Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ahi EVRAN
Bir kavram olarak Ahilik, İslam dünyasında Abbasi halifesi Nasır Li-dinillah tarafından kurumlaş- unlan 'fütüvvet' kurumunun, Anatolya'da 13. yüzyıldan itibaren yerli unsurlarla donanmış bir şeklidir. Ahilik, Anatolya esnafının hayat anlayışına ve dünya görüşüne uygun olması sebebiyle daha çok esnaf arasında gelişmiş olmakla
Nâsırüddîn Ahî Evran-ı Veli, müritlerine 6 esası telkin ederdi. Elini açık tut, Sofranı açık tut Kapını açık tut. Gözünü bağlı tut, Dilini bağlı tut, Belini bağlı tut.
Reklam
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu ve yapılanmasını sağlayan fikrî dinamiklerin başında Ahî Evran diye tanınan Kırşehirli Hace Nasirüddîn Mahmud el Hoyî'nin (1261) baş mimarı olduğu Ahîlik hareketi ve Hacı Bektâş-ı Velî el-Horasânî (1271) mektebinden neş'et eden Bektâşîlik hareketi ve Şeyh Saruddîn-i Konevî (1275) ve talebelerinin Anadolu'da başlattıkları "Ekberiye" hareketi bulunmaktadır. Bu üç dinî-fikrî hareket Orta Anadolu orijinlidir. Her üç hareketin pirleri olan Ahî Hace Nasıreddîn Mahmud, Hacı Bektâş-ı Velî, Sadruddîn-i Konevî çağdaş olup aralarında sıkı bir dostluk, gönüldaşlık ve ülküdaşlık bulunmaktadır. Zaman zaman bir araya gelip görüşmeleri olmuş ve mektuplaşmışlardır.
Sayfa 541Kitabı okudu