ESMERAY DİRİKER İyi ki Vardın Anısına Saygıyla ve Rahmetle Siyahi kökenli Türk oyuncu ve şarkıcı, (d. 25 Şubat 1949; Emirgan, İstanbul - ö. 25 Mart 2002; İstanbul). UNUTAMA BENİ
O akşam ben bir ağla, bir ağla. İçim dışıma çıktı. Belgin de yavrum korktu, anne ne oldu diye soruyor. Dedim bir şey yok çocuğum, müzik hislendirdi. Yalan. Esasen ne olduğunu benim de anladığım yok. Aklımı kaçırmışım sanki, dansçılara bile değil, dönen platforma bakıp bakıp içleniyorum. Milletin şen şakrak seyrettiği sahnede beni böyle eşekten düşmüşe çeviren nedir, katiyen anlamıyorum. Bir yandan onların neşesine imreniyor, öbür yandan sulu gözlülüğüme ileniyorum. Ancak eve dönüp gece yatağa girdikten sonra buldum niye o kadar içlendiğimi. İnsan başkasının cenazesinde bile en çok kendi ölümüne üzülmez mi? Ben de o dönen tahtanın üstünde kendimi görmüştüm işte. Biz de öyleydik Kamuran'la.
Reklam
Lisztomania yükleniyor...
"Lisztomania," sürekli müzik dinleme ihtiyacı duyma hastalığı olarak bilinir. Bu hastalık; evde, işte, dışarıda yürürken, okulda, spor yaparken hatta ders çalışırken bile müzik dinleme ihtiyacı duyulmasıdır..
Fakat da­ha dolaysız ve daha etkin başka bir yol daha vardır; insan burada artık şu alet-karşıtı olma gibi negatif bir rol oyna­mamakta, sanki kendisi aletmiş gibi tepki vermektedir: "Eğer insan vücudu az çok gergin liflerin bir bütünü olarak -bunların duyarlılıkları, hayatları, hareketleri soyutlandık­ tan sonra- düşünülecek olursa, müziğin lifler üzerinde, birbirine komşu müzik aletlerinin tellerinin üzerinde yap­tığı etkinin aynını meydana getireceği kolaylıkla kavrana­caktır" ; işitsel duyunun uzun ve karmaşık yollarını her za­ man izlemeye ihtiyacı olmayan rezonans etkisi. Sinirsel tür havayı dolduran müzikle birlikte titreşir; lifler hareketi tıp­kı duymadıkları bir müziğe uygun olarak, birlikte yapan "sağır dansözler" gibidir. Ve bu sefer müziğin yeniden ha­ reketlenmesi tutkuların uyumlu işleyişini sağlayan uyum­sal yapılar, sinir lifinden ruha varana kadar bizzat vücudun içinde yapılmaktadır.
Çiçek almam sana yollarım çelenk, bu delikanlıca seni seviyorum demek...🎶🎵
Reklam
Belki de zamanla insan hayatın sıradanlığına alışıyor. Beklentileri olmayınca sorgulamaya gerek duymuyor.
Müzik eşliğinde kitap okumak o kadar iyi geliyor ki ruhuma.
Nurdan Damla
Nurdan Damla
Hazreti Hatice
Hazreti Hatice
“Müzik aynı zamanda bir bilimdir. Matematiğin notalara bürünerek insan ruhuna iyi gelen bir sanat dalı haline dönüşümüdür müzik… Tıpkı diğer bilim ve sanat dallarında olduğu gibi. Osmanlı’nın en güçlü olduğu zamanlarda ezan okunan minarelerde aynı zamanda astronomi gözlemleri de yapılıyordu. Yani bilim din içiçeydi. Ne zamanki dinle bilimi ayırdık, işte o zaman devlet gücü olarak da gerilemeye başladık!”
Sayfa 140Kitabı okudu
Reklam
“Gerçi müziğin de insan ruhuna tarifi yapılamayacak düzeyde etkileri var.…”Müzik ruhun gıdasıdır.” meselesi de değil bu… İnsanın aslında bildiği ama bir türlü hatırlayamadığı kadim geçmişiyle ilişkili bir şey olsa gerek. Sanki uykuda olduğu gibi müzik dinletisi esnasında da insanın bedeni inzivaya çekiliyor ve ortamda cismin yerini ruhlar alıyor. kolaylıkla hissedilebilen ancak analitik zekayla açıklanamayan tuhaf bir durum…”
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.