Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Vatandaşların, devlet tarafından belirlenen dindarlık normları çerçevesinde dindar olması bekleniyor. Zarar verici hale gelme potansiyeli olan dindarlıktansa, fazilet ve sadakat tercih ediliyor. Kendilerinden önce ülkeyi yöneten Sovyetler gibi Tacik yetkililer de, dini uygulamaları hem kendileri hem de toplumun geneli için yararlı ve zararsız gördükleri sınırlar dahilinde tutmaya çalışıyor. Ahmedov'un da işaret ettiği üzere sorun, bu sınırların ne olduğu konusunda genel bir uzlaşı sağlanamamış olması.
Sayfa 170 - KETEBE YAYINLARIKitabı okudu
Tacikistan'da dini baskılar devam ettiği takdirde, DEAŞ'ın İslam düşmanlarına karşı cihat söylemi, insanlara çekici gelebilir.
Sayfa 122 - KETEBE YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Güncel tahminlere göre Suriye ve Irak'taki Tacik sayısı, 300 ile 400 arasındaydı. 2016 yılının Ocak ayında bu rakamlarda düzeltmeye giden Tacik yetkililer, DEAŞ'a katılan Tacik sayısının yaklaşık bin olduğunu duyurdu. 2015 yılında DEAŞ, sosyal medya hesaplarından Rusça yayın yapan Furat'ı faaliyete soktu. Furat, Twitter, Facebook ve Rus sosyal ağı VKontakte'nin yanı sıra Furat.info adresinden de yayın yapıyor.
Sayfa 122 - KETEBE YAYINLARIKitabı okudu
Araştırmalara göre, sosyal medya üzerinden yürütülen propaganda, taraftar toplamak için önemli bir yöntem ve Suriye ve Irak'taki Orta Asyalıların neredeyse yarısı, Rusya'daki göçmen işçi toplulukları arasından geliyor. Tucker'e göre göçmenler, geçmişleri ne olursa olsun herkesin ulaşabileceği ütopik bir toplum hayali olan halifelikle bağdaştırılan olumlu imaj sayesinde kandırılıyor. Tucker ayrıca, Orta Asyalı üyelerin "İslam'ı dayanışma ve aidiyet hissi veren ve maruz kaldıkları zorluk ve ayrımcılığa açıklama getiren bir kimlik olarak kabul ettiğini" öne sürüyor.
Sayfa 122 - KETEBE YAYINLARIKitabı okudu
Son zamanlarda DEAŞ'ın üye toplaması, Tacik yetkilileri endişelendiren bir mesele haline geldi. Orta Asya'da varlık göstermese de DAEŞ, etkin bir şekilde Orta Asya uyruklu kişileri saflarına katıyor. 2015 yılının Nisan ayında yaşanan sarsıcı bir olay, Tacikistan için güvenliğe dair başka endişeleri de beraberinde getirdi. İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel paramiliter birlikler olan OMON'un Tacik komutanı Gülmurad Halimov, eşine iş gezisine gidiyorum deyip evden ayrıldıktan sonra ortadan kayboldu. 8 çocuk babası olan Halimov, 1990'ların başlarında Tacik emniyetinde göreve başlayan bir avukattı. Rusya ve ABD'de terörle mücadele eğitimi alan Halimov, 2012 yılında OMON'un başına atanmıştı. Yaklaşık bir ay sonra YouTube'de yayınlanan bir videoda ortaya çıkan Halimov, Tacikistan'ın İslam karşıtı politikalarını protesto ettiğini ve DEAŞ'a katıldığını ifade ediyor, ayrıca Tacik ve Amerikan hükümetlerini tehdit ediyordu.
Sayfa 121 - KETEBE YAYINLARIKitabı okudu
Kendisi sağlam bir ateist olmasına rağmen Lenin, iyi bir siyasetçiydi. Şunu kabul ederdi: "Dine karşı asla açıktan savaş ilan edilmemeli; çünkü böyle bir adım gereksiz bir siyasi savaş kumarı olacaktır." Aynı şekilde Başkurdistanlı bir Tatar ve ilk yıllarında Komünist Parti'nin önemli bir üyesi olan Sultan Galiyev de, Bolşevik Parti'yi İslam ve Müslümanlığa saldırırken dikkatli olması konusunda uyardı. Çünkü Müslümanlar, kendi dinlerini Batı emperyalizminin ekonomik ve siyasi baskısı altında ezilen halkların dini olarak görüyordu. İlk yıllarda bu tavsiyeye riayet edildi; ancak çok geçmeden artık ödün vermeye gerek kalmayacaktı. Komünist yetkililer, 1920'li yıllarda hem kurumsal hem de siyasi kapasite bakımından sahada güçlerini pekiştirdikçe, reform yanlısı yerel din adamlarıyla ittifak etmek artık gerekli görülmemeye başlandı. Dini idareler, 1927 yılında kapatıldı.
Sayfa 53 - KETEBE YAYINLARIKitabı okudu