Diş Hekimliği

Diş Hekimliği

2 üye
Takip
Azot protoksitin literatüre geçişi
Tıp eğitimini yarıda bırakmış kimyacı Gardner Q. Colton gaz etkisi ile gülen ve komik şeyler yapan insanları kullanarak yaptığı bir gösteride bir katılımcı gazın etkisiyle bacağını derin ve kanayacak şekilde kesmiş ve hiç acı duymamıştı (1844). Bunu gözleyen Wells yöntemi diş hekimliğine aktardı. Horace Wells periodontolojinin babası sayılan John Mankey Riggs işe muayenehane ortaklığı yapıyordu ve bu gösteriden hemen sonra gazın etkisini kendi üzerinde denedikten sonra 11.12.1844'te Riggs üst 20 yaş dişini bu gaz yardımı ile ağrısız olarak çekmiştir. O zamanlar 1 milyondan fazla dişin bu "güldürme gazı" işe çekilmiş olduğu varsayılmaktadır.
Sayfa 210·Kitabı okudu
İlk çene cerrahisi ameliyatı
İlk kurallara uygun çene cerrahisi ameliyatı Fransız anatomisi ve asker genel cerrah Baron Guillaume Dupuytren (1777-1835) tarafından yapıldığı kabul edilir. Napolyon Bonapart'ın hemoroid ameliyatını yapan ve el cerrahisi tecrübesiyle tanınan Dupuytren 1812'de alt çene tümörü için hemimandibuler rezeksiyon yapmıştır.
Sayfa 206·Kitabı okudu
Reklam
Tıp fakültesi bünyesinde açılan ilk diş hekimliği okulu
1909'da Askeri ve Sivil Tıp Okulları birleştirilirken ecza ve diş bölümlerinin açılması da kararlaştırılmış olmasına rağmen ödeneği bir kısmının bu bölümlere verilmesini istemeyen tıp hocaları nedeniyle gecikerek "Darülfünun-u Osmani Tıp Fakültesi Eczacı ve Dişçi ve Kabile ve Hastabakıcı Mektepleri" adıyla kurulmuştur.
Sayfa 180·Kitabı okudu
Listerine'in hikayesi
İngiliz cerrah Joseph Lister (1827-1912) yara temizliği /asepsi prensiplerini tanımlamış, antiseptik madde olarak fenollü bileşik olarak karboksilik asit (asit fenik) kullanmış, yara, operasyon alanı, cerrahi aletlere ve operatörün ellerine püskürtülerek günlük uygulamalarda kullanılmaya başlanmış, çıkarttığı antiseptik ağız gargarasına da Listerin ismi verilmiştir.
Sayfa 161·Kitabı okudu
Faucard'ın Alman çağdaşı Kaiser Büyük Friedrich'in doktoru olan Phillip Pfaff(1713-1766) Almanca olarak "insan dişleri ve hastalıkları" isimli ders kitabında ilk kez çenelerin mühür mumu ile ölçülerinin alınıp protez yapmak için alçı model hazırlanmasını anlatmıştır. Dünyada bir ilk olan bu yöntemden bir asır sonra kadar 1840'ta Amerikalı L. Gilbert ve W. H. Dwinelle'in alçıya tuz katıp kısa sürede sertleşmesini sağlayarak dişsiz çenelerde ölçü maddesi olarak kullanılmaya başlamışlardır.
Sayfa 151·Kitabı okudu
Reklam
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.