Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
İnsanda tamahkârlık varsa, cömertlik yoktur.
Sayfa 147 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
Bektaşi Aleviliğine Mansur Etkisi
Bektaşiler için, Enel Hak sahibi Hallac-ı Mansur çok önemli bir Kamil İnsandır. Enel Hak ilkesi için yaşamını feda etmekten Işık çekinmeyen Mansur’a Bektaşiler borçlarını, törenlerin yapıldığı salonun tam ortasında bulunan bölüme “Dar-ı Mansur” adını vererek ödemeye çalışmışlardır. Dar*, Farsça ağaç anlamındadır. Terim olarak Hallâc-ı Mansur’un asıldığı direk anlamında dârağacını temsilen kullanılır. Tasavvufta, Bektâşilik ıstılahları arasında geçer. Muhibbin can feda etmek üzere meydanda ikrar verdiği yerin adıdır. Meydanın tam orta yerine dâr denir.
Sayfa 136 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
Reklam
Bilmek başka, maarifet başkadır, öğrenmek başka maarifet başkadır. Bilmek ve öğrenmek duymak ile, maarifet ise gönüle düşen bilginin yaşanması ile mümkündür. İşte bu mahabbettir. Gönülde yaşanan tüm hâletin yaşanmasıdır. Yüzlerce sayfa okumak ile, bir Andan akan ilmin yaşanması başkadır.
Sayfa 131 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
Dil güzel söyler, hâlde tam olarak uygulanır ancak, gönül inkar ederse ya da tam idrakine varamamışsa tatmin olmamışsa, ibadet tam yerine getirilmiş olmaz. Tanıklık olanlar herkesin gözüyle gördüğü ancak içsellikte tam olarak emin olamadığıdır. Çünkü görünürde tam ve emin olanın içinde yani düşüncesinde, gönlünde ne olduğunu kimse bilemez. Bu tanıksızlık halidir. Tanıksız olanlar gizli olanlardır. Şahitsiz olandır. Eğer şahit olursa, o zaman yaptığına bir başka varlığı da karıştırmış olursun. Oysaki, senin bildiğin ile Rabb’in arasında bir sır olarak kalmalı. Fakat, ortak yani eş koyarsan, şahit koyarsan araya, o zaman yaptığının çok fazla bir değeri de kalmayacaktır. Çünkü yaptığın maneviyata, bir başka düşünce de karışmış ve bir bakıma da kirlenmiş olacaktır.
Sayfa 111 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
Muhib bilir ki, yerlere göklere, âlemlere sığmayanın tek sığdığı yer insan gönlüdür.
Sayfa 109 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
Aşk canı hareketlendirir, ateş alır. Bu ateş muhabbed ateşidir. Hacı Bektaş Veli
Sayfa 109 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
Reklam
Marifet kapısının makamları;
ilk makam edebdir, ikinci korkudur, üçüncü perhizkârlıktır, dördüncü sabır ve kanaatkârlıktır, beşinci utanmaktır, altıncı cömertliktir, yedinci ilimdir, sekizinci miskinliktir, dokuzuncu marifettir onuncu makam kendi özünü bilmektir.
Sayfa 108 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
Vucudun Kirlendi Yıkanıp Temizlendin, Ya Beynin Cenabet Olmuşsa?
İçinde kibir, tamahkarlık, öfke, dedikodu, alaycılık, maskaralık ve daha nice duygu barındıran, dışardan su ile kendini defalarca yıkasa, temizleyebilir mi? Bu insanı su ile arındıramazsın. O haldeyken ibadet etse, ameli boşunadır. Bu sekiz türlü duygu insan içindeyse, şeytani olur.
Sayfa 108 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
Bir kaba murdar bir şey koyalım ve ağzını kapatalım, denize bıraklım. On yıl boyunca günde bin kez su ile yıkansa da, içindeki murdar şey yine murdardır değişmez.
Sayfa 108 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
İnsan bir kitaptır ama heceleri gizlidir. O heceleri ancak sessizlikte okursun, karanlık dünyadaki kendi ateşlediği ışığından bulursun.
Sayfa 102 - Sınır Ötesi Yayınları 2012Kitabı okudu
40 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.