Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
416 syf.
8/10 puan verdi
·
71 günde okudu
Çeşitli medeniyetleri kısaca anlatan büyük emeklerle hazırlanmış bir kitap. Her satırı bilgi ile dolu olan bu kıymetli eserdeki resimlerde ilgi çekiciydi
Dakikalar İçinde Antik Dünya
Dakikalar İçinde Antik DünyaCharles Phillips · Kronik Kitap · 2022274 okunma
Babil'in Asma Bahçeleri
Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Babil'in Asma Bahçeleri, ustaca yapılmış bir sulama sistemiyle sulanan, yemyeşil, teras ya da çatı katı bahçeleriydi. MÖ 605-561 civarı hüküm süren Babil kralı II. Nebukadnezar, ülkesinin yeşil dağlı manzaralarını çok özleyen Medli eşi Amytis için yaptırmıştır. Bu dönemde şehir, Keldani Hanedanlığı yönetimindeki Yeni Babil İmparatorluğu'nun başkentiydi ve muhtemelen en iyi zamanlarını yaşıyordu. İmkânsız gibi görünen bahçeleri açıklamak için ileri sürülen bir teori, bahçelerin bir zigguratın ya da basamaklı bir piramidin teraslı kenarlarına yerleştirilmiş olduğunu söyler. Yirminci yüzyılın başlarında Alman arkeolog Robert Koldewey, Babil'deki sarayın köşesindeki bahçelerin sulama sisteminin kalıntıları olabilecek şeyler keşfetti. Bununla birlikte klasik kaynakların gerçek bahçelerin MÖ sekizinci yüzyılda Ninova'daki kapsamlı inşaat çalışmalarının bir parçası olarak Asur kralı Sennacherib tarafından yapay bir yamaçta düzenlendiğini ileri sürenler oldu.
Sayfa 292 - PdfKitabı okudu
Reklam
Barışın ve Huzurun Başkenti" anlamına gelen Heian-kyo (Kyoto) 794 yılında Japonya'nın başkenti olarak kuruldu ve Heian dönemine (794-1185) adını verdi. İmparator Kamnu (737-806 yıllarında hüküm sürdü) Çin Tang Hanedanlığı'nın başkenti Çang'an'ın (günümüzde Şian) planına dayanan yeni şehrin inşasını yönetti. Dönemin Yamato imparatorları göstermelik birer yöneticiydi. Tahtın ardındaki gerçek güç Fujiwara klanının ellerindeydi. Japon dili ve edebiyatının ve Japon tarzı resimlerin çok büyük bir gelişme gösterdiği kültürel altın çağ idi. Klasik kitaplar Heain saray mensubu iki kadını da içerir: Murasaki Şikibu'nun yazdığı ve bazen dünyanın ilk romanı olarak da tanımlanan Genji Monogatari / Genji'nin Hikâyesi (1021 civarı) ve Sei Şonagon'un yazdığı Makura No Sōşi/Yastıkname. Saray yaşamının ve tapınakların resimleri olan Yamatoe, Japon sanat tarihinde çok derin bir etkiye sahipti. Uji'deki, onuncu on birinci yüzyıl Budist tapınağı Byodoin, Heian mimarlarının ulaştıkları seviyeye bir örnektir. 2,7 metre yüksekliğinde, altın kaplı Amida Buda, bu dönemde popüler olan Saf Toprak Budizminin simgesi olan Amitabha'nın heykelidir.
Sayfa 264 - PdfKitabı okudu
Mencius (MÖ 371-289 civarı) yöneticilerin destekçilerine karşı yükümlülüklerinin altını çizen ve insanların temel erdemlerini vurgulayan Konfüçyüsçü fikirler geliştirdi. Konfüçyüs'ün kendisinden sonra "ikinci bilge" olarak tanındı. Dönemin diğer bir Konfüçyüsçüsü olan Xun Kuang'in, kitabı Xunzi'de daha karanlık görüşleri vardı; "İnsan doğası iğrençtir," ve "İnsanları kontrol etmek için etik kurallara ve cezalandırıcı kanunlara ihtiyaç vardır," der.
Sayfa 242 - PdfKitabı okudu
Kuşan İmparatorluğu
Luşan İmparatorluğu, I. Kral Kanişka hükümranlığında zirvesindeyken Orta Asya'nın bir kısmına, Afganistan, Pakistan ve Kuzey Hindistan'ın büyük kısmına kendini kabul ettirmişti. Kuşanlar, MÖ ikinci yüzyılda Baktriya ve Kuzey Hindistan'a yerleşen Orta Asyalı insanların soyundan geliyordu. Mahayana Budizminin (Büyük Araç) Orta Asya ve Çin'e yayılmasında kilit rol oynadılar. Kuşanlar başta Roma'yla olmak üzere geniş bir alanda ticaret yaptılar ve Roma, Han Çin'i, Sasani İran ve Afrika'nın Aksum İmparatorluğu (günümüzde Eritre ve Etiyopya) ile diplomatik ilişkiler kurdular. İmparatorluk dâhilinde dinî ve kültürel çeşitliliğe hoşgörülüydüler; günümüze kalan altın paralar Budist, Hindu, Hint-Avrupa/İran, Roma ve Yunan tanrıları ve kişilerini gösterir. İmparatorluk MÖ üçüncü yüzyılda, Sasanilerin baskısı altında batıya doğru parçalandı. Kuşan'ın yaz başkenti Kapisa'da (günümüzde Bagram, Afganistan) Kanişka'nın sarayının kalıntılarında Hint, Çin, Misir, Suriye ve Helenistik sanat eserleri bulundu.v
Sayfa 218 - PdfKitabı okudu
Bhagavad Gita
Krişna daha sonra mokşa'ya giden yollar önererek nasıl iyi yaşanacağına dair derin öğretiler sunar. Biri görevine göre hareket etmek ama yaptığın şeyin sonucuna bağlanmamaktır. İkincisi dünyadan çekilmek, meditasyon yapmak ve bilgiyi (jnana) aramaktır; üçüncüsü bir Tanrı biçimine bağlılık (bhakti) geliştirmektir. Son olarak bir vizyonda Krişna kendisini bin güneş kadar parlak ışıldayan, bütün yaşamların tanrısı olarak gösterir
Sayfa 216 - PdfKitabı okudu
Reklam
Bhagavad Gita
Destansı şiir Mahabharata'nın muhtemelen birinci ila ikinci yüzyıllarda eklenen Altıncı Kitabı, bazı Hindular tarafından en kutsal metinleri olarak kabul edilir ve Bhagavad Gita (Rabbin Ezgisi) olarak bilinir. Savaşçı Arjuna zirve savaşından önce, bu kadar çok insanın öleceği bir çatışmada yer alması gerektiğinden emin değildi. Tanrı Vişnu'nun enkarnasyonu olan arabacısı Krişna, savaşçı kastın bir üyesi olarak dharma'sını [görevini) gerçekleştirmesi gerektiğini söyler. Ama ekler: Sadece vücut ölebilir, ölümsüz ruh ise ya yeniden doğar ya da doğum, ölüm ve yeniden doğum döngüsünde kurtuluşu (mokşa) bulur.
Sayfa 216 - PdfKitabı okudu
Mahabharata
İçeriğindeki materyalin MÖ ikinci binyılın ortalarındaki Vedik dönemin başlangıcına dayandığı düşünülür. İkinci destan Ramayana, bir tanrı ve Vişnu'nun enkarnasyonu olarak saygı gören ve tanrıça Lakşmi'nin enkarnasyonu olan sevgilisi Sita'yı şeytan Kral Ravana'dan kurtaran Prens Rama'nın hikâyesini anlatır. Geleneksel olarak Valmiki adındaki bir bilgeye atfedilse de aslında MÖ 200 ila MS 200 arasında birkaç yazarın ortak çalışmasıdır.
Sayfa 210 - PdfKitabı okudu
Mahabharata
Dünyanın en uzun epik şiiri olan Mahabharata yaklaşık yüz bin beyiti bulur ve Homeros'un İlyada ve Odysseia'sından yedi kat daha uzundur. İki kuzen grubu olan Kauravalar ve Pandavalar arasındaki mücadelenin hikâyesini anlatır. Şiirde görünen ve dediklerine göre fil hortumlu tanrı Ganeşa'ya iki yıldan uzun bir süre boyunca şiiri dikte ettiren bilge Vyasa tarafından yazıldığı söylenir. Bununla birlikte daha çok 300 ila 400 yılları arasında mitoloji, kahramanlık hikâyeleri ve felsefeden derlenmiş gibidir.
Sayfa 210 - PdfKitabı okudu
Buda
İnsan hayatının istiraplı olduğunu, çünkü insanların kazanç ve zevkleri için arzularına bağlı ve sık sık hayal kırıklığına uğramaya mahkûm olduklarını öğretti.
Sayfa 206 - PdfKitabı okudu
Reklam
Buda
Altı yıl dolaştıktan sonra bir Bodhi ağacının altında meditasyon yaparken aydınlanmayı buldu
Sayfa 206 - PdfKitabı okudu
Buda
Gautama'nın yirmi dokuz yaşında konforlu bir saray hayatını terk ettiği ve insan istirabından kaçmanın yolunu arayan gezgin bir münzevi olduğu söylenir.
Sayfa 206 - PdfKitabı okudu
Magadha krallarının gücü büyük ölçüde Ganj'daki konumlarından, nehir üzerindeki ticareti kontrol etme ve Ganj Deltası'ndaki limanlarına erişim imkânlarından kaynaklanıyordu. Magadha Krallığı'nın bölgesi daha sonra Nanda, Mauryan ve Gupta hanedanları da dâhil olmak üzere MÖ sekizinci yüzyıla kadar daha büyük krallıkların ve imparatorlukların üssüydü.
Sayfa 204 - PdfKitabı okudu
MÖ 400 civarındaki Jain kozmolojik metni sayıları üç kategoriye ayırıyordu: Sayılabilir olanlar, sayılamayanlar ve sonsuz.
Sayfa 202 - PdfKitabı okudu
Samoslu Pisagor
Onun ve takipçilerinin Pisagor teoreminin -dik açılı bir üçgenin uzun kenarının karesi, iki kısa kenarın karelerine eşittir- ilk kanıtını çözdükleri kabul edilir ancak biz Antik Hindistan ve Babil'de de kullanıldığını biliyoruz. Yunan filozof Ksenofanes, Pisagor'un reenkarnasyona inandığını ve geçmiş yaşamlarını hatırlayabildiğini iddia etti. Pisagorcular, sayıların müziğin ve evrenin temeli olduğu fikrini geliştirdi.
Sayfa 156 - PdfKitabı okudu
93 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.