f

Fezâ Edebiyatı

0 üye
Takip
PİRİ REİS'İN HARİTALARI...
- " (...) Bu haritalar atalarımızın elinden mi çıkmıştır?.. Hayır... Çünkü yapılmaları için çok ileri bir tekniğin bulunması gerekiyordu... havadan resim çekebilecek seviyeye ulaşmış bir teknik!.. haritaların çizildiği dönemlerde böyle bir teknik bulunmadığına göre, ne yolla çizildiklerini nasıl açıklayacağız?.. Düşünce buudlarımızı aştığı ve mantık kurallarına uymadığı için belki hiç aldırmayacağız; veya bütün cesaretimizi toplayarak haritaların, bir fezâ gemisinden çekilen fotoğraflar aracılığıyla çizildiğini ileri süreceğiz. Piri Reis'in haritaları, kuşkusuz asıllarının kopyasının, kopyasıydı. Bununla birlikte, asılları olduğunu ve 18.asırda çizildiklerini kabul etsek bile, nasıl çizdikleri yolunda en ufak bir açıklama yapamayız. Çünkü onları çizen kimse veya kimselerin, uçabilmeleri ve fotoğraf çekmesini bilmeleri gerekirdi... Piri Reis'in de kalyonlarından başka bir aracı olmadığına göre?.."
Sayfa 190 - 191 - 3.Levha, -Fezâ Edebiyatı- Piri Reis'in Haritaları, İBDA Yayınları
ESKİMO...
- "Sibirya'da kendisine insanların fezâ gemisi ile aya gittiği söylenen bir eskimo köylüsü, mânâsızlık imasıyla muhatabına baktıktan sonra şöyle diyor: "Bizim büyücü her hafta aya gidiyor!" Ruhî uruc mu, fizikî yükseliş mi?.."
Sayfa 206 - 3.Levha, -Fezâ Edebiyatı- Masal,Teori,Gerçek, İBDA Yayınları
Reklam
EMPERYALİZMİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEK...
- "Sunulduğu biçimiyle "fezâdan gelenler" edebiyatının, bir fantazyanın ötesinde bizim gibi geri kalmış ülkeler için bir kültür emperyalizmine âlet oluşu ve İslâm itikadına saldırı niteliği açıktır... Bizde bu tür keyfiyetten en çok etkilenen de, kendini aydın sayan ve İslâm dışı -İslâm'a dair olmasın da!- olarak yorumlanabilecek her şeyi -özellikle Batı'dan gelsin!- kabule hazır kesimdir... "Çevreyi korumalıyız" tekerlemesi altında, aydın geçinenlerin, emperyalizmin ekmeğine yağ sürmeleri gibi..."
Sayfa 200 - 3.Levha, -Fezâ Edebiyatı- Masal,Teori,Gerçek, İBDA Yayınları
TANRILARIN ARABALARI'NA DAİR...
- " (...) Bir takım olağanüstü verileri toplayan ve bunları "fezâdan gelenler" teorisinin ispat malzemesi olarak kullanan belli başlı yazarlardan biri -belki birincisi-, Erich von Daniken; ve "Tanrıların Arabaları" isimli eseri. Bu eser, "kurgu bilim" dedikleri türde; malûm soydan hikâye veya Roman değil. Bizim onu "çağdaş masalcı" olarak nitelememizin sebebi de şarlatanlık üslûbundan dolayı. Harika ve olağanüstü soydan hâdise ve malzemenin zatî kıymeti bir yana, bu temel üstüne çıkan teori (ki, kendince gerçeğin ta kendisi), fazlasıyla havaî ve uyduruk; "masalcı" nitelememizin sebebi de o... Herhangi bir ilmin zâtına değil de "ilimden yana ve ilmî görünme"nin itibarına talip ortadan aşağı halk kesimlerinin minik idrak kursağını kolayından doyuran bir el çabukluğu mantığı ve din, ilim, felsefe adına ne varsa bir çırpıda idrak külfetinden kurtaran göz bağcılık; eserin keyfiyeti bu..."
Sayfa 199 - 3.Levha, -Fezâ Edebiyatı- Masal,Teori,Gerçek, İBDA Yayınları