Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Teknoloji Mühendistlik

Profil
Kuşkuculuk tehlike demektir.
Kuşkuculuk yerleşmiş kurumlara meydan okur. Ortaöğretim çocukları da dahil olmak üzere herkese kuşkucu düşünme alışkanlıklarını benimsetirsek, insanlar büyük olasılıkla kuşkuculuklarını UFO'lar, aspirin reklamları ve 35 000 ya­şındaki medyumlarla sınırlamayacak; belki de ekonomik, toplumsal, siyasal ya da dinsel kurumları zorlayıcı sorular sormaya başlayacak­lardır. Belki güç sahiplerinin görüşlerini değiştirmeyi de başarabilir­ler. O zaman uygarlığı ne kadar ileri taşımış olacağız dersiniz?
Sayfa 421 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Günümüzde, fotoğraf üretme tekniğinin, sinema gösteriminin, teknolojik olarak erişimi kolay video kasetlerin, her evde televiz­yonun yaygınlaşması ve eleştirel düşünmenin gitgide değer kaybına uğramasıyla, toplumsal belleği yeniden yapılandırmak, gizli po­lis örgütüne bile fazlaca gerek olmaksızın mümkün görünüyor.
Sayfa 420 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Reklam
Çok katlı binalarda ki, dev posterleri görünce?
Nazi propaganda bakanı Josef Goebbels, "Kamuoyunun şekil­lenmesini denetlemek devletin mutlak hakkıdır" demişti. George Orwell'in 1984 isimli romanındaki "Büyük Birader" devleti, tek görevi geçmişe ilişkin kayıtları o sırada gücü elinde bulunduranla­rın çıkarlarına uygun düşürecek şekilde değiştirmek olan bir bü­rokratlar ordusuyla ayakta duruyordu. 1984 yanlızca siyasal bir fantezi değildi; tarihi yeniden yazmanın kurumsallaştırıldığı Sta­linci Sovyetler Birliği'ni esas alıyordu. Stalin göreve geldikten he­men sonra 1905 ve 1917 devrimlerinin anıtsal bir kişiliği olan ra­kibi Lev Troçki'nin resimleri tek tek ortadan kalktı. Onların yeri­ni Stalin ve Lenin'i birlikte Bolşevik Devrimi'ni yönetirken göste­ren sahte kahramanlık resimleri almaya başladı; Kızıl Ordu'nun kurucusu Troçki'den ise eser bile yoktu. Bu görüntüler devletin sembolleri haline geldi. Her işhanında, kimileri on kat yüksekli­ğindeki reklam panolarında, müzelerde ve posta pullarında bu re­simler vardı.
Sayfa 419 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Himayemizi bilim ve edebiyatın geliştirilmesinden daha fazla hak eden hiçbir şey yoktur. Bilgi her ülke için halkın mutluluğunu getiren en kesin araçtır. GEORGE W ASHiNGTON Meclise bitap, 8 Ocak 1790 MAXWELL
Sayfa 383 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Eğitim olanaksızlığı nedeniyle kimse okumayı öğrenmekten yoksun kalmamalı.
Sayfa 364 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Son araştırmalar, yetersiz beslenen birçok çocukta anlama ve öğrenme kapasitesinde azalma, yani "bilişsel yetersizlik" görül­düğünü bildiriyor. Bu durumun ortaya çıkması için çocuğun aç­lık çekiyor olmasına da gerek yok. Hafif bir beslenme yetersizli­ği bile (Amerika' da yoksul kesimde en çok görülen tür olan) bu bozukluğa yol açabiliyor. Anne yeterince yemiyorsa doğmadan önce, bebeklikte ya da çocuklukta başgösteren bilişsel yetersiz­lik, yeterli besin alamama durumunda vücudun sınırlı besin kay­nağını ne şekilde kullanacağı konusunda verdiği kararın bir so­nucu. Vücut için önce yaşamayı sürdürmek, sonra gelişmek ge­liyor.
Sayfa 362 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Reklam
Kitaplar hakkında muhteşem tespit.
Kitaplar kaderimizi değiştirdi. Düşük fiyatlara alınabilen ki­taplar, geçmişi yüksek kesinlikle sorgulamamızı; türümüzün bilgeliğini damıtmamızı; yalnız güç sahibi olanların değil herke­sin bakış açısını anlamamızı; tüm tarihimiz boyunca yetişmiş en büyük zekaların, acı dolu deneyimlerle doğadan ve tüm geze­genden edindikleri anlayışı kavramamızı sağlar. Çoktan ölmüş kişilerin kafamızın içinde konuşmalarına izin verir. Kitaplar bi­ze her yerde eşlik edebilir. Yavaş anladığımız yerlerde bize sa­bır gösterir, zor kısımları dilediğimiz kadar tekrar etmemize izin verir ve hatalarımızı asla yüzümüze vurmaz. Kitaplar dün­yayı anlamanın ve demokratik toplumda yerimizi almanın anahtarıdır.
Sayfa 360 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
İnsanlığın Dünya' da bulunduğu sürenin yüzde 99'u boyunca kimse ne okudu ne de yazdı. Büyük buluş henüz yapılmamıştı. Birinci elden deneyim dışında, bildiğimiz her şey, dilden dile aktarılarak öğrenilmişti. Çocuk oyunu "Kulaktan Kulağa" da ol­duğu gibi, yüzlerce kuşak boyu bilgi yavaş yavaş çarpıtıldı ve yitti.
Sayfa 359 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Cehalet, cehaletle besleniyor.
ABD Ulusal Bilim Kurulu'nun Amerika'daki 139 yüksek tekno­loji şirketi genelinde yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, araştırma ve geliştirmedeki düşüşün ulusal siyasete bağlanabilir başlıca nedenleri (1) sorunla başa çıkmak için uzun vadeli strateji eksikliği; (2) geleceğin bilim adamı ve mühendislerinin eğitimine çok az önem verilmesi; (3) "savunma"ya çok fazla yatırım yapılır­ken sivil araştırma ve geliştirmeye yeterli pay ayrılmaması ve (4) yüksekokul öncesi eğitime çok az önem verilmesi olarak saptan­mış. Cehalet, cehaletle besleniyor. Bilim fobisi bulaşıcı bir hastalık.
Sayfa 330 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
"Yalanlara karşı hoşgörünün artması, birçok diğer kötülük için de zemin hazırlar." Tom Paine
Sayfa 209 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Reklam
İnsan anlayışı kuru ışık değildir; istenç ve duygu dünyası ile beslenir ; işte "birinin yapacağı şekliyle ilim " dediğimiz ilimler buradan türer. İnanmayı yeğlediğine, daha kolay inanır insan. Bu nedenle, zor şeyleri, araştırma ya sabrı yetmediği için reddeder; akla yatkın olanları umudu azalttığından; doğanın derinliklerini batıl inançlı olduğundan; deneyimin ışığını kibir ve gururundan; alışılmadık inanışları bayağı görüşlere bağlılığından dolayı reddeder. Kısacası, duyguların anlayışı gölgeleyip kirlettiği böyle sayısız ve kimi zaman farkına bile varılmaz yol vardır. FRANCJS BACON Novum Organon (1620)
Sayfa 203 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Sık sık, " Dünyadışı zeka olduğuna inanıyor musunuz?" soru­suyla karşılaşıyorum. Verdiğim yanıt, standart savları içeriyor: Uzayda çok sayıda yıldız var, yaşam molekülleri her yerde mev­cut; milyarlarca ifadesini kullanmayı da unutmuyorum kuşkusuz. Sonra da evrende bizden başka zeki varlık olmaması görüşünün benim için çok garip olduğunu, ama henüz olduğunu kanıtlar yön­de güçlü verilere de rastlamadığımızı belirtiyorum.
Sayfa 180 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Her bilim dalı, örneğin paleontoloji, geleceği göremezken birçoğu da gelecek konusunda yetkin tahminler yapabilecek güçtedir. Bir sonraki Güneş tutulmasının tarihini merak ediyorsanız, büyücülere ya da gizemli güçlere değil bilim adamlarına gidersiniz. Onlar size tutulmayı Dünya'nın neresinden, ne zaman gözleyebileceğinizi, kısmi mi, tam mı yoksa halkalı bir tutulma mı olacağını söyler. Bilim sayesinde, bin yıl sonraki bir tutulmayı bile dakikasına kadar tahmin edebiliyoruz. Anemi hastalığınızdan kurtulmak için bir üfürükçüye giderek üzerinizdeki büyüyü kaldırmasını isteyebilir ya da B12 vitamini almayı deneyebilirsiniz. Çocuğunuzu çocuk felcinden korumak için dua edebilir ya da aşıya götürebilirsiniz. Doğmamış çocuğunuzun cinsiyetini öğrenmek için birinin altına makas diğerinin altına bıçak konulmuş iki minderden gözünüze kestirdiğinize oturmaya ne dersiniz? (Makassa kız, bıçaksa erkek -yoksa tam tersi miydi?) Aslında bu o kadar da kötü bir yöntem değil; doğru çıkma şansı yüzde elli. Ama gerçekten duyarlı bir yöntem istiyorsanız (örneğin, yüzde 99'luk kesin- likte) amniyosentez ya da ultrasonu deneyebilirsiniz.
Sayfa 31 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Bilimi iki yanı keskin bir kılıç gibi düşünmek gerekli.
Sayfa 11 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
Tıp ve tarım alanındaki gelişmeler, tarihte adı geçen tüm savaşlarda yiti­rilenden çok daha fazla sayıda insanın yaşamını kurtardı.
Sayfa 11 - Tübitak Popüler Bilim Kitapları 6.Basım Aralık 1999Kitabı okudu
395 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.