Sitedeki en güzel, en kapsamlı Atsız incelemesi.
367 syf.
·
Puan vermedi
Merhabalardan bir demet. =) Hoş geldiniz, çok bulacaksınız. Çayı kahveyi hazır edin, inceleme uzun, Atsız'ı tanıyacağız. Hayatını kısaca anlatan yazının içine bölümler ekledim, idealleri,
Milli Mecmua - Sayı 1 (Ocak-Şubat 2018)
Milli Mecmua - Sayı 1 (Ocak-Şubat 2018)Milli Mecmua · Ötüken Neşriyat · 201859 okunma
Kadir Mısıroğlu öncülüğünde neşredilen Sebil (1976-1980) de Milli Görüş'ün yayın organı gibidir zira Mısıroğlu, MSP'de yöneticilik yapmış, hatta 1977 genel seçimlerinde partinin Trabzon adaylarından biri olmuş ancak seçilememiştir.
Reklam
Türkiye'de Ana akım İslamcılığın partisi MNP 26 Ocak 1970 tarihinde kurulmuştur. Milli Görüş'ün de ilk partisi olan MNP'nin Necmettin Erbakan öncülüğünde kurulmasıyla İslamcılık, merkez sağdan ayrılarak müstakilleşmiştir.
Sultan Abdülaziz Vak’ası, 93 felâketinin başlıca sebebi ve büyük yıkımın başlangıcı, imparatorluk rejiminin de sarsılması olduğu halde, hâlâ resmî görüş tarihçileri, Tâif mahkûmlarına ve onların kafadaşlarına methiye düzer, Sultan Hamid’i alçaltmak için masallar uydururlar. Bu dengesizlikler; ilme, tarihe ve gerçeğe oturmayan bu tutum insanı şaşırtır, tarafsız tarihçiyi hayretler içinde bırakır. Fakat en kötüsü, millî şuur ve mâşerî vicdanı bozar. Zira millî şuur ve mâşerî vicdan, gerçeklerle yücelir.Yalanlarla şaşar.
Sayfa 368
1992 sonrasında ülkücü söylem, seksenler boyunca etkili olmuş İslâmî unsurlardan Önemli ölçüde ayıklandı. İslâmî hassasiyetler, “devletle barışmanın ideolojik zeminini üretmek üzere yeniden tefsir edildi: “Devlete itaat Allah’a itaat etmektir, devlete isyan, eylemek ise Allah'a isyana kalkışmaktır.’’ “Devletini kaybeden bir milletin, kaybetmeyeceği hiçbir mukaddesat yoktur. Devlet yoksa mukaddesat da yok demektir!” Öte yandan, "laisist” yaklaşımın kendine daha fazla alan açığı da tespit edilmelidir: “Müslümanlık bizim ideolojimiz değil, dinimizdir. Din ideoloji olmadığı gibi, dünyayı yönetecek hukuk, iktisat vb. kuralları içine alan bir sistem de değildir.” Bunun yanında, millî sadakate ve karakteristiklere dayak “Türk Islâmı'nın öne çıktığı gözlendi. MHP ve Ülkücü Hareket tabanında genellikle kabul gören bu dönüşümün, taşralı gelenekçi dindar tabanda belirli bir tedirginlik yarattığı da bir gerçekti. 1995 genel seçimleri öncesinde MHP adayı olan emekli Ankara DGM Başsavcısı Nusret Demiral’ın Cumhuriyet'in ilk döneminde ki Türkçe ezan tecrübesini makûl bulduğunu açıklamasına verilen tepki ve bu tepkiye istinaden MHP üst yönetiminin aceleyle Demiral’ı geri çekişi, bu tepkinin boyutlarını ortaya koymuştur. MHP, 1992'yi izleyen on yıllık dönemde Millî Görüş çizgisini ve İslamcılığa uzak, zaman zaman sert bir tutum almayı sürdürmüş; bu çizgiyi gayrimillîlikle itham ederek onunla “samimi Müslümanlar” arasına ayrım koymuştur.
Sayfa 669·Kitabı okudu
İnkılâbın değişmez iki temel prensibi vardı: Milliyetçilik ve medeniyetçilik. Milliyetçilik bizi Orta Asya ve şarktaki kaynaklarımıza, tarihimize ve dil birliğimize; medeniyetçilik ise Avrupa
Sayfa 548·Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.