Ayfer

Ayfer
@lorinnn
"Ve hep olmayacak şeyler kurarım, Gülünç, acemi, çocuksu..."
Tek avutucu, tek ümit, tek ışık: kadın. Zincirleri o kıracak, yaraları o saracak.
Reklam
Saint-Simonculuğun ana fikirleri : devlet dışı organizasyon, ekonomik toplumun egemenliği, siyasi devletin ortadan kalkışı, insanın insanı sömürmesine son veriş, el ele veren insanların tabiatı fethediși...
Saint-Simon için emek, sosyal bir ödev, iş bir boyundurluk, bir ceza, bir angarya olmaktan çıkmalı, bir zevk olmalı, toplumun yükselmesi için bir manivela olmalıdır. Tek sınıf kalmalıdır toplumda: çalışanlar sınıfı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Özgür olmak istiyorsak, özgürlüğümüzü kendimiz yaratmalıyız ve onu başka bir yerden gelecekmișcesine beklememeliyiz."
159 syf.
·
Puan vermedi
Saint-Simon: İlk Sosyolog, İlk Sosyalist
Saint-Simon: İlk Sosyolog, İlk SosyalistCemil Meriç
8.8/10 · 899 okunma
Reklam
İnsan düşüncesindeki bir gelişme, ancak devrimle gelen olgular içinde gerçekleșebilir.
"Yaşamı bilinç belirlemez, bilinci yaşam belirler. "
128 syf.
·
Puan vermedi
Felsefe - Bilim ve Din
Felsefe - Bilim ve DinRene Maublanc
10/10 · 29 okunma
Sosyalizm, yalnızca insan uygarlıklarındaki ilerlemelerin doğurduğu bir ihtiyaç değil, aynı zamanda o, modern bilimin aydınlattığı aklında bir gereğidir. Bir zorunluluktur.
Bundan ötürü diyeceğiz ki, "devrim kuramı olmadan devrim hareketi olamaz."
Reklam
İnsanlığa getireceği kazancı elde etmek için, devrimi hazırlamanın yolu şudur : Ömrünü doldurmuş biçimlerin kösteklerini kaldıracak olan sınıfa tarihsel rolünü adamakıllı öğretmek, içinde bulunduğu gerçek durumu göstermek, kurbanı olduğu sınıf kavgasını açıklamak ve egemen sınıfın aldatıcı ideolojisinin maskesini indirmek. Bu, ona bir "sınıf bilinci" vermek demektir.
Şimdiki toplum iki sınıf arasındaki bir çelișmeyle özetlenebilir: Kapitalist sınıfla işçi sınıfı. Yani tezle antitez. Kapitalist sınıf iktidara kurulmuş, ekonomik ve toplumsal bir yapı oluşturmuș, egemenliğini sağlayan duruk biçimler yaratmıştır. İşçi sınıfı ise, burjuvaziyle arasındaki çelişkiden, dolayı, devrimin tohumunu bağrında taşıyan kuvvettir. Sentezi doğuracak olan bunalım günden güne kesin ve kaçınılmaz bir duruma varacaktır. Ama, burada insanlara düşen, bu varıșı çabuklaștırmak ve yönetmektir. Çünkü Marx'ın da dediği gibi, "insanlar tarihlerini kendileri yaparlar ; fakat kendi keyiflerine göre ve kendilerinin seçtiği koşullar, içinde değil, doğrudan doğruya geçmişten gelen koşullar içinde yaparlar."
"Sosyalizm (...) insanlığın Rönesans 'ıdır, kölelikten kurtuluşun gerçek basamağı ve gelecekteki tarihsel evrimin zorunlu konağıdır. Sosyalizm yakın geleceğin kaçınılmaz yolu ve güçlü ilkesidir. Gelgelelim, sosyalizmi taşıdığı bu özellikten ötürü, insanlığın gelişmesinin sonu saymak doğru değildir ; çünkü o, insan toplumunun yalnızca yeni bir biçimidir. "
Öyleyse, burada varılacak hedef nedir? Hedef; ekonomik yaşamın kaçınılmaz çelişkilerini uyumlu bir birleşime sokmak, insanın insanı sömürmesine son vermek, sınıf çatışmalarını gidermek, tek sözcükle, sosyalist bir toplum yaratmaktır.
Sosyalizm
Gelgelelim, toplumsal oluş ve gelişmelerin yasaları öğrenilince, onlara söz geçirebilir ve insanların düşünceleri artık salt ekonomik ihtiyaçların bilinçsiz belirtileri olmaktan çıkar; gerek kendi etkinliklerine yön vermeyi, gerekse toplumu ülkülerine göre düzenlemeyi olanaklı kılar.
192 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.