Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mitolojiler Sözlük-Kılavuz Ansiklopedi

Profil
335 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
83 günde okudu
Merhabalar. Ayın bir diğer okuduğum kitabı Azra Erhat'ın titizlikle hazırlamış olduğu Mitoloji Sözlüğü oldu. İlyada ve Odysseia ile birlikte eş zamanlı okumayı tercih ettim. 2 ay 22 günlük bir okuma sürecim oldu. İlk defa bir sözlüğü okurken çok keyif aldım. Bunun sebebi de aslında tüm tanımların bir ufak kıssa, destan niteliğinde olmasıydı. Merakla ve ilgimi kaybetmeden okumamı sağladı. Henüz mitolojiye giriş yapamamış olanların bile tek başına okuyabileceği Ezra Erhat'ın muazzam sunumuyla rahatlıkla okuyabilirsiniz. Hasan Ali Yücel Klasiklerinin en başta gelen ve en önemli çevirmeni Azra Erhat, Önsöz'ü de ayrıca detaylı bir şekilde bilgilerle donatılmış, anlatımı kuvvetlendirmiştir. Pek çok yerin altını çizdiğim dolu dolu bir okumaydı. Tanıtılan karakterler, kaynak gösterilerek ilerler hep. Son sayfalarda soy ağaçları ve haritalarla da desteklenmiştir.
Mitoloji Sözlüğü
Mitoloji SözlüğüAzra Erhat · Remzi Kitabevi · 2019559 okunma
*Zeus : Yağmuru yağdıran, göğü gürleten, şimşeği çakıp savuran Zeus'tur. III. DESTANLARDA ROLÜ. Zeus, Troya savaşında büyük bir rol oynar, İda dağının tepesi olan Gargaros doruğundan yönetmektedir savaşı. Onun istemi, buyruğuyla olur ne olursa, talih kimi zaman Akhaların, kimi zaman Troyalıların yüzüne güler. Bu yönetimi Zeus insanlara işmarlar vererek gerçekleştirir.
Sayfa 294 - Remzi Kitabevi - ZeusKitabı okudu
Reklam
*Sisyphos : Sisyphos tanrılara karşı suç işlemiş kişidir, onlarla boy ölçüşmeye giriştiği içinde ölüler ülkesinde korkunç bir cezaya çarptırılır. Çağımız Fransız yazarlarından Albert Camus “Le Mythe de Sisyphos” adlı denemesinde Sisyphos'u anlamsızlığın (absurde) bir simgesi diye tanımlar. Sisyphos fazla akıllıydı, aşırı kurnazdı, ömrü onu, bunu aldatmakla geçmiştir.
Sayfa 272 - Remzi Kitabevi - SisyphosKitabı okudu
*Psykhe : Ruh anlamına gelen Psykhe Latin yazarı Apuleius'un "Dönüşümler" adlı eserinde anlattığı "Eros'la Psykhe" masalının kahramanıdır. Masalın ayrıca simgesel bir anlamı da vardı: Sevgi ile ruh birbirlerinden ayrılmaz, ama bu birlik ancak birçok engelleri yenmek, birçok düşman güçleri alt etmekle gerçekleşir.
Sayfa 258 - Remzi Kitabevi - PsykheKitabı okudu
*Prometheus :Zeus'un İapetosoğullarına özel bir hıncı vardır, bu hıncın asıl nedeni Titanların dördü de kafa gücünden pay almışlardır, akıldan yana üstündürler ve bu üstünlükleriyle övünüp Zeus'a karşı gelmeye yeltenirler. Adı "önceden gören" anlamına gelen Prometheus kâhindir. Prometheus Zeus'un bir gün tahtından düşeceğini bilir. Prometheus başlangıçtan beri insanlardan yana geçmiştir, onlara dayanarak Titanların öcünü almak ve Olymposluların egemenliği yerine insanların egemenliğini getirmek emelindedir. Yeni bir devrimin hazırlayıcısıdır.
Sayfa 254 - Remzi Kitabevi - PrometheusKitabı okudu
*Poseidon : Adının geçtiği başlıca efsaneler şunlardır: Apollon'la birlikte Troya surunun yapılmasını üzerine alır, yakınlarının ya da tuttuğu kimselerin yakarmalarını dinler, dileklerini hiç şaşmadan gerçekleştirir. Birçok şehirlerin koruyucusu olmak için başka tanrılarla yarışmaya girdiği ve çokluk olarak yenildiği görülür. Ne var ki ürettiği döller hep dev, azman ya da yamyamdır. Amphitrite'den çocuğu olmamıştır.
Sayfa 252 - Remzi Kitabevi - PoseidonKitabı okudu
Reklam
*Paris : Paris efsanesine burada Üç Güzeller masalı karışır. Üç büyük tanrıça, Hera, Athena, Aphrodite bu güzellik yarışmasına katılırlar, ama Zeus her nedense kararı bir ölümlünün vermesini yeğ görür. Bu göreve neden Paris'in seçildiği hiçbir efsanede belirtilmez. Tanrıçaların üçü de elmaya karşılık Paris'e bir bağışta bulunmaya söz verirler. Hera Asya krallığını, Athena sonsuz akıl ve başarı, Aphrodite ise Spartalı Helena'nın aşkını veririm demiş. Paris altın elmayı Aphrodite verir...
Sayfa 238 - Remzi Kitabevi - ParisKitabı okudu
*Osiris : bir Mısır tanrısıdır. Osiris efsanesi Akdeniz yöresine özgü bir doğa bereket efsanesidir. Osiris ayrıca Mısır'da çok tutunmuş tanrı kral inancını ve insanın ölümünden sonra mumyalaşıp yaşamını sürdürdüğü görüşünü yansıtır.
Sayfa 232 - Remzi Kitabevi - OsirisKitabı okudu
*Orestes : Agamemnon'la Klytaimestra'nın oğlu. Orestes, Atreusoğullarının zincirleme suçlarını anasını öldürmekle sürdürür, ama tanrı lanetini de kendi dramıyla sona erdirir. Ana kanı döker dökmez öç perileri Erinysler Orestes'in peşine takılırlar. Orestes Tauris'e gider ve orada kız kardeşi İphigeneia ile buluşur. Orestes'le Pylades Tauris'e varınca tanrıça ya kurban edilmek üzere tutuklanırlar. Ülkenin kralı Thoas onları Artemis tanrıçanın rahibesine teslim eder, bu rahibe de İphigeneia'dır. İki kardeş birbirlerini tanırlar, İphigeneia onları kurtarmaya ve Artemis heykelini de alıp onlarla kaçmaya karar verir.
Sayfa 229 - Remzi Kitabevi - OrestesKitabı okudu
*Nympha : Aslında başı örtülü, yani gelin anlamına gelen nympha kırlarda, sularda, ormanlarda yaşayan doğal ve tanrısal varlıkların dişi olanlarına verilen addır. Homerosʼa göre nympha'lar Zeus'un kızlarıdır.
Sayfa 219 - Remzi Kitabevi - NymphaKitabı okudu
Reklam
*Niobe : Gerçekten de taş kesilmiştir. Efsanesi bugün de yaşar: Manisa'da kadın yüzü biçiminde bir kaya vardır, bir derenin üstüne sarkan kapkara, pürtük pürtük bir kaya, göz yerindeki oyuklarından su sızar; Niobe'nin gözyaşları derlerdi ve derler. Ağlar durur yaşlı ana yitirdiği bunca çocuklarına. Niobe kayasının biraz ötesinde Mesir bayramı kutlanır bugün de Manisa'da, bir bahar ve bereket bayramıdır. Niobe efsanesi özbe öz Anadolu efsanesidir.
Sayfa 218 - Remzi Kitabevi - NiobeKitabı okudu