Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlknur Sultan

Uygulama
Çocuklarımızı kendi kendilerine keşif yapmaları için destekleriz, onlara özgürlükler ve sınırlar tanırız. Ayrıca evlerimizde onların günlük yaşamlarımızda yer alabilmelerini mümkün hale getirecek şekilde düzenleyerek başarıyı mümkün kılarız.
Reklam
Amac
Montessori eğitiminin amacının bir çocuğu gerçek bilgilerle doldurmak değil daha çok kendi doğal öğrenme isteğini geliştirmek olduğunu vurgular.
Uykudan uyanma
Gece uykularının bölük pörçük görünmesi aslında gecenin bir yarısı saf sevgisini sunmak üzere kocaman açılan tombul küçük kolların size sarılmasıdır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İmkan
Bulunduğumuz alanları çocuğumuzun güvenli bir biçimde keşfedebileceği şekilde düzenlemeli, tüm duyularını kullandıkları günlük yaşam etkinliklerine katılmalarını sağlamalı ve dış alanları keşfetmelerine imkan tanımalıyız. Kirli çamaşırları karıştırmalarına, çim üstüne yalınayak yürümelerine, suyu sıçratmalarına ve yağmurda koşmalarına izin verin.
Çocuk
Yeni yürümeye başlayan çocuklar kendilerini zorlayan ortamlarda serpilip büyürler, anlaşılma çabası içindedirler ve etraflarındaki dünyayı bir sünger gibi emerler.
Reklam
Ayrılma zamanlar
Bu süre içinde 12-15. Aylar ve 2.5-3 yaş arasi dönem ozellikle kritiktir. Şoyle ki, ilk üç yıl icindeki bu iki dönemde anneye(besleyene) bağlanma etkinliğini arttırır kısacası besleyenden ayrılma zorunlu ise özellikle bu iki yaşam aralığından uzak dönemlere kaydırılmasının planlamasında yarar vardır.
KALİTELİ ZAMAN
Yaşamın ilk 3 yılında bebeğin beklentisi olan beslenme uyuma ve yıkanma gibi temel ihtiyaçların karşılanmasıdır. ... Oysa genelde anneler bebekleri de kaliteli zaman geçirmekten onunla en kaliteli oyuncaklarıyla oynamayı algılarlar. Bu da bebeğin yetişkin mantığı ile değerlendirilmesine verilebilecek bir diğer hatalı yaklaşım örneğidir.
Anne
Ancak üç yaşa kadar zihinsel devamlılığı kazanılamayan bir obje vardır, o da annedir.
Güven
Başkasına güven en zor kazanılan, en çabuk kaybedilen bir duygudur.
Yetişkin Kimlik
Yetişkin kimlik, çocukluk döneminde kazanilir. Bu konuda bilinmesi gerekenlerin devasa olduğunu fark etmek bile başlı başına bir olgudur.
Reklam
Nesil
Bir nesile şekil verenler neslin ebeveynleri değil, o ebeveynleri şekillendiren bir önceki nesil olur.
Bebek Öğrenme
Kayıt yetenekleri hızlı olmasına rağmen 2 boyutlu algıları gerçek yaşamdaki 3 boyutlu eşlilikleri ile işlem yetenekleri ise sınırlıdır hatta yoktur. Kısaca 18 ayın altında çevresel kayıtları ister 2 boyutlu ister 3 boyutlu olsun çok hızlı bir şekilde kaydedilir ancak gerçekle eşleştirilemez. Öte yandan 2 boyutlu sanal görüntüler bebek beyninin evrimsel gelişimine uygun olmayan uyaranlardır. İlk 3 yaş duyu motor dönemidir ve bebek beyni sadece somut gerçeği kaydeder, soyut algıyı anlamlandıramaz dolayısıyla bebeklik dönemindeki iki boyutta uyaran doğal olanın dışındadır çünkü bu dönemde beyin salt gerçekleri yorumsuz kaydeden bir kameradır. Sanal kayıtlar, sanalın gerçek, gerçeğin sanal sanılması kargaşasını doğurur.
Bebek Öğrenme
18 aylıktan itibaren bebekler 2 boyutlu nesneleri 3 boyutlu olanlardan daha yavaş kodlar. Çünkü bu yaşta bebek iki boyutludan 3 boyutluya çevrim yeteneğini tam olmasa da kısmen kazanır. Oysa 18 aya kadar bebeklerin çevresel uyaranları hiçbir çevrime tabi tutmaksızın birebir kaydedebilmeyi yetenekleri daha büyük olanlara göre daha hızlıdır.
Teknoloji Bilgi
Dijital teknolojinin insan yaşamına girmesi ile birlikte gelecek toplum değerleri bilgi üzerine inşa edilecektir. Mesele; bilginin beyinlere yazılması değil hızlı erişilebilir ve kullanılabilir olmasıdır.
Bebek Kaygi
Anne bebek ilişkisinin emin zeminden uzaklaşması sonucu bebekte ortaya çıkan kaygı beraberinde seçici beslenme ve kabızlık gibi mide-bağırsak sorunları uykuya geçememe ve tedirgin uyuma gibi uyku bozuklukları büyüme ve gelişme duraklaması ya da gerilemesi; alerji ve sık enfeksiyona yakalanma gibi bağışıklık sistemi sorunlarına neden oluyor.
143 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.