Mustafa BAKIRHAN

Mustafa BAKIRHAN
@MustafaBAKIRHAN
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Medeniyet Üniversitesi Tarih
Çanakkale'de kazandığı başarıdan sonra Kûtülamâre'de 13.000'e yakın İngiliz askerinin komutanlarıyla birlikte teslim alınması Osmanlı ordusunun savaşı kazanabileceği yolundaki umutları artırır. Gel gelelim, bu umutlar, en azından Irak Cephesi için uzun sürmez. Takviye edilen İngiliz ordusu 1917 başında yeniden ileri harekâta girişir. İngiliz ordusu uğradıkları yenilginin üzerinden daha bir yıl bile geçmeden 22 Şubat 1917'de Kûtülamâre'ye, 11 Mart 1917'de ise Bağdat'a girer. 1917, Osmanlı ordusunun Ortadoğu'da tükenmeye başladığı yıldır. Irak Cephesi'nden sonra Filistin Cephesi de çöker. 11 Aralık 1917'de İngilizler Kudüs'e girer.
Sayfa 190 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okuyor
Reklam
Esir alınan İngiliz askerleri büyük oranda Yozgat, Kırşehir, Boğazlayan, Şereflikoçhisar, Aksaray, Konya ve Kütahya'da kurulan esir kamplarına gönderilir. Aylar süren kuşatma altında sağlık durumları bozulan İngiliz askerlerinin bir bölümü daha tutsak kamplarına ulaşamadan ölür. 3 Mayıs 1916'da Kûtülamâre'den alınan General Townshend, savaşın sonuna kadar tutsak olarak kaldığı İstanbul'dan 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkesi'nin imzalanmasından sonra ayrılır.
Sayfa 190 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okuyor
Osmanlı ordusu 7 Aralık 1915'te öteki İngiliz kuvvetleriyle bağlantısı kesilen General Townshend'in birliklerini kuşatma altına alır. İngiliz ordusu bütün çabasına karşı kuşatmayı yaramaz. Yardıma gelenler Osmanlı kuvvetleri tarafından durdurulur. Kuşatma altındaki birliklere havadan ve nehirden yiyecek ulaştırma girişimleri de sonuçsuz kalır. Kuşatma uzadıkça yiyeceği azalan Altıncı Hint Tümeninde açlıktan ölen asker sayısı günde 20'ye kadar yükselir. Kuşatma sırasında İngiliz ordusunda yer alan Müslüman askerlere yönelik Osmanlı propagandasının etkili olduğu, Müslüman askerler ve İngiliz komutanlar arasında çeşitli gerginliklerin yaşandığı bilinir.Kuşatma altında ağır kayıplara uğrayan İngiliz ordusu 29 Nisan 1916'da teslim olmak zorunda kalır.
Sayfa 189 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okuyor
Kısaca Kut Savaşı olarak da bilinen Kûtül Amâre Savaşı 6 Kasım 1914'te İngiliz kuvvetlerinin Irak'ı ele geçirmek için Basra yakınlarındaki Fav Yarımadası'na yaptıkları çıkarma ile başlayan askerî harekâtın en belirleyici aşamalarından birisini oluşturur. Osmanlı ordusunun İngiliz kolordusunu Kut kasabası çevresinde kuşatma altına alması sonucunda Irak'taki İngiliz ilerlemesi 7 Aralık 1915'te durdurulur. Kuşatmayı kırmaya çalışan İngiliz yardım kuvvetlerinin başarısızlığa uğratılması sonucunda 13 bin kişilik İn- giliz kolordusu koşulsuz olarak teslim olmak zorunda kalır. Kut Zaferi, Çanakkale Savaşları'ndan sonra Osmanlı ordusunun İngiliz kuvvetleri karşısında ka- zandığı ikinci önemli başarıdır. Osmanlı ordusunun başarısı İstanbul'da savaşın kazanılabileceği beklentilerini artırır. İngiltere Kut yenilgisi üzerine Mezopotamya Harekâtını yeni baştan tasarlamak durumunda kalır.
Sayfa 188 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okuyor
Kampanya 18 Mart 1958'de sona erdiğinde toplanan bağış öngörülenin çok üstüne çıkarak 1.686.251 TL'ye ulaşır. Aynı günlerde Menderes Hükümeti'nin ayırdığı kaynağın da devreye alınmasıyla, inşaat 15 Mart 1958'de yeniden başlar. Abidenin açılışı Anafartalar Zaferi'nin 45. yıl dönümü olan 21 Ağustos 1960'ta bir tören eşliğinde gerçekleştirilir.
Sayfa 182 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okuyor
Reklam
1.205 öğeden 1 ile 6 arasındakiler gösteriliyor.