Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Milli Mücadele Karşıtı, Emperyalist Sever Vahidettin - 6
Vahidettin, 25 Mart 1922 günü de Sadrazam Tevfik Paşa’yı gizlice Rumbold’a yollar. Rumbold’un bu görüşmeyle ilgili raporundan bazı bölümler: 'İngiltere ile Türkiye arasında bir anlaşma aktedilecektir. Anlaşma gereğince Türkiye, bütün milletlerin yararına, tarafsız olarak Boğazların serbestliğinin korunmasını İngiltere’ye verecektir. İngiltere bu amaçla kendi askerlerini ya da Türk jandarmasını kullanabilecektir. Türk hükümeti, Türk jandarmasını İngiltere’nin emrine verecektir. Hatta Boğazların serbestliğinin korunmak için gereken toprak şeritinin idaresini de İngiltere’nin eline verecektir. ...İngiltere'nin Hilafetin hamisi ve ortağı olduğunu Islam dünyasına beyan edecektir. (25 Mart 1922)
Sayfa 55 - Bilgi Yayınevi, 10.Basım, İki Cilt BirleştirilmişKitabı okudu
Milli Mücadele Karşıtı, Emperyalist Sever Vahidettin - 5
Y. Komiser Rumbold'un raporunun özeti: “Sultan, Roma, Paris ve Londra ’da görüşmelerde bulunmak için İstanbul’dan geçerek Avrupa’ya giden Ankara Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Tengirşenk’in çantasından 6 gizli belgeyi çaldırarak fotoğraflarını çektirmiş ve bir saray görevlisi ile Yüksek Komiserliğe ulaştırmıştır.” (7 Mart 1922) Milli Mücadele’yi planlayıp başlattığı iddia edilen şu Padişahın İngilizlere yaranmak için düştüğü hale bakınız!
Sayfa 54 - Bilgi Yayınevi, 10.Basım, İki Cilt BirleştirilmişKitabı okudu
Reklam
Milli Mücadele Karşıtı, Emperyalist Sever Vahidettin - 1
Yüksek Komiser Amiral Calthorpe'un raporundan: “Padişahın yalnız kendi kişisel güvenliğini düşündüğü...” (6 Haziran 1919) Vahidettin’in Erzurum Valiliğine atanan Reşit Paşa 'ya söyledikleri: “(Kuva-yı Milliye'yi kastederek) Birtakım Celali eşkıyası türedi ise de bunlar imha (yok) edilecektir...” (1919 Temmuz sonu) Yüksek Komiser Amiral de Robeck’in raporundan: “Sultan, Ingilizlerin, kuvvet kullanarak milliyetçileri durdurmalarını istedi. ” (30 Eylül 1919) Amiral de Robeck’in raporu: “Sultan kendisini bize teslim etti.” (15 Aralık 1919)
Sayfa 52 - Bilgi Yayınevi, 10.Basım, İki Cilt BirleştirilmişKitabı okudu