“Gel Anne ol Çünkü anne Anne çocuktan bir Kudüs yapar..” Nuri Pakdil
Reklam
"Kudüs olacak bir gün pencerende manzaran..."
||•Kudüs’le birlikte insanlık da çığlıklara duyarsız bakışlar arasında ölüyor. Mustazaflar ateş topuna dönen yurtlarından savruluyor. Nereye baksanız feryatlar arş-ı âlâya yükseliyor. İslâm Âlemi’nin öncü birlikleri Filistinliler Mescid-i Aksa’da can çekişiyor. Kudüs, iman sancağını düşürmemek için tek başına “küfür milleti”ne direniyor. Kudüs’te kıyamet yaşanıyor!.. İnsanlık susuyor!.. Kudüs ölüyor!.. Hıyanetten, dalaletten kurtulma ve uyanma vakti… Bir gün tek düşen KUDÜS değil tüm ümmet olacak…
"Mademki ölümden korkuyoruz, niçin evlerimizde oturup da çoluk çocuğumuzla ve safamızla meşgûl olmadık? Sultandan ulûfeler aldık, askerliğe girdik. Bizim borcumuz, düşmanın azlığını veya çokluğunu kıyaslamak değil, ona karşı durmaktır!"
Sayfa 15
Reklam
Merkeze götüren yol "zor bir yol"dur (dûrohana) ve bu gerçeğin bütün düzeylerinde doğrulanır: Tapınağın zor aşılan çemberlerle çevrilmiş olması (Baraburdur'da olduğu gibi); mübarek yerlerin ziyareti (Mekke, Hardwar, Kudüs, vs.); Altın Post, Altın Elma, Hayat Otu'nun kahramanca seferlerinin tehlike dolu yolculukları; labirentlerde kaybolmalar; kendine doğru, varlığının "merkezine" doğru yol arayanın karşılaştığı zorluklar, vs. Yol çetin, tehlikelerle doludur, çünkü aslında bu yol dindışı olandan kutsal olana bir geçiş ayinidir; geçici ve aldatıcı olandan gerçekliğe ve ebediliğe; ölümden hayata; insandan ilahlığa. "Merkeze" ulaşmak bir kutsanmaya, bir intisaba eşittir; dün dindışı ve aldatıcı olan bir varoluşun yerini gerçek, sürekli ve etkili yeni bir varoluş almıştır.
Kudüs şehri insan eliyle inşa edilmeden önce göksel bir Kudüs, Tanrı tarafından yaratılmıştır. Baruch'un Süryani Kıyameti'nde peygamber ona gönderme yapar: "Avucumun içinde işlediğimi söylediğim şehrin bu olduğunu mu sanıyorsun? Ortada duran bu bina benimle vahyedilen, cenneti yaratıp henüz günaha düşmemiş olan Adem'e göstermem salık verilen bina değildir."" Göksel Kudüs bütün İbrani peygamberlerin ilhamını alevlendirmiştir: Tobit, XII, 16; Yeşaya, LIX, 11 vd.; Hezekiel, LX, vs. Kudüs kentini ona göstermek için Tanrı vecd hâli yaşatan bir tasavvur göstererek Hezekiel'i alıp çok yüksek bir dağa taşımıştır (LX, 6 vd.). Sibyl Kehanetleri, "Tepesi bulutlara değen ve herkesçe görülebilen dev bir kulenin bulunduğu bir tapınağın" ortasında ışıldadığı yeni Kudüs'ün hatırasını taşır.Ama göksel Kudüs'ün en güzel tasviri Vahy'de (XXI, 2 vd.) yer alır: "Ve ben, Yuhanna, kutsal kentin, yeni Yeruşalim'in gökten, Tanrı'nın yanından indiğini gördüm. Güveyi için hazırlanmış süslü bir gelin gibiydi."
Filistin halkı,İslam dünyasının en iyi yetişmiş haklarından biri.Ana dil düzeyinde Arapça ve Ibranicenin yanında,İngilizce ve Fransızca bilgisi,oldukça sıradan.On yıllardır süren baskılara rağmen,var olma enerjisini ve azmini yitirmemiş bir halk var karşımızda.
Müslümanlar olarak ister ihmal edelim, ister ciddiye alalım, Kudüs her zaman "temel meselemiz" olarak kalacak.Tarihin de coğrafyanın da kilidi Kudüs'tür.Bundan kaçış olmadığı gibi, konunun ihmale gelir tarafı da yoktur.
Reklam
Onlar istemese de Allah nurunu tamamlayacaktır...
Biz durumumuza bakarak, imkânlarımız, gücümü ve geleceğimiz ile ilgili şüpheye düşerken, onlar diyorlar ki, "biz en büyük uluslararası sanayisine sahibiz, kim bizimle baş edebilir ki..." onlar güçleriyle aldanıyorlar, biz zayıflığımızdan çekiniyoruz. ancak galib gelecek olan Allah'ın iradesidir.
Allah'ın mesajı çok netti: Bizans toprağı bile olsa,Kudüs Müslümanlarındı.Müşrik işgali altında bile bulunsa,Kâbe Müslümanlarındı.Tarihe ve coğrafyaya,bu nazarla bakmak gerekirdi. Günümüzde israil işgali altında bulunan Kudüs'e bakmamız gereken nokta işte tam da burasıdır."İşgal sürdükçe Kudüs'e gitmem" romantikliği,bize ait olanı siyonist işgalcilerin insafına bırakmaktan başka bir anlama gelmez.Kudüs'ü fiilen terk etmek,oradaki garip ve mazlum Müslümanları da sahipsiz koymaktır ayrıca.
Kudüs ile ilgili eserleri yoruma bırakır mısınız? Bir çalışma için gerekmektedir. İlk akla gelen eserler derlenecek, çoğu kişinin bildiği eserler.
O Aksa ki, üçüncü haremi şeriftir, Filistin toprakları ki, Müslümanların mesuliyetinde bulunan İslami bir vakıftır. Dünyanın her tarafında yaşayan Müslümanların kendisine karşı sorumlu bulunduğu kutsallardır.
Kudüs coğrafi bir mesele değildir, îmâni bir meseledir.
Necmettin Erbakan
Necmettin Erbakan
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.