Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Bilimde tarafsız algoritma var mıdır?
En yapay ve bilgilendiricilikten uzak önermeler bir kenara bırakılırsa, (bütün paradigmalara uygulanabilen) çerçeveleyici kurallar seti olmaması anlamında, bilim için hiçbir tarafsız algoritma bulunmadığını söylemek isabetlidir.
Sayfa 210
Kullanacağımız = operatörü sağındaki işlem(ler)'in sonucunu solundaki ifadenin İçerisine aktarır.
Sayfa 14
Reklam
"Algoritma" kelimesi, matematiksel işlemler üzerine dokuzuncu yüzyılda bir kitap yazan İranlı matematikçi Harezmi'den gelmektedir. (Kitabının ismi El'Kitab'ül-Muhtasar fi Hisab'il Cebri ve'l-Mukabele'dir ve el cebir kelimesi bizim bugün kullandığımız cebir kelimesinin kaynağıdır.) Fakat bilinen ilk matematiksel algoritmalar Harezmi'nin çalışmalarından da eskiye dayanmaktadır. Bağdat yakınlarında bulunmuş olan 4.000 yıllık Sümer zamanına ait kil tablet uzun bir bölme işlemini göstermektedir. Algoritmalar sadece matematik alanıyla sınırlı değildir. Tarife uygun olarak yemek yaptığınızda bir algoritmayı takip edersiniz. Bir şablona uygun şekilde süveter örüyorsanız, bir algoritmayı takip edersiniz. Taş devrindeki gibi taştan el araçları yapmak için keskin kenarlı taşlarla çalışırken bir algoritmayı takip edersiniz. Algoritmalar taş devrinden bu yana insan teknolojilerinin bir parçası olmuştur.
Sayfa 15
Birçok kişi için "algoritma" kelimesi büyük verinin (big data), büyük devletlerin ve dev şirketlerin gizemli ve anlaşılmaz entrikalarını çağrıştırmaktadır: Modern dünya altyapısının giderek artan bir şekilde parçası olan ama bir bilgelik kaynağı ya da insanoğlunun rehberi olarak görülmeyen bir kavram. Fakat algoritma, bir problemi çözmek için kullanılan sınırlı adımlar dizisidir ve algoritmalar bilgisayarlardan çok daha eski ve geniş bir anlama sahiptir.
Sayfa 14