Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
·
Puan vermedi
Yedinci Mühür
‘‘Eğer sesler duyuyorsam; Kutsal Meryem karşıma çıkıyorsa ve meleklerle şeytanlar bana eşlik etmekten hoşlanıyorsa ne yapabilirim!’’ İzlediğimiz filmler, kendi monologlarımızı, başka bedenlerle harmanlayarak karşımıza çıkarıyor çoğu zaman. Kült filmlerin varoluşu da bu bakış açısıyla izleyemediğimiz ve belki de ilk izlediğimizde
Yedinci Mühür
Yedinci MühürIngmar Bergman · İz Yayıncılık · 2010224 okunma
300 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Harry Potter ve Felsefe Taşı
"Harry Potter ve Felsefe Taşı", J.K. Rowling'in efsanevi Harry Potter serisinin ilk kitabıdır ve birçok okuyucu için unutulmaz bir başlangıçtır. Kitap, Harry Potter'ın, ailesi tarafından yetimhaneye bırakıldığı günden, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda cadılık ve büyücülük eğitimi almaya başladığı güne kadar geçen maceralarını anlatmaktadır. Kitapta, Harry'nin gizli bir dünyada büyüdüğünü, ailesi ve mirası hakkında gerçekleri keşfettiğini, arkadaşlar edindiğini ve Voldemort gibi karanlık büyücülerle mücadele ettiğini görüyoruz. J.K. Rowling, okuyucuları Harry Potter'ın dünyasına çeken zengin ve detaylı bir hikaye dünyası yaratmıştır. Kitabın kahramanları, okuyucuların hayal güçlerine hitap eden karakterlerdir. Kitap, hem gençler hem de yetişkinler için eğlenceli bir okuma deneyimi sunar. "Harry Potter ve Felsefe Taşı", büyüleyici bir dünya yaratan ve her yaştan okuyucuya seslenen özgün bir kitaptır. J.K. Rowling'in kitabı, başarıya ulaşan devasa Harry Potter serisinin başlangıcıdır ve okurları heyecan verici bir serüvene davet etmektedir.
Harry Potter ve Felsefe Taşı
Harry Potter ve Felsefe Taşı
Harry Potter ve Felsefe Taşı
Harry Potter ve Felsefe TaşıJ. K. Rowling (Robert Galbraith) · Yapı Kredi Yayınları · 202253bin okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Düşünce Aktarım Aracı Olarak Sinema
Bir başka incelemede Eisenstein’dan bahsetmiştim. O incelemenin linkini bırakıp birkaç küçük ilave yapacağım. Link: #167451101 Eisenstein’a göre sanatın temeli çatışmadır (diyalektik). Çatışma, halihazırda varolan zıtlıkların birbiriyle çarpışması ve değişime uğrayarak yeniyi ortaya çıkarmasını ifade eder. Marksizm’de varolan, ideolojiyi bilimsel temele oturtma uğraşısı Eisenstein’da da vardır: Eisenstein sinemanın vücudunda sanatın ve bilimin birleşimini sağlamak gayretindedir. Sanat ve bilimin birleşmesi mümkün mü? Bana pek olası gelmiyor, zaten birleşmelerine de hiç gerek yok. Eisenstein’a göre sinema, bütün sanat dallarının birleşimi ve en üst düzey sanattır. Bu nedenle, şayet sinema anlaşılırsa bütün sanat dallarının da anlaşılacağını söyler. Sinema, içinde birçok sanatsal öge bulundurur. Ancak her sanat dalının kendi içinde ve kendine özgü birçok niteliği vardır. Bu nedenle, sinemayı anlayan diğer tüm sanatları anlar demek bana biraz abartılı bir iddia gibi geldi. Ayrıca, sinemayı anlamak ne demek ondan da emin değilim. Kitabın dili oldukça ağır. Bunun bir nedeni yazarın kendini ifade etme biçimi olsa da, asıl sorun çevirmenin çeviri tercihleri. “Meslektaş” kelimesini bile zorlama bir yorumla bambaşka bir biçimde çeviren çevirmenin ne yapmak istediğinden emin değilim. Sanki kitabın anlaşılmaması için elinden geleni yapmış ve günümüzde kullanımda olmayan ne kadar kavram varsa onları çeviriye boca etmiş. Bu nedenle ilk sayfalarında okumayı bıraktım, daha fazla dayanamazdım. Felsefecilerin Aziz Yardımlı’dan özür dilemesi gerek.
Film Biçimi
Film BiçimiSergei Eisenstein · Payel Yayınları · 198517 okunma
125 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sine-Filozofi
Yazıya sinemanın önemi, zamanla geçirdiği evreler ve felsefeyle yolunun kesişmesine dair birkaç söz söyleyerek başlayacaktım ancak bu konulara dair daha önce yazdığım için o yazının linkini bırakıp direkt kitapta işlenen iki sinema felsefecisine, Eisenstein ve Tarkovsky’ye geçeceğim. (Link:
Sinema Felsefesine Giriş
Sinema Felsefesine GirişElif Nuyan · Sentez Yayıncılık · 201321 okunma
448 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
Hollywood’a ayrıntılı bakış
Öncelikle kitabın dili bir tık ağır. Ancak içerik zenginliği nedeniyle sinema öğrencileri tarafından okunmalı, anlaşılmaya çalışılmalıdır. Kitapta altmışlı yıllardan seksenlerin ortalarına kadar yapılmış filmlerin, politik, ideolojik ve sosyolojik yapılarına ayrıntılı bir eleştiri yapılmıştır. İşçi sınıfı mücadelesinden tutun feminist harekete kadar birçok toplumsal hareketin sinemaya etkileri detaylıca anlatılmıştır. Sinema ve Hollywood tarihi hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için harika bir kitap.
Politik Kamera
Politik Kamera
Politik Kamera
Politik KameraMichael Ryan · Ayrıntı Yayınları · 201616 okunma