Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sporcular gibi, bilim insanlarının da en verimli ve üretken ol­dukları zaman, gençlik yıllarıdır. Isaac Newton yerçekimi ya­sasını bulduğunda 20'li yaşlarının başlarında, Albert Einstein özel görelilik kuramını biçimlendirdiğinde 26 yaşındaydı. James Clerk Maxwell ise elektromanyetik kuramı ortaya koyup kırsal­daki evine çekildiğinde 35 yaşındaydı. 35 yılı devirdiğim birkaç ay öncesinde, fizikteki kariyerimi gözden geçirdiğim tatsız ama karşı konulmaz düşüncelere daldım. Bu yaşa ya da en fazla bir iki yıl sonrasına kadar, en yaratıcı başarılarınızı ortaya koymuş ve görünür kılmışsınızdır. Ya bu malzemeye sahipsinizdir ve onu kullanmışsınızdır ya da geçmiş olsun.
Sayfa 214 - DomingoKitabı okudu
144 syf.
·
Puan vermedi
Moritz Schlick diyor ki "Einstein' ın en büyük felsefi başarısı eş zamanlılık kavramını açıklamayı başarmış olmasıdır." Einstein eş zamanlılık, yani aynı andalık dediğimiz şeyin bir yanılsama olduğunu gösteriyor ve uzayda (her hangi bir koordinat sisteminde) iki noktada eş zamanlı hiç bir şey olmadığını gösterdiği kurama da Özel Görelilik Kuramı diyor. Eserde de bunu bilim dilini kullanmadan ve matematiksel hesaplarını göstermeden biz sıradan halk kitlesinin anlayacağı şekilde açıklıyor. İnceleme olarak bir şey yazmaktansa ilgi duyanlar için kitaptakine benzer örneklerle konunun harika anlatıldığı bir link eklemek istedim. youtu.be/tl7-oiRukHs
İzafiyet Teorisi
İzafiyet TeorisiAlbert Einstein · Say Yayınları · 2015861 okunma
Reklam
İzafiyet Teorisi (Genel Görelilik Kuramı)
Genel görelilik kuramı’nda Newton’un kütle çekim yasası ile Özel Görelilik göz önüne alınmış, uzay; zamanı da içine alan, yoğun kütle etkisiyle eğrilmiş, dört boyutlu bir yapı olarak belirtilmiştir. Yapılan tüm deneylerle doğrulanan Genel Görelilik Kuramı’na verebilecek bir örnek ise ömrünü dolduran bir yıldızın içine çökerek kara delikler oluşturması olayıdır.
İzafiyet Teorisi (Özel Görelilik Kuramı)
Yer çekimi kuvveti göz önünde bulundurularak ortaya atılmış kuramdır. 1905 yılında Einstein tarafından ileri sürülen Özel Görelilik Kuramı’na göre cisim zamanla, zaman cisimle, hareket mekanla, mekan hareketle, kısacası hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Bu teoriye göre ışık hızı her yerde aynıdır. Işık hızından daha hızlı bir cisim olamayacağını savunan Einstein, bu hıza ulaşıldığında zamanın durması gerektiğini savunmuştur.
İzafiyet Teorisi
Özel Görelilik Kuramı, uzaklığın ve zamanın gözlemciye bağlı bir şekilde değişebileceği üzerinde durur. Bu teori, madde ile enerjinin ünlü E=mc² formülü ile birbirine bağlı olduğunu da ortaya koyuyor. E=mc² formülüne göre ışık hızı ve kütlenin toplamı enerjiye eşittir. Bütün gözlemciler için birbirine göre hareketi ne olur olsun ışık hızının aynı olduğunu belirten Özel Görelilik Kuramı, hiçbir maddenin ışığın hızına ulaşacak şekilde hızlandırılamayacağını da ifade etmektedir.
53 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.