101 Savunma

Zihnin Kendini Koruma Yolları

Jerome S. Blackman

Zihnin Kendini Koruma Yolları Gönderileri

Zihnin Kendini Koruma Yolları kitaplarını, Zihnin Kendini Koruma Yolları sözleri ve alıntılarını, Zihnin Kendini Koruma Yolları yazarlarını, Zihnin Kendini Koruma Yolları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Savunmalar genellikle çeşitli fikirlerin, dürtülerin, duyguların ve hatta başka savunmaların bilince çıkmasını önleyen zihinsel işlemlerdir; zaman zaman özdeşim gibi belli savunmalar psişik yapının gelişimi için de kullanılabilir.
Tedavi sırasında pek çok insan acı ya da utanç verici düşünceleri kastederek "o konulara girmek istemediklerini” söyler. Baskılama halleri onları kendi çatışmalarını irdelemekten korur ve yorumlayıcı bir terapide bunlar yorumlanması gereken şeylerdir. Destekleyici bir terapide ise bu türden bir savunma hali terapist tarafından da teşvik edilebilir.
Sayfa 64 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Terapötik müdahalede bulunmadan evvel sizin terapötik kabiliyetlerinize methiyeler düzen kişilerin uyguladığı bölme yönlü savunmaya karşı dikkatli olun (bölme + idealleştirme). Kısa bir süre sonra onları kandıran acımasız bir cahil olabilirsiniz (bölme + değersizleştirme). Bu savunmalarla karşılaştığınızda bunları mümkün olduğunca erken yorumlamak en iyisidir. Örneğin, "Dr. Smith'in söylediği kadar iyi olmamı umuyorsunuz çünkü bana kalırsa öyle olmama ihtimalimden dolayı kendinizi biraz gergin hissediyorsunuz."
Sayfa 43 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okudu
Terapinin başlarında insanların yansıtmayla yüzleşmelerini sağlamak gerekmektir. Böylece bunun nasıl işlediğini görebilirler. Aksi takdirde zihinlerinde bilhassa da terapist olarak size dair ciddi sapmalar oluşabilir. Seansa size, "Kötü bir gün mü geçirdiniz?" diye sorarak başlayan biri söz konusu olduğunda "Belki de siz kötü bir gün geçirdiniz ama benim kötü bir gün geçirdiğimi düşünmeyi tercih ediyorsunuz" denebilir. Daha da önemlisi eğer şahıs size, "Bana neden öyle komik komik bakıyorsun?" derse ilk elden şuna benzer bir cevap verebilirsiniz, "Olur mu öyle şey; ama sizin bana tuhaf baktığınızı fark ettim. Sanki hissettiğiniz veya düşündüğünüz bir şeyi bana atfediyor gibisiniz." Böylesi bir yüzleştirmeyi anlayabilen biri içgörü-yönelimli terapiye daha açık olabilir.
Sayfa 33 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okudu
İnkar; aklın gerçekle ilgilenmemesi durumudur. Çeşitleri: Özünde inkâr, davranışla inkâr, hayalde inkâr, sözle inkâr..
"İnsanlar, patolojik savunma mekanizmaları ve hislerine dair yeterli içgörü edinerek mantıksız davranışlarının, semptomların ve tavırlarının anlam ve kökenlerini daha net bir şekilde anlayabilir."
Reklam
34 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.