp yıkılan birçok kentin ve öldürülen pek çok insanın yanı sıra edebiyat ve bilim de büyük zarara maruz kaldı. Moğolların bu saldırılarında canlarını kurtarabilen bilgin, şair, yazar ve tarihçiler İran'ın başka bölgelerine ve hatta Hindistan'a, Irak'a ve Anadolu'ya kaçtılar.
Sayfa 29
Özünde mitolojik unsurlar barındıran söylenceler aslında "gelenekler" adıyla muhafaza edilerek daha sonraki kuşaklara nakledilen kimi zincirleme söylentilerden başka bir şey değildir.
Sayfa 15
Zira tarih yazımcılığı da esasında gerçek olaylar ve yaşanmış gelişmeleri konu edinmesine rağmen efsanecilikten ve hikâye yazımcılığından tamamen sıyrılmış değildir.
Sayfa 13
Mitsel anlatılar, şimdiki yaşamı, insanlığın kaderini ve faaliyetlerini belirleyen bir realitedir.
Sayfa 3 - Bronislav Malinovski
Reklam
Firdevsi'ye göre; insanın üstünlüğü, değeri, kazandığı bilgiyle elde edilen olgunluktur.
Firdevsi'ye göre; insanın üstünlüğü, değeri, kazandığı bilgiyle elde edilen olgunluktur.