Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bir yazar aramızda dolaşan psikopatlar için şunu söyler: "Hapishaneye girecek kadar kötü değiller, hayatınızı berbat edecek kadar kötüler."
Sayfa 73 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Psikopati, başkalarını maniple etmeyi ve acımasızca sömürmeyi içeren, dürtüsel davranan ve duygusuz bir kişilik eğilimi olarak tanımlanır. Psikopatlar için önemli olan tek şey, istediklerini elde etmektir. Sosyal, ahlaki ve yasal normlara uyumsuz davranırlar ve kuralları rahatlıkla ihlal ederler. Çünkü onlar "kendi kurallarını kendi koyarlar."
Sayfa 73 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Psikopatlar, doğanın bilinen tek tür içi yırtıcılarıdır. Diğer canlılar belirli koşullar altında öldürürler. Ancak hiçbiri kendi başına amaçsızca avlanmaz. Psikopatlar istisnayı temsil eder. Ve bu tür davranışlara izin veren onların habis narsisizmidir." George Simon
Sayfa 69 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Makyavelistler sosyal bukalemunlara benzetilir. Çünkü tıpkı bukalemunlar gibi ortama göre renk değiştirirler. Söyledikleri ve yaptıkları birbirine uymaz. Sözleri ve davranışları arasındaki tutarsızlık onları asla rahatsız etmez. Nerede kazanç görürlerse hızla oraya doğru koşarlar. Onlar doğru zamanda doğru yerde olmaya çalışan renk değiştirenlerdir. Dolayısıyla yaptıklarının tutarsız olmasıyla ilgilenmezler. Bir yanıt vermeden önce, sizi ve ortamı dikkatle incelerler. Bir kişiyi sevmeseler bile, ona karşı dostane davranırlar. İyi ilişkiler kurmak için başkalarının istediği gibi davranmaya çalışırlar. Durum neyi gerektiriyorsa ona göre tavır ve davranışlarını ayarlarlar. Bu konuda oldukça da ustadırlar.
Sayfa 65 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Makyavelizm, "amaçlarına ulaşmak için, başkalarını soğuk bir biçimde maniple etme eğilimi"dir. Adını İtalyan siyaset filozofu Machiavelli'den alır. Machiavelli insanları maniple etmeye dair taktikler yazmıştır. 1532'de yayımlanan "Prens" isimli kitabında şöyle söyler: "Şefkatli, sözüne sadık, saf ve dindar görün." Bu sözlerle Makyavelizm'in temelini özetler Prens. Makyavelist, hedeflerine ulaşmak için manipülasyonu esnek ve stratejik bir şekilde kullanmalıdır. Özetle istediğini elde etmek için her yola başvurur, temel ilkesi de şudur: "Amaç, aracı haklı çıkarır." Machiavelli daha da ileri gider; krallara güçlerini güvence altına almak için zalimce ve ahlaka uygun olmayan tavsiyeler verir: "Gerekirse siyasi rakiplerinizi infaz edin."
Sayfa 57 - Destek YayınlarıKitabı okudu
"Bütün ağır psikolojik hastalıkların temelinde narsisizm yatar." Erich Fromm
Sayfa 43 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Bitkiler gibi insanlar da büyür; kimi aydınlıkta, kimi de gölgede. Pek çokları ışığa değil, gölgelere gerek duyar." Carl Gustav Jung
Sayfa 39 - Destek YayınlarıKitabı okudu
D faktörü dokuz özellikten oluşur: Egoizm Makyavelizm Ahlaki ayrılma Narsisizm Psikolojik hak Psikopati Sadizm Kişisel çıkar Kindarlık Bu karanlık özellikler üç ana temayı gösteriyor: 1-Faydayı en üst düzeye çıkarmak: Kişinin istediğini elde etmek için ne gerekiyorsa yapması. 2-Diğer insanları incitmek (fiziksel ya da duygusal) 3-Olumsuz davranışlarına "haklı gerekçeler" bulmak.
Sayfa 36 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Alman ve Danimarkalı araştırmacılar 2500 kişiyi kapsayan bir dizi çalışma yaptılar. Bu çalışma sonunda kişiliğin dokuz karanlık özelliği ortaya çıktı. Ortak bir kökten gelen tüm bu özelliklere kişiliğin karanlık faktörü, kısaca "D faktörü" (İngilizce Dark kelimesinin kısaltılmışı) adını verdiler. D faktörü şu şekilde ifade edilir: "Kişinin kendi faydasını başkalarının kaybetmesi pahasına en üst düzeye çıkarma eğilimi." Bu eğilim sadece fayda ya da çıkar sağlamakla ilgili değildir, başkalarını incitmekten zevk almaya kadar uzanır. Birisini incittiğimizde ortaya çıkan suçluluk ve utanç gibi duygular D faktörü yüksek olan kişilerde ortaya çıkmaz.
Sayfa 35 - Destek YayınlarıKitabı okudu
"Her yetişkinin içinde bir çocuk gizlenir." Carl Gustav Jung
Sayfa 35 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Başkalarının duygularını hissetmeyen kişi duygusal zarar vermekten çekinmez. Bu durumda karanlık empatların kullandığı empati toksik empatiye dönüşür.
Sayfa 33 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Bilişsel Empati: Acını anlıyorum. Duygusal Empati: Acını anlıyorum ve hissediyorum. Şefkatli Empati: Acını anlıyorum, hissediyorum ve sana yardım etmek istiyorum.
Sayfa 32 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Karanlık üçlünün her birinin ana düşüncesi şunlardır: Narsis: "Herkes bana hayran, çok özel birisiyim." Makyavelist: "İnsanlardan en yüksek faydayı nasıl sağlayabilirim?" Psikopat: "Benimle uğraşan kişiler, her zaman pişman olacaktır." Bu üçlünün ortak noktalarından biri de duygusal soğukluktur.
Sayfa 21 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Narsisizm, Makyavelizm ve Psikopati 2002 yılından beri "karanlık üçlü" şemsiyesi altında anılır. Bu üçlünün ortak özellikleri bencillik, duygusuzluk ve kötü niyetli olma eğilimidir. Sıklıkla yalan söyleyen, aldatan ve maniple eden güvenilmez kişilerdir.
Sayfa 20 - Destek YayınlarıKitabı okudu
"Hiçbir şey kötülük edeni kınamaktan daha kolay değildir; onu anlamaktan daha zor olan bir şey yoktur." Dostoyevski
Sayfa 16 - Destek YayınlarıKitabı okudu
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.