Tarihi Felsefesi İnanışı

Halil Genç
Siyah Beyaz Yayınları

·160 syf.·
2020 29. kitabı
Zerdüşt! Bir reformist! Bir peygamber! Dinler tarihinin monoteist bölümünün ilk sayfalarında bahsedilmesi gerekilen ilk kişi. Zerdüştlüğe olan aşırı ilgi ve merakımı(kürt asıllı olduğumdan) tatmin eden bir kitap oldu açıkçası. Biraz zerdüştlükten bahsettikten sonra kitap eleştirisinde de bulunacam tabiki de:) Avrupada mazdeizim, islamiyette mecusilik ya da atrşperestler olarak adlandırılan zerdüştlük,tarihi açısından en eski musevi dinler arasından. Semavi dinlere dahil ettim çünkü bizzat kuranda da semavi dinlere dahil ediliyor. Ondan sonra gelen dinlere temel oluşturacak biçimde yine bir dağa sığınmayla başlıyor maceramız. Zerdüşt 20 li yaşlarda bi dağa sığınır ve bi melek(islamiyette ki cebrail a. s gibi) Ahura Mazda nın buyruklarını iletir. Monoteist bir yapıda olması gereken zerdüştlük, iranın eski çok tanrılı inanç sisteminden etkilenir ve Ahura Mazda ya(Allah) ek olarak Ehriman(şeytan) karşımıza çıkar. Bu yüzden de bazı kişilerce dualist bir inanç sistemi olarak tanıtılması doğaldır. Ahura Mazda iyilik ve güzelliğin yaratıcısıdır. Aynı zmanda Ehrimanın da yaratıcısı bizzat Ahura Mazda dır. Ve bu iyinin ve kötünün savaşı başlar. Bu savaşın sonunda iyilik kazanacak ve Ahura Mazda yeniden yaratacak dünyayı. Genel itibariyle zerdüştlükte ahiret inancı, sırat köprüsü ve daha bir çok dini terim bulunmaktadır. Ama diğer dinlerden farklı olarak kurban ve orucu yasaklamıştır zerdüşt. Detaylara boğmadan kitap eleştirimide yapıp bitirmek isyorum incelememi. Çünkü planladığım biçimde incelememi yapacak olursam baya uzun bi inseceleme olacak ve okumayanların merakına ayak bağı olacak:) seksen sayfada anlatacaklarını 160 sayfada anlatmış yazar ve çok sık tekrarlara başvurmuş. Bazı bölümleri 3 4 defa okudum kitabın ilerleyen bölümlerinde. Kitabın konu dapılımı ve
Din
ZerdüştlerHalil Genç · Siyah Beyaz Yayınları · 017 okunma
2021 38. kitabı
Zerdüştlük hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir kitap. Yazar sıkça tekrara düşmüş olsa dahi verileri kaynaklara dayandırdığı için okuyucuya güven veriyor.
ZerdüştlerHalil Genç · Siyah Beyaz Yayınları · 017 okunma