Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Namazı terk etmeyi vacip kılan şeyler 1. Zor durumda kalan kişiye yardım etmek için kişinin namazı terk etmesi vaciptir 2.Malın çalınması korkusuyla namazı terk etmek vaciptir 3. Kurdun koyunları yemesi endişesiyle namazı terk etmesi vaciptir yada ama bir kişinin kuyuya düşmesi korkusuyla vs. Namazı terk etmek vaciptir
SUÂL; Meâl okurken secde ayetinde tilavet secdesi gerekir mi ? Kur'an- ı Kerim de 14 yerde secde ayeti bulunmaktadır. 👉🏻 Hanefi mezhebine göre; Arapça olarak secde ayetininin yarısından çoğunu veya tamamını okuyan ve duyan kişi üzerine secde etmek vaciptir. ‼️ Arapça dışında, Türkçe veya Farsça gibi başka bir lisanla secde ayeti okunursa secde gerekir mi ? Bu konu ihtilaflıdır. 👉🏻 Alimlerimizin bir kısmı; " Kur'an-ı Kerim'in özü ve aslı Arapça olduğu için meâl okuyan kişiye secde gerekmez." demişlerdir. ⚠️ Ancak Mezhepte tercih edilip, İmam-ı Azam'dan رحمة الله عليه rivayet edilen ve ihtiyate uygun olan görüşe göre; Arapça'dan başka bir lisanla da okunsa secde ayetini yapmak vaciptir. @fikihdersleri
Reklam
Namaz kılan için MEKRUH olan şeyler
35- Gözlerini yummak. İbni Adiyy'ın zayıf bir senedle rivayet ettiği bir hadisi şerifte şöyle buyurulmuştur: Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözünü kapamasın". Çünkü sünnet olan, namaz kılan kişinin secde edeceği yere bakmasıdır. Gözlerın kapatılmasında bu sünneti terketmek söz konusudur. Bu itibârla buradaki kerahât " tenzîhi " dir. Ancak hátirını dağıtan birşeyi görmesi sebebiyle kalbini toplamak kastıyla gözlerini kapayabilir. Bilâkis bu kasıtla kapaması daha iyidir, denilmiştır. 36- Gözlerini göğe (veyâ tavana) doğru kaldırmak.
Namaz kılan için MEKRUH olan şeyler
34- Esnemek. İmam Zähıdı dedi ki: Esnemeyi gidermenin yolu. Peygamberlerin asla esnemediklerini kişinin hâtırına getirmesidir. Kudûri dedi ki: Bunu tecrübe ettik ve böylece doğru bulduk. İbni Abidin der ki: Ben de tecrübe ettim ve böylece buldum. (Reddu'l-Muhtar)
NAMAZ KILAN İCİN MEKRUH OLAN SEYLER HAKKINDA BİR BÖLÜM
Kişinin vacibi (kasten) terketmesi veya sünneti kasıtlı olarak terketmesi mekruhtur. Vacibi terk etmesi tahrimen mekruh, sünneti terk etmesi ise tenzihen mekruhtur. Ancak sünnetin kuvvetliliğine veya kuvvetsizligine göre kerahat farklılık kazanır. Musannifin başlangıçta bu iki şeyı zıkretmesi vacib veya sünneti terketme manasının aşağıda zikredilecek olan bütün mekruhlar için genel bi kaide olmasından dolayıdır. Yâni aşağıda gelecek olan bütün mekruhların kerahati vacib veya sünnetin terkinden kaynaklanmaktadır.) ne gibi" [3] elbisesiyle oynaması gibi. [4] Ve bedeniyle (oynaması) gibi. (Çünkü bu namazın ruhu olan huzura zıtlık teşkil edeceğinden tahrimen mekruh görülmüştür.)