17 Mart 2026
9786258720150
Ciltli

Zevahir
2026 62. kitabı
ZEVAHİR " "Barut kokusunun sindiği bir hayatta, güven; kurşundan daha ağır bir bedel ister." İlk kez bir askeri kurgu deneyimledim ve geç kalmışım dedim.Gelelim konuya; Öyke (Nişancı): Benim için bu kız, "çelikten kadın" tanımının karşılığı oldu. Öyke öyle bir karakterki; vatanı için her şeyi göze alabilen, "öl*m makinesi,kendi kaderini kendi yazmaya karar veren kadın. Duygularını sessizliğinin arkasına saklamış ama vicdanı o kadar gürültülü ki, profesyonelliğiyle kalbi arasında sıkışmasını okumak kitabın en çarpıcı tarafıydı bana göre. Tam bir "buzdan kraliçe" ama içi yangın yeri... Kubay (Kapgan): Kubay tam bir kaya. Sert, tavizsiz ve kurallara bağımlı. Onu özel yapan şeyse sadece komuta etmesi değil, Öyke gibi kontrolü imkansız bir kadının karşısında yaşadığı o sarsılmazlık sınavı. Öyke onun için önce bir görevdi, sonra bir engel oldu, en sonundaysa nefes aldığı tek sığınak. Aralarındaki o sert çekim, vıcık vıcık bir romantizmden çok ki hiç sevmem, iki yaralı kurdun birbirine sırtını yaslaması gibi... Olaylar sadece silahların gölgesinde geçmiyor; karakterlerin o zorlu saha şartlarında birbirlerine nasıl dayanak olduklarını film tadında izledim. Bir yanda barut kokulu, adrenalin dolu çatışma sahneleri varken; diğer taraftan o sahadan sağ çıkmanın verdiği yorgunlukla birbirlerinin yaralarına dokundukları duygusal anlar var. '"Acaba bu sefer kime güvenecekler" sorusu sayfaları hızla çevirtirken, aralarındaki o yavaş yavaş demlenen bağ,hikayeye askeri kurgudan beklenmeyen çok insani bir sıcaklık katıyor. Öyke’nin hırçınlığıyla Kubay’ın soğukkanlılığı birleşince, ortaya sadece bir macera değil; güvenin aşk kadar zor olduğu, ayakları yere basan bir hikaye çıkmış. Hem İlknur Cemre Usluİlknur Cemre Uslu kalemiyle tanışma,hemde türü ilk kez deneyimlediğim bu kitap "Askeri kurgu olsun
Zevahirİlknur Cemre Uslu · Ulysses Yayınları · 20266 okunma
2026 15. kitabı
•“Bazen bir kararı vermemek bile, her şeyi değiştirebilir.” •Vatana hizmet… dışarıdan bakıldığında tek bir anlamı var gibi görünür. Ama perde arkasında o hizmetin bedelini ödeyen insanlar çoğu zaman görünmez kalır. Bu kitap tam olarak o görünmeyen tarafı anlatıyor. •Öyke Harçana, namı diğer Nişancı... Genç yaşta aldığı eğitimlerle devletin en keskin silahlarından biri hâline geliyor. Disiplinli, mesafeli ve neredeyse kusursuz. Ama bu kusursuzluk, zaman zaman onun insani tarafıyla çatışıyor. •Verilen görev net: Hain olduğu düşünülen bir askeri ortadan kaldırmak. Her şey planlandığı gibi ilerlerken, o tek an… her şeyi değiştiriyor. Öyke bu kez sadece nişan almıyor, sorgulamaya başlıyor. •Kadın başrollü bir askeri kurgu okumak gerçekten farklı bir deneyimdi. Öyke’nin yetiştirilme süreci ve özellikle “Avcı” ile olan bağı hikâyeye derinlik katıyordu. Çok yüksek sesle anlatılmayan ama hissedilen bir bağ vardı. •Öyke karakteri güçlü, kararlı ve net. Vatanı için her şeyi göze alabilecek biri. Ama yer yer o sert duruşunun altında daha farklı bir taraf olduğunu hissettiren anlar da vardı. •Kubay, yani Kapgan… Hızlı düşünen ve kendini bir anda çok kritik bir durumun içinde bulan bir karakter. Öyke ile aralarındaki bağ yavaş yavaş oluşan, daha çok hissettiren bir dinamikteydi. Devamında nasıl şekilleneceğini merak ettiriyor. •Operasyon sahneleri ise kitabın en güçlü taraflarından biriydi. Tempo hiç düşmüyor, sahneler oldukça akıcı ve sürükleyiciydi. Özellikle yıllar sonra tekrar karşılaştıkları kısımlar hikâyeye ayrı bir hava katmış. •Minik birkaç eleştirim var... Kurgu genel olarak akıcı olsa da bazı geçişler biraz hızlıydı. Olaylar arasında daha yumuşak bağlar kurulabilirdi; bu da bazı sahnelerde kopukluk hissi yarattı. •Öyke karakteri özelinde ise, güçlü duruşu çok net
Zevahirİlknur Cemre Uslu · Ulysses Yayınları · 20266 okunma